Search
Her underskriver Yesh Atid-leder Yair Lapid (t.v.), Yamina-leder Naftali Bennett og Ra'am-leder Mansour Abbas koalitionsaftalen.

Netanyahu færdig efter 12 år

Koalition med 8 partier er gået sammen og overtager efter Israels længst siddende premierminister.

En koalition med partier som spænder fra langt til højre til langt til venstre i israelsk politik, er blevet enige om en koalitionsaftale og kan dermed danne regering uden Israels største parti – Likud – og siddende premierminister Benjamin Netanyahu.

Dermed er Netanyahus tid som premierminister slut. Netanyahu har siddet på posten siden 2009, og er dermed Israels længst siddende premierminister nogensinde. Netanyahu var også premierminister i 1996-1999.

Naftali Bennett fra højrepartiet Yamina bliver Israels næste premierminister i en roterende rolle. Bennett vil være premierminister i to år, Yair Lapid fra centerpartiet Yesh Atid vil herefter overtage posten. Lapid vil først være udenrigsminister.

– Valget har vist at der ikke vil komme en højreregering under Netanyahu. Derfor er valget en samlingsregering eller et femte valg, sagde Bennett under sin tale søndag.

Det er ikke lykkedes Netanyahu at danne en regering efter to år med fire valg – læs mere HER.

Også det arabiske parti Ra’am (United Arab List) er med i den nye koalitionsregering. Det er første gang et arabisk parti underskriver den sådan aftale.

Den nye regeringskoalition skal have støtte fra mindst 61 ud af de 120 mandater i Knesset – det israelske parlament for at kunne danne regering og styre landet.

Den nye koalition som nu skal styre Israel er skrøbelig. Koalitionspartiernes politik springer i alle retninger, derfor er der mange som ikke tror på at deres politiske projekt er levedygtigt. Partierne har ét fælles mål som forener dem: Fjerne Netanyahu.

Det er fortsat over 10 dage til der skal stemmes om aftalen i Knesset, der er således fortsat snublesten på vejen. Hvis blot én repræsentant fra et af partierne hopper fra, vil projektet kollapse før det er begyndt.

Koalitionen består af 17 repræsentanter fra centerpartiet Yesh Atid (There is Hope), 8 repræsentanter fra centerpartiet Kahol Lavan (Blue and White), 7 repræsentanter fra det sekulære højreparti Yisrael Beytenu (Israel Our Home), 7 repræsentanter fra Arbejderpartiet, 6 af 7 repræsentanter fra det religiøse højreparti Yamina, 6 repræsentanter fra centrum-højre partiet Tikvah Chadashah (New Hope), 6 repræsentanter fra venstreradikale Meretz og 4 repræsentanter fra det muslimske parti Ra’am. Totalt 61 repræsentanter.

Yaminas syvende repræsentant, Amichai Chikli, har sagt at han vil stemme imod den planlagte regering. Men også Yaminas Nir Orbach har sagt at han vurderer at stemme imod projektet i Knesset. Sker det – rydder flertallet.

Naftali Bennett bliver Israels næste premierminister. Her sammen med sin kone Gilat. (Foto: Facebook)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp