Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Er det redningen for danske arrangører?

Forskerne Eran Avraham (foran) og Izaak Cohen fra Bar-Ilan University går gennem desinfektionstunnelen som nu er blevet placeret ved Bloomfield stadion i Tel Aviv. Maskinen testes nu ved VIP-indgangen til stadion. (Foto: Yoni Reif)
Forskere ved israelsk universitet har udviklet en desinfektions-tunnel.

Siden Corona-pandemien brød ud har koncerter, fodboldkampe og andre store arrangementer stort set været forbudt verden over. Mange spekulerer på hvornår de kan få se deres favoritkamp igen, eller hvornår de igen kan gå til en koncert. Nu kan en israelsk opfindelse blive redningen, skriver avisen Jerusalem Post.

En gruppe forskere ved Bar-Ilan University har i samarbejde med virksomheden RD Pack udviklet en «desinfektions-tunnel», en helt ny løsning som de siger kan gøre det muligt for en stor folkemængde at samles trygt trods Corona.

Når man går gennem tunnelen bliver man sprayet med et patenteret vandbaseret, miljøvenlig desinfektionsmiddel, udviklet ved Bar-Ilan, som bruger elektro-kemisk teknologi. Det har vist sig at være effektivt i at eliminere bakterier og virus, inklusiv mikrober fra Coronavirus-familien.

Tunnelen er designet til trygt at kunne desinficere hundredvis, eller tusindvis, af mennesker som samles på et sted. Det kan for eksempel være på en stadion, et sygehus eller en skole. Tunnelen er udstyret med et spray-system som hurtigt desinficerer individer, klæder og potentielt forurenede ejendele.

Systemet testes nu ved VIP-indgangen til fodboldstadion Bloomfield, hjemmebanen for Maccabi Tel Aviv, Hapoel Tel Aviv og Bnei Yehuda, frem til slutning af sæsonen. Maskinen måler temperaturen før folk går gennem.

– Det desinficerende middel er ekstremt effektivt, 100 gange mere end almindelig desinfektion, siger doktor Izaak Cohen, som udviklede og patenterede desinfektionsmidlet sammen med Eran Avraham og Doron Aurbach.

Maskinen måler temperaturen på dem som skal gå gennem den. Her står Izaak Cohen klar til at blive testet. (Foto: Yoni Reif)

Da stoffet som bruges er ustabilt er det også mere miljøvenligt.

– Andre desinfektionsmidler er mere stabile og forbliver på din hud, som kan forårsage alle slags sår. Jo mere stabile de er, jo mindre venlige er de for dig og miljøet, forklarer forskerne bag det nye desinfektionsmiddel.

RD Pack, som specialiserer sig i udvikling og konstruktion af automatiserede industrimaskiner, skal producere tunnelerne. De arbejder nu med godkendelse fra Sundhedsministeriet i Israel så de kan få systemet rullet ud i hele landet.

– Målet er at skabe en aktiv process som ikke forstyrrer de daglige rutiner. Folk tror Corona-virusen er forsvundet, men den er fortsat blandt os. Når folk ikke længere er lige så proaktive med desinficering og rengøring, så skaber vi en mulighed for desinficering som bryder smittekæden, siger Eran Druker, direktør for forretningsudvikling i RD Pack.

Den israelske fodboldliga har startet den nye sæson, men det bliver uden tilskuere på stadion, minimum sæsonen ud. Alligevel er fodboldklubberne og Tel Aviv’s kommune ivrige efter at samarbejde med selskabet for at teste mulige løsninger som i fremtiden kan beskytte folkemængderne.

– Vi ser på os selv som et teststed for avanceret teknologi som kan gøre det muligt for os at leve med Corona-virusen. Vi tilbyder en platform for næsten al teknologi som kan bistå os i denne periode – de kan prøve teknologien og se hvordan den fungerer. Det er vores mål at få publikum tilbage og vende tilbage til de gamle rutiner igen. Publikum længes efter at komme tilbage og mange mennesker har deres arbejdsplads her, siger Maor Binyamini, som er chef for flere sports- og idrætsarenaer i Tel Aviv.

Netanya stadion er en aktuell kamparena. Bildet er fra kampen mellom Israel og Norge under U21-EM i 2013. (Foto: Geir Knutsen)
Mange drømmer om at kunne gå til en fodboldkamp igen. Her fra kamp på Netanya stadion mellem Israel og Norge under U21-EM i 2013. (Foto: Geir Knutsen)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem