Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Grønlands eneste jøde fortæller om sin kærlighed til verdens største ø

Poul Cohen og hans kone har levet i landsbyen Narsaq i verdens største ø i 22 år. (Foto: anmede, 6. september 2014, flickr)
Poul Cohen og hans kone Monika blev forelsket i Grønland ved første blik.

Du kan stort set ikke komme længere væk end til den maleriske landsby Narsaq i Grønlands sydvestlige kyst, hvor Erik den Røde rejste til for mere end 1.000 år siden, skriver Jerusalem Post.

Der er flere får end indbyggere i landsbyen og vil du til nærmeste lufthavn, hedder det helikopter eller skib.

Paul Cohen, der er amerikansk jøde og hans kone Monika, har kaldt landsbyen for deres hjem i 22 år. De fortæller at Narsaqs fjerne beliggenhed opvejes af fantastisk natur, ren luft og afslappet livsstil: – På mange måder er det Edens Have, fortæller 61-årige Cohen. Jeg føler, at jeg lever i hjertet af en nationalpark. Det her lille sted er omgivet af en uberørt vildmark, og jeg har fået det unikke privilegium at leve og arbejde her.

Grønland, der er verdens største ø har semi-autonomi og er en del af Kongeriget Danmark. Grønland ligger mellem det arktiske- og det nordlige Atlanterhav og er tre gange så stor som Texas. Med 56.000 indbyggere (de fleste inuitter), er Grønland det mindst befolkede område i verden – omkring 80% af øens overflade er dækket af indlandsis.

Hvordan havnede Cohen i Grønland? Cohen definerer sig som ikke-observant, kulturel jøde. Han voksede op i Wisconsin og studerede fransk på University of Wisconsin-Madison. I 1991 flyttede han til Tyskland, hvor han mødte Monika. Ægteparret har været gift i 32 år og bor i Narsaq med deres japanske spidshund som hedder Mikisoq.


Cohen taler flydende engelsk, tysk, fransk og dansk – i knap et årti abejdede han som oversætter og producer på DW-TV i Berlin. I 1993 besøgte parret Grønland. Cohen fortæller: – Jeg blev blæst omkuld af solens varme og de endeløse sommerdage. Alt var så smukt, men vi regnede ikke med at vende tilbage.

Tre år senere vendte ægteparret tilbage til øen og besluttede at det var deres hjem for livet: – Vores familie troede det blot var en fase.

Ægteparret købte et hus til istandsættelse og brugte nogle år på at renovere det. I 2001 flyttede de til Narsaq. Cohen fortæller: – Grønland inficerede os som en virus – vi kunne ikke få det ud af vores system, så hvorfor kæmpe imod?

Planen om at arbejde som oversætter gik i vasken, fordi internettet i Narsaq ikke var stabilt. Derfor levede parret af at male huse.

I takt med internethastigheden steg, fik Cohen flere oversættelsesopgaver og etablerede virksomheden Tuluttut Translations.

Cohen har oversat flere hundrede artikler fra tysk til engelsk for Der Spiegel, flere akademiske bøger, inkl. bogen Slave Labor in Nazi Concentration Camps, skrevet af Marc Buggeln. Cohen oversætter også fra dansk til engelsk.

Parret driver også en forretning i Narsaq, hvor de udlejer ejendomme til turister og de ejer to sommerhuse

Det eneste parret savner i den fjerne landsby er visse frugter og grøntsager i det lokale supermarked.

At rejse til udlandet er ikke let og kræver helikoptertur eller færgetur fra Narsaq til den nærmeste lufthavn i Narsarsuaq. Derfra flyver Cohen til Island eller Danmark og videre til USA. Hans seneste tur til USA tog 12 dage grundet flyforsinkelser og dårligt vejr.

Narsaqs økonomi bygger på fårehold og fiskeri. Der kommer også få turister til landsbyen med omkring 1.300 indbyggere.

Cohen elsker grønlændernes livssyn: – Du kigger bare forbi og besøger folk uden at ringe i forvejen. Det gør livet mere spontant.

Der har aldrig været et organiseret jødisk samfund i Grønland, andet end den amerikanske militærbase ved Thule.

Den islandske historiker og tidligere seniorforsker ved Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier (i 2002 blev centret lagt ind under Dansk Institut for Internationale Studier), skrev om jødisk liv i Grønland i bogen Antisemitism in the North. Vilhjálmsson skrev blandt andet: – Der var jøder blandt de første hollandske hvalfangere i det 16. og 17. århundrede.

Der er ingen beretninger om jødisk liv i Grønland før Anden Verdenskrig, hvor USA etablerede en militærbase i Thule

I 1950’erne var over 50 jødiske soldater udstationeret i Thule. Der blev afholdt Pesach (påske), Shabbat-bøn og helligdage.

Der er ikke beretninger om jøder i andre dele af Grønland. Jødiske videnskabsmænd, journalister, sygeplejersker og andre har dog arbejdet i området i kortere perioder.

Cohen har således skrevet historie som Grønlands eneste jøde. Cohen fortæller: – Jeg føler mig som en sjælden orkidé på tundraen. Der lever kun meget få amerikanere her, så jeg er vant til at føle mig anderledes.

Få jødiske turister besøger Narsaq, men de finder altid Cohen, hvis efternavn fortæller hvem han er. Han har fx spist middag med et religiøst israelsk par, der besøgte øen.

Cohen har ophængt en sølvmezuzah i sit hjem og holder Chanukkah via Zoom med sin familie i USA. Han slutter: – Der er dage, hvor jeg føler mig som den eneste jøde i Grønland og det sidste menneske på Jorden.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem