Ny regering tages i ed onsdag

Vil have rekordmange kvindelige ministre og for første gang er arabisk parti også med.
Naftali Bennett (t.v.) og Yair Lapid vil skiftes til at være Israels premierministre Bennett lover at respektere aftalen. (Foto: Privat)
ISRAEL ER UNDER ANGREB!
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr). 

Onsdag træder Benjamin Netanyahu af som Israels premierminister efter 4454 dage på posten, herefter vil den nye regeringen tiltræde og Naftali Bennett vil blive taget i ed som landets nye premierminister, skriver Jerusalem Post.

Selv om Knesset-leder Yari Levin, en allieret af Netanyahu, ønsker at beholde den siddende premierminister ved magten så længe som mulig, er han efter sigende gået med til afstemning om den nye regering allerede onsdag.

Bennett siger han ønsker at «slutte kaosset» og få «landet tilbage på rette spor» når han onsdag bliver premierminister efter tolv år med Netanyahu.

For første gang i Israels historie bliver et arabisk parti en del af den styrende koalition (de har tidligere støttet en regering) – læs mere HER. Bennett, som leder det religiøse højreparti Yamina, har tidligere omtalt lederen af det arabiske parti, Mansour Abbas, for en «terror-sympatisør». Nu beklager han sit tidligere udspil mod sin nye politiske samarbejdspartner.

– Vores nye regering vil blive en mulighed for at starte et nyt kapitel mellem Israel og dets arabiske borgere, siger Bennett i presseinterview.

Bennett lover også at respektere aftalen han har indgået om at premierministerposten vil blive overdraget efter to år. Yair Lapid vil i henhold til aftalen overtage premierministerposten 27. august 2023. Netanyahu indgik lignende aftale med Benny Gantz, leder af partiet Kahol Lavan, men brød den senere.

– Ingen ønsker at indgå aftaler med Netanyahu efter han brød de seneste ti aftaler, udtaler den kommende premierminister, som er tidligere nær allieret med Israels længst siddende premierminister.

Udover at den nye regering for første gang får et arabisk parti med som en aktiv politisk spiller, vil den også have rekordmange kvindelige ministre. Mindst ni af ministrene i den nye samlingsregering vil være kvinder.

Alle aspekter omkring den nye regeringens politik vil først ligge klar på et senere tidspunkt. Regeringsplatformen vil blive kendt op til afstemningen. Det som står klart er at flere partier er blevet genvalgt på baggrund af flere af deres mærkesager. Blandt andet er det arabiske parti United Arab List (Hareshima Hameshutefet) blevet genvalgt efter lovning på mere end 90 milliarder kroner i investeringer i den arabiske sektor.

Den nye regeringskoalition har fået støtte fra 61 repræsentanter ud af de 120 mandater i Knesset – det er det mindste flertal der skal til for at kunne danne en regering.

Det er dermed en meget skørbelig koalition som fremover vil regere Israel. De 8 partier i koalitionen favner bredt politisk, fra langt til venstre til langt til højre, derfor er der mange som ikke tror det politiske projekt vil holde i særlig langt tid.

Times of Israel skriver at Likud med Netanyahu i spidsen, forsøger at overtale nogle af politikerne i de højreorienterede partier til at trække sig fra det politiske projekt. Lykkedes det at overtale blot én af dem, kan flertallet for den nye koalitionsregering være fortid.

Men flere af politikerne i partierne siger at de er fast besluttet på at projektet vil lykkes.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelUNRWA har fundet angrebstunnel under en af sine skoler i Gaza
Næste artikelAbbas har udbetalt over kvart million kroner til terrorist som har myrdet to israelere og såret flere
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise