Søndag bliver national sørgedag i Israel

Benjamin Netanyahu erklærer landesorg efter katastrofen som har kostet mindst 45 livet.
Premierminister Benjamin Netanyahu besøgte stedet hvor mindst 45 personer mistede livet natten til fredag. (Foto: GPO)
«Alle har brug for at læse om Israel på miff.dk.» Hvis du er enig, har vi brug for dig som medlem af MIFF så skoleelever og andre kan få gratis adgang til israelske perspektiver på dansk. Kun en lille andel af vores internetbrugere er medlemmer. Klik her for at registrere dig nu (fra kr. 3,- per uge)

Israels premierminister Benjamin Netanyahu har meddelt at søndag bliver en national sørgedag til minde for ofrene efter katastrofen i Meron natten til fredag. Dødstallet efter tragedien er steget til 45 personer, dødstallet forventes desværre at stige yderligere. Mange sårede er fortsat i kritisk tilstand.

– Der var hjerteskærende scener her. Mennesker blev knust ihjel, inklusiv børn, sier Netanyahu, som fredag besøgte katastrofeområdet. Han brugte også anledningen til at takke redningsmandskabet som kæmpede for at redde folk. Læs mere HER.

– Vi vil gennemføre en omfattende, seriøs og detaljeret efterforskning for at sikre at en sådan katastrofe aldrig sker igen, lover Netanyahu.

Flere tusind personer, måske op mod 100.000-150.000, var samlet for at fejre Lag BaOmer i Meron i Nord-Israel. Det er en jødisk religiøs højtid hvor nogle ortodokse jødiske retninger tænder bål eller tager på pilgrimstur til Bar Yochais grav. Han var en jødisk religiøs leder fra det andet århundrede. Det skulle have været den første folkefest i Israel efter Corona-krisen.

Desværre endte festen med at blive en katastrofe som menes at være sket som følge af for stort et antal personer som var samlet på stedet, materielsvigt, eller begge dele, brød dele af tribrune-anlægget sammen. Flere personer blev knust af vægge og taget som kollapsede, andre blev dræbt og såret i massepanikken som opstod. Israelske myndigheder siger hændelsen vil blive efterforsket, men der er tidligere kommet advarsler om at den smalle udgang hvor katastrofen skete var farlig.

Redningsmandskab kæmper for at redde de mange sårede efter katastrofen. (Foto: United Hatzalah)

Fredag eftermiddag er alle de dræbte endnu ikke blevet identificeret, navnene på flere af de omkomne er offentliggjort. Blandt de dræbte er der både unge og gamle, forældre og børn. En af de dræbte er Shragi Gestetner, en kendt ultraortodoks sanger. En anden er 23 årige Simha Bonim Ziskind. Han begraves i Haifa senere i dag.

Mange venter fortsat på svar om deres kære er i live. Desværre er det ikke alle som vil få den besked som de håber på. Der meldes om lange køer ved Israels retsgenetiske institut i Abu Kabir hvor de dræbte er ved at blive identificeret.

«Naboens barnebarn, kun 12 år gammel, er blandt de dræbte. Hjertet nægter at forstå det», skriver en israeler på Twitter.

Over hele Israel har frivillige stillet sig i kø for at give blod. Redningstjenesten Magen David Adom fortæller at køerne flere steder er over en time lange.

I en drusisk landsby i nærheden af Meron har lokalbefolkningen åbnet deres hjem for de evakuererede, mens indbyggerne i de arabiske områder i nærheden uddeler mad og drikke til dem.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Ingen indlæg at vise