Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Fordobling i immigranter til Israel de sidste ti år

Franske jøder forlader Paris på vej til Israel. (Illustrationsfoto: Jewish Agency, flickr.com)
En stadig stigende andel kommer fra Rusland og Ukraine.

Antallet af indvandrere til Israel er steget fra 15.452 i 2008 til 30.403 i 2018, ifølge tal fra Jewish Agency.

fra Jewish Agency, graf via Ha’aretz.

Af de nye indvandrere kommer en stigende andel fra Rusland og Ukraine, der er sket en stignng fra 25 procent i 2008 til 68 procent i første halvdel af 2019.

En voksende andel af indvandrere til Israel kommer fra Rusland og Ukraine. Tal er fra Jewish Agency, graf via Ha’aretz.

Størstedelen af indvandrerne er ikke jøder under den ortodokse religiøse lov (Halacha), hvor man skal have en jødisk mor eller blive konverteret af en ortodoks rabbiner, der er anerkendt af rabbinatet. Men de kvalificerer sig stadig til statsborgerskab i Israel under tilbagevendenloven (Hok Hashvut). Ifølge Hok Hashvut skal mindst en af ​​bedsteforældrene var jødisk, gift med en jøde eller konverteret i et etableret jødisk samfund.

Da den første store bølge af jødiske immigranter kom fra det tidligere Sovjetunionen i de tidlige 1990’ere, kom det store flertal af jødiske olim/immigranter (aliyah) til Israel under den ortodokse religiøse lov. Blandt indvandrere, der er kommet i de senere år, er mere end halvdelen ikke jøder efter halacha, vurderer Sergio Della Pergola, en af ​​Israels førende demografer.

-De, der er mest jødisk motiverede, har en tendens til at være de første til at benytte muligheden for at flytte til Israel. I anden fase får man normalt en mere blandet gruppe, hvor andelen af ​​blandede familier stiger, siger Della Pergola til Ha’aretz.

Della Pergola anslår, at der er 172.000 “halacha-jøder” tilbage i Rusland, men antallet, der kan kvalificere sig til indvandring til Israel i henhold til tilbagesendelsesloven er så meget som 600.000. I Ukraine er antallet af “halacha-jøder” omkring 50.000, men antallet, der kan kvalificere sig til indvandring til Israel, er sandsynligvis fire gange større.

I Israel er 426.700 mennesker registreret med religionen “anden” eller “ingen religion”. Der er hovedsageligt tale om indvandrere og deres efterkommere, der har fået statsborgerskab i henhold til tilbagesendelsesloven, men som ikke kvalificerer sig som jøder ifølge Halacha og de israelske religiøse myndigheder. Disse “andre” står overfor udfordringer i det israelske samfund – de kan blandt andet ikke blive gift, fordi ægteskabet håndteres af religiøse myndigheder, og de kan ikke begraves på jødiske gravpladser.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem