Search
Naftali Bennett (t.v.) og Yair Lapid vil skiftes til at være Israels premierministre Bennett lover at respektere aftalen. (Foto: Privat)

Ny regering tages i ed onsdag

Vil have rekordmange kvindelige ministre og for første gang er arabisk parti også med.

Onsdag træder Benjamin Netanyahu af som Israels premierminister efter 4454 dage på posten, herefter vil den nye regeringen tiltræde og Naftali Bennett vil blive taget i ed som landets nye premierminister, skriver Jerusalem Post.

Selv om Knesset-leder Yari Levin, en allieret af Netanyahu, ønsker at beholde den siddende premierminister ved magten så længe som mulig, er han efter sigende gået med til afstemning om den nye regering allerede onsdag.

Bennett siger han ønsker at «slutte kaosset» og få «landet tilbage på rette spor» når han onsdag bliver premierminister efter tolv år med Netanyahu.

For første gang i Israels historie bliver et arabisk parti en del af den styrende koalition (de har tidligere støttet en regering) – læs mere HER. Bennett, som leder det religiøse højreparti Yamina, har tidligere omtalt lederen af det arabiske parti, Mansour Abbas, for en «terror-sympatisør». Nu beklager han sit tidligere udspil mod sin nye politiske samarbejdspartner.

– Vores nye regering vil blive en mulighed for at starte et nyt kapitel mellem Israel og dets arabiske borgere, siger Bennett i presseinterview.

Bennett lover også at respektere aftalen han har indgået om at premierministerposten vil blive overdraget efter to år. Yair Lapid vil i henhold til aftalen overtage premierministerposten 27. august 2023. Netanyahu indgik lignende aftale med Benny Gantz, leder af partiet Kahol Lavan, men brød den senere.

– Ingen ønsker at indgå aftaler med Netanyahu efter han brød de seneste ti aftaler, udtaler den kommende premierminister, som er tidligere nær allieret med Israels længst siddende premierminister.

Udover at den nye regering for første gang får et arabisk parti med som en aktiv politisk spiller, vil den også have rekordmange kvindelige ministre. Mindst ni af ministrene i den nye samlingsregering vil være kvinder.

Alle aspekter omkring den nye regeringens politik vil først ligge klar på et senere tidspunkt. Regeringsplatformen vil blive kendt op til afstemningen. Det som står klart er at flere partier er blevet genvalgt på baggrund af flere af deres mærkesager. Blandt andet er det arabiske parti United Arab List (Hareshima Hameshutefet) blevet genvalgt efter lovning på mere end 90 milliarder kroner i investeringer i den arabiske sektor.

Den nye regeringskoalition har fået støtte fra 61 repræsentanter ud af de 120 mandater i Knesset – det er det mindste flertal der skal til for at kunne danne en regering.

Det er dermed en meget skørbelig koalition som fremover vil regere Israel. De 8 partier i koalitionen favner bredt politisk, fra langt til venstre til langt til højre, derfor er der mange som ikke tror det politiske projekt vil holde i særlig langt tid.

Times of Israel skriver at Likud med Netanyahu i spidsen, forsøger at overtale nogle af politikerne i de højreorienterede partier til at trække sig fra det politiske projekt. Lykkedes det at overtale blot én af dem, kan flertallet for den nye koalitionsregering være fortid.

Men flere af politikerne i partierne siger at de er fast besluttet på at projektet vil lykkes.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp