Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Det er aldrig sket i Israel før

Israels national forsamling - Knesset. (Illustrativt foto: Wikimedia Commons)
En valglov, der aldrig er blevet brugt før, giver nye muligheder for at danne regering.

Der blev skrevet historie i israelsk politik torsdag, da en valglov blev implementeret for allerførste gang. Loven betyder, at ethvert medlem af Knesset over en 21-dages periode kan blive premierminister – forudsat at de formår at samle det nødvendige flertal bag sig, skriver Times of Israel.

Det sker, efter lederen af Kahol Lavan Benny Gantz onsdag aften opgav at danne ​​regering. Likuds leder Benjamin Netanyahu har også opgivet at danne regering. Ingen har formået at få støtte fra mindst 61 Knesset-repræsentanter, hvilket er det nødvendige flertal for at oprette en regering.

-Vi har nået bunden i ​​staten Israels historie, sagde præsident Reuven Rivlin om situationen i landet.

I løbet af ekstra-runden, der varer 21 dage, kan også dem, der tidligere har forsøgt at blive premierminister, vælges. Således er Benny Gantz og Benjamin Netanyahu stadig med i kampen om at blive regeringschef.

Hvis et af Knesset medlemmerne formår at få støtte fra mindst 61 repræsentanter, vil den person blive udnævnt til premierminister af præsident Reuven Rivlin. Derefter siger loven, at den valgte premierminister har 14 dage til at danne en regering, som igen skal godkendes af Knesset.

Hvis denne regering ikke godkendes, opløses den 22. nationale forsamling, og Israel bliver nødt til at gennemføre et tredje valg om et år. Det samme vil ske, hvis ingen udnævnes til premierminister inden den 21. december.

Endnu et nyvalg vil koste det israelske samfund dyrt. Regningen for tre på hinanden følgende valg kan koste over 12 mia. Shekel. Samtidigt påvirker den fastlåste politiske situation den økonomiske udvikling i landet.

Siden Knesset blev opløst og nye valg blev annonceret i december 2018, har Israel kun haft en overgangsregering. Det har ført til at den økonomiske politik har stået stille, mens landets gæld og udgifter er steget. Indtil en ny regering er på plads, skal en overgangsregering arbejde inden for rammerne af statsbudgettet for 2019, skriver Yediot Ahronoth.


Hvem blir statsminister etter valget i april 2019 - Benjamin Netanyahu eller Benny Gantz? (Foto: Alan Santos/PR, flickr – Blue and White party, montasje MIFF)
Hverken Netanyahu eller Gantz har formået at danne regering. (Foto: Alan Santos / Flickr, montage af MIFF)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem