Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Ny rekord i homoseksuelle Knesset-medlemmer

Gay-Parade i Tel Aviv 2012 (Foto: U.S. Embassy Jerusalem, Flickr)
Nu er der seks homoseksuelle Knsesset-medlemmer, svarende til 5 procent af Knesset - det er den fjerde højeste procentandel i verden.

Mandag blev endnu et homoseksuelt Knesset-medlem svoret ind og markedrede ny rekord i landets politiske historie. Israel betragtes som en regional pioner når det kommer til LGBT-rettigheder – trods modstand fra religiøse konservative, skriver avisen Times of Israel.

Yorai Lahav-Hertzano fra oppositionspartiet Yesh Atid-Telem er den seneste politiker som fik en af de 120 pladser i Knesset og dermed bragte antallet af åbent homoseksuelle Knesset-medlemmer op til 6.

De er alle mænd og repræsenterer partier fra hele det politiske spektrum – heriblandt også premierminister Benjamin Netanyahus Likud-parti.

Lahav-Hertzano blev udnævnt til Knesset-medlem efter en lovændring gav ministre mulighed for at forlade deres parlamentariske pladser og blive erstattet af et andet medlem fra deres parti. Under valget i marts var han medlem af partiet Kahol Lavan, men selvom partiet gik ind i samlingsregeringen, sluttede partiets partnere i Yesh Atid-Telem sig til oppositionen. I henhold til Knessets-regler kunne Lahav-Hertzano vælge, hvilket af de to fraktioner han ville repræsentere.

Nu er fem procent af de israelske lovgivere åbent homoseksuelle, det er den fjerde-højeste procentandel i verden. Foran Israel ligger Storbritannien med 8,1 procent, Liechtenstein med 8 procent og det skotske parlament med 7,7 procent, ifølge ekspert i statskundskab Andrew Reynolds, der leder et LGBT-repræsentativt program ved University of North Carolina i USA.

Israels første åbent LGBT Knesset-medlem Uzi Even blev udnævnt i 2002. LGBT-samfundet i Israel har langt flere rettigheder end de har i de fleste lande i Mellemøsten.

Åbent homoseksuelle soldater aftjener deres værnepligt i den israelske hær (IDF) på lige fod med alle andre soldater, Israel anerkender ægteskaber af samme køn indgået i udlandet og homoseksuelle og lesbiske par har ret til at få børn gennem en rugemor.

– Der har været en meget positiv udvikling de seneste årtier. Det er meget opmuntrende at der er seks Knesset-medlemmer som repræsenterer forskellige politiske partier i samfundet. Deres succes gør dem til rollemodeller for de unge, men vi forventer, at alle de valgte vil repræsentere os og fremme lige rettigheder. Og der er stadig meget at gøre, siger Or Keshet fra Israels førende LGBT-organisation Aguda.

Tel Avivs Gay Pride-parade normalt tiltrækker deltagere fra hele verden, paraden holdes også i den konservative by Jerusalem under stærk politi-tilstedeværelse.

Læs MIFFs artikel om Tel Avivs Gay Pride-parade 2019 her.

Sikkerheden i Jerusalem blev øget efter drabet på Shira Banki i 2015. Banki blev stukket ihjel under paraden af Yishai Shlissel. Andre parade-deltagere blev såret under angrebet og Shlissel blev efterfølgende idømt 10-års fængsel.

I år er paraderne i begge byer aflyst grundet Corona-krisen.

Dagen før sidste års parade udnævnte Netanyahu Israels første åbent homoseksuelle minister.

Amir Ohana overtog posten som minister for offentlig sikkerhed og er en del af den Netanyahu-ledet koalition, han blev svoret ind i sidste måned.

Venstrefløjs-politikeren Itzik Shmuli blev minister for sociale anliggender.

Samtidig med Aguda roser den nye regering, siger Keshet at det næste skridt vil være endnu større mangfoldighed.

– Vi vil blive rigtig glade, når lesbiske og transeksuelle også er med i Knesset. Det er allerede tilfældet i USA. Det vil ske en dag, siger Keshet.

I mandags blev yderligere fire kvindelige politikere fra partiet Kahol Lavan svoret ind som medlemmer af Knesset. Det bringer antallet af kvindelige Knesset-medlemmer op på 33, hvilket svarer til mere end en fjerdedel ud af i alt 120 Knesset-medlemmer.

Israel ligger nu på en global 60. plads, ifølge Inter-Parliamentary Union som lister lande efter repræsentation af kvinder i deres lovgivende forsamlinger. Rwanda ligger på toppen af ​​listen med 49 kvinder ud af 80 parlament-sæder.

Israels samlingsregering som blev svoret ind i sidste måned, slår ny rekord i antal ministre med 34 ministre og 8 viceministre. I kabinettet er syv ud af de 41 medlemmer kvinder.

Foreløbig har Israel haft en kvindelig premierminister – Golda Meir i 1969-1974.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem