Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Kraftig stigning i fattigdom i Israel

Organisationen Latet (At give) uddeler mad og andre forsyninger til trængdende familier i Israel. Billedet er taget før Corona-krisen.

Over en kvart million husholdninger i Israel er siden Corona-krisen brød ud faldet under fattigdomsgrænsen. Det svarer til en stigning på knap 50 procent, viser en rapport udgivet af organisationen Latet (At give) – læs mere om organisationen HER på engelsk. Andelen af husholdninger som lever i fattigdom er steget fra 20,1 procent til 29,3 procent, skriver avisen Times of Israel.

Bag tallene viser det sig at medlemmer af 850.000 husholdninger i Israel mangler tilfredsstillende boligforhold, uddannelse, sundhedsvæsen og tilstrækkelig mad, med 268.000 husholdninger som er faldet under fattigdomsgrænsen siden Corona-krisen brød ud tidligere i år. Knap én million israelere er i dag arbejdsløse eller fyret uden løn. Corona-krisen har betydet at mange har mistet deres arbejde. Læs MIFFs artikler om den økonomiske krise i Israel HER. Læs MIFFs artikler om Corona-krisen i Israel HER.

Organisationen Latet hjælper med at bekæmpe fattigdom, madusikkerhed og hjælper 70.000 trængende familier via et netværk af velgørenhedsorganisationer. De anslår at omkring 143.000 familier har sluttet sig til de 513.000 familier som allerede led af madusikkerhed før krisen, med 34.000 af de nye familier som oplever en alvorlig grad af madusikkerhed. Læs MIFFs tidligere artikel om organisationer som Latet HER.

Med madusikkerhed menes usikker eller begrænset tilgang til ernæringsmæssig tilstrækkelig og tryg mad, eller at evnen til at tilegne sig acceptabel mad på socialt og kulturelt acceptable måder er begrænset eller usikker. Selv om det kan lede til underernæring, så er det ikke det samme. Det er faktisk en af hovedårsagerne til fedme og er tæt knyttet til livsstilsygdomme og øget risiko for et svært Corona-forløb, da fedme er en af risikofaktorerne ved Corona-smitte.

Restauranter, købmænd, supermarkeder og markeder i Israel oplever stigning i tyveri af basale madvarer som brød og mælk. Ejerne vælger ikke at politianmelde tyverierne og der er sågar butiksejere, kunder og sikkerhedsvagter som vælger at betale for maden der stjæles.

Se også MIFFs Instagram opslag for ti uger siden fra et israelsk supermarked, på skiltet står der: – Hvis du har behov for mad, men ikke har penge til at betale i de her svære tider, så tag uden at betale. Du behøver ikke informere personalet.

Latets rapport viser også at i forbindelse med Corona-krisen har omkring 422.000 husholdninger, som repræsenterer 14,5% af landet, sluttet sig til de 699.000 husholdninger (24,1%) som allerede led af en eller anden form for økonomisk nød.

Gilles Darmon, præsident og grundlægger af Latet, siger årets rapport uden tvivl er den værste siden de begyndte at forske i fattigdom i Israel for 15 år siden.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem