Netanyahu færdig efter 12 år

Koalition med 8 partier er gået sammen og overtager efter Israels længst siddende premierminister.
Her underskriver Yesh Atid-leder Yair Lapid (t.v.), Yamina-leder Naftali Bennett og Ra'am-leder Mansour Abbas koalitionsaftalen.
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

En koalition med partier som spænder fra langt til højre til langt til venstre i israelsk politik, er blevet enige om en koalitionsaftale og kan dermed danne regering uden Israels største parti – Likud – og siddende premierminister Benjamin Netanyahu.

Dermed er Netanyahus tid som premierminister slut. Netanyahu har siddet på posten siden 2009, og er dermed Israels længst siddende premierminister nogensinde. Netanyahu var også premierminister i 1996-1999.

Naftali Bennett fra højrepartiet Yamina bliver Israels næste premierminister i en roterende rolle. Bennett vil være premierminister i to år, Yair Lapid fra centerpartiet Yesh Atid vil herefter overtage posten. Lapid vil først være udenrigsminister.

– Valget har vist at der ikke vil komme en højreregering under Netanyahu. Derfor er valget en samlingsregering eller et femte valg, sagde Bennett under sin tale søndag.

Det er ikke lykkedes Netanyahu at danne en regering efter to år med fire valg – læs mere HER.

Også det arabiske parti Ra’am (United Arab List) er med i den nye koalitionsregering. Det er første gang et arabisk parti underskriver den sådan aftale.

Den nye regeringskoalition skal have støtte fra mindst 61 ud af de 120 mandater i Knesset – det israelske parlament for at kunne danne regering og styre landet.

Den nye koalition som nu skal styre Israel er skrøbelig. Koalitionspartiernes politik springer i alle retninger, derfor er der mange som ikke tror på at deres politiske projekt er levedygtigt. Partierne har ét fælles mål som forener dem: Fjerne Netanyahu.

Det er fortsat over 10 dage til der skal stemmes om aftalen i Knesset, der er således fortsat snublesten på vejen. Hvis blot én repræsentant fra et af partierne hopper fra, vil projektet kollapse før det er begyndt.

Koalitionen består af 17 repræsentanter fra centerpartiet Yesh Atid (There is Hope), 8 repræsentanter fra centerpartiet Kahol Lavan (Blue and White), 7 repræsentanter fra det sekulære højreparti Yisrael Beytenu (Israel Our Home), 7 repræsentanter fra Arbejderpartiet, 6 af 7 repræsentanter fra det religiøse højreparti Yamina, 6 repræsentanter fra centrum-højre partiet Tikvah Chadashah (New Hope), 6 repræsentanter fra venstreradikale Meretz og 4 repræsentanter fra det muslimske parti Ra’am. Totalt 61 repræsentanter.

Yaminas syvende repræsentant, Amichai Chikli, har sagt at han vil stemme imod den planlagte regering. Men også Yaminas Nir Orbach har sagt at han vurderer at stemme imod projektet i Knesset. Sker det – rydder flertallet.

Naftali Bennett bliver Israels næste premierminister. Her sammen med sin kone Gilat. (Foto: Facebook)
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelHer er Israels nyvalgte præsident
Næste artikelFN-chef sagde Israel ikke ville ramme civile – nu er han persona non grata
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise