Israels nationalforsamling, Knesset. (Illustrationsfoto: Wikimedia Commons)

Gik efter «moderat» lønstigning

Et panel i Israels parlamentet Knesset har besluttet at give politikerne og højtstående embedsmænd lønforhøjelse en lønforhøjelse på 5,1%. Det er første lønstigning siden lønningerne blev frosset i 2020 efter Corona-krisen medførte økonomisk usikkerhed.

Det var egentlig planen at lade lønningerne stige med 12,5% for at dække de seneste tre års stigende leveomkostninger. Men i lyset af at flere og flere israelere kæmper for at overleve økonomisk og klare stigende priser uden deres løn følger med, besluttede man at sætte lønstigningen ned.

Likud-politiker Ofir Katz mente det ville være umusikalsk, hvis politikerne gav sig selv en stor lønstigning, men ikke alle var enige i det synspunkt. Yinon Azoulai fra det ultraortodokse Shas-parti mente, at politikerne fortjente mere. Han ville næsten fordoble politikernes løn. Det var flertallet uenige i.

Med en lønstigning på 5,1% stiger politikernes løn fra omkring 91 tusind kroner til omkring 96 tusind kroner pr måned. For ministre stiger lønnen fra omkring 102 tusind kroner til omkring 107 tusind kroner. Preministerens løn stiger fra omkring 114 tusind kroner til omkring 119 tusind kroner pr måned.

Landets præsident vil få en månedlig lønstigning fra omkring 130 tusind kroner til omkring 137 tusind kroner pr måned. Landets højesteretsdommer vil få en lønstigning fra omkring 211 tusind kroner til omkring 221 tusind kroner. Lønstigningen træder i kraft fra og med 2023.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp