Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Den palæstinensiske jihad imod fred

Den israelske statsminister Benjamin Netanyahu hilser på Sultan Qaboos bin Said i Oman. (Israel PM's Office)
Den israelske statsminister Benjamin Netanyahu hilser på Sultan Qaboos bin Said i Oman. (Israel PM's Office)
Budskabet til araberne fra Abbas og hans embedsfolk lyder: "I må tilslutte jer vores kampagne for at forhindre vore ledere i at slutte fred med Israel. I bør fordømme enhver leder, der søger normalisering med Israel, som en forræder."
  • Ifølge den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, vil et kommende, amerikansk sponsoreret, globalt topmøde, der skal drøfte Mellemøsten og Iran, “bringe snesevise af lande fra hele verden sammen, fra Asien, fra Afrika, lande på den vestlige halvkugle, også Europa, Mellemøsten, selvfølgelig.”
  • Den palæstinensiske strategi bygger nu på at ophidse araberne imod deres egne ledere. Budskabet til araberne fra Abbas og hans embedsfolk lyder således: “I må tilslutte jer vores kampagne for at forhindre vore ledere i at slutte fred med Israel. I bør fordømme enhver leder, der søger normalisering med Israel, som en forræder.”
  • Andre ledende palæstinensiske embedsmænd er gået endnu længere og har advaret de arabiske lande om, at enhver form for normalisering med Israel vil blive opfattet som forræderi.
  • Det vil nu vise sig, om de arabiske lande giver efter for den seneste palæstinensiske ophidselses- og skræmmekampagne.

 

De palæstinensiske ledere har for nylig optrappet deres bestræbelser på at forhindre de arabiske lande i at normalisere deres forhold til – eller ligefrem underskrive fredsaftaler med – Israel.

Kampagnen er opstået på baggrund af nogle rapporter om stadig varmere relationer mellem Israel og nogle af de arabiske lande, herunder den israelske premierminister Benjamin Netanyahus seneste besøg i Oman.

Fredsspøgelset mellem de arabiske lande og Israel er blevet til et mareridt for de palæstinensiske ledere. I stedet for at bekymre sig om at opbygge en bedre fremtid – som palæstinenserne har et desperat behov for – arbejder de palæstinensiske ledere febrilt på at stikke en kæp i hjulet for ethvert forsøg på at føre de arabiske lande tættere på Israel.

Som en del af “anti-normaliseringskampagnen” lægger de palæstinensiske ledere på Vestbredden nu pres på de arabiske lande for at få dem til at boykotte et amerikansk sponsoreret, globalt topmøde, der skal drøfte Mellemøsten og Iran, planlagt til næste måned i Polen.

MIFF-Redaktionen: Artiklen blev skrevet før topmødet, som blev afviklet den 13.-14. februar i Warszawa

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, sagde i et tv-interview, at mødet ville “fokusere på mellemøstlig stabilitet og fred og frihed og sikkerhed her i denne region, og dette inkluderer et vigtige element i form af at sikre, at Iran ikke udgør en destabiliserende indflydelse.”

Mødet, sagde Pompeo, vil “bringe snesevis af lande fra hele verden sammen, fra Asien, fra Afrika, lande på den vestlige halvkugle, også Europa, Mellemøsten, selvfølgelig.”

De palæstinensiske ledere er tilsyneladende overbeviste om, at den kommende konference er del af en amerikansk bestræbelse på at normalisere forholdet mellem de arabiske lande og Israel. Det Palæstinensiske Selvstyres præsident, Mahmoud Abbas, og hans ledende embedsmænd og talsmænd i Ramallah opfatter alt, hvad den amerikanske regering gør eller siger som “konspiration, beregnet på at likvidere den palæstinensiske sag og de nationale rettigheder.”

Abbas og hans Palæstinensiske Selvstyre har boykottet den amerikanske administration lige siden præsident Donald Trumps beslutning i december 2017 om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Siden da har de udnyttet enhver lejlighed til at ytre deres fordømmelse af Trumps endnu ikke fremlagte fredsplan for Mellemøsten, også kendt som “århundredets aftale.”

Den 23. januar afviste de palæstinensiske ledere på et møde i Ramallah, Vestbreddens de facto palæstinensiske hovedstad, den amerikanske plan om at afholde en konference i Polen og opfordrede også de arabiske lande til at undlade at deltage i konferencen. De bad dem i stedet om bekræfte deres forpligtelse på Det Arabiske Fredsinitiativ, et forslag på 10-sætninger til at afslutte den arabisk-israelske konflikt, som blev støttet af Den Arabiske Liga i 2002.

Israel har udtrykt sine forbehold over for Den Arabiske Ligas fredsplan, især kravet om tilbagetrækning til de forsvarsmæssigt umulige linjer fra før krigen i 1967 med visse territoriale tilpasninger, herunder en tilbagetrækning fra Golanhøjderne, samt “retten til tilbagevenden” for flygtningene og deres efterkommere til deres tidligere hjem i Israel. En sådan oversvømmelse af Israel med millioner af palæstinensere vil gøre jøderne til en minoritet – hvilket antagelig er planen.

Det arabiske fredsinitiativ kræver med andre ord dannelsen af to palæstinensiske stater: én i Israel og en anden på Vestbredden, i Gazastriben og i Øst-Jerusalem.

Premierminister Benjamin Netanyahu er blevet citeret for at have sagt, at det eneste positive ved planen er de arabiske landes villighed til at opnå fred og normalisering med Israel.

De palæstinensiske ledere fandt ikke tid til at drøfte, hvordan deres befolknings levevilkår kunne forbedres. De drøftede ikke den fortsatte “økonomiske og humanitære krise” i Gazastriben. Disse emner har aldrig optrådt på deres prioritetsliste.

Det, der forfølger Abbas og hans Palæstinensiske Selvstyre, er talen om tilnærmelse mellem visse arabiske lande og Israel.

PLOs generalsekretær, Saeb Erekat, som har brugt de sidste to årtier af sit liv på at fordømme Israel og USA, var en af de første palæstinensiske ledere, der advarede mod den amerikanske regerings kommende konference.

I overensstemmelse med den lange, palæstinensiske tradition for at afvise alt, der har at gøre med Israel og USA, som “konspiration,” sagde Erekat, at Polen-konferencen var “rettet mod at uddybe splittelserne i regionen.”

Erekat synes at være specielt bekymret for, at nogle arabiske lande skal deltage i konferencen og tale på palæstinensernes vegne eller ligefrem normalisere deres forhold til Israel. PLO, sagde han, er den eneste part, som er bemyndiget til at tale på vegne af palæstinenserne i enhver forhandling, der måtte berøre det palæstinensiske spørgsmål.

Andre ledende palæstinensiske embedsmænd er gået endnu længere og har advaret de arabiske lande om, at enhver form for normalisering med Israel vil blive opfattet som forræderi. Abbas Zaki, en ældre leder inden for Abbas’ regerende Fatah-fraktion, sagde for eksempel om den tilsyneladende tilnærmelse mellem Israel og visse arabiske lande: “Normaliseringen mellem visse arabiske lande og Israel er forræderi og kujoneri.” I en anden udtalelse fordømte Zaki nogle araberes nylige besøg i Israel som en “kniv dybt i den palæstinensiske nationale kamp.” Den tilsyneladende tilnærmelse mellem Israel og nogle arabiske lande, tilføjede han, var del af en konspiration om at fremme Israels kontrol og herredømme over arabiske resurser.

Mohammed Shtayyeh, en anden ledende Fatah-embedsmand og tidligere medlem af det palæstinensiske forhandlingshold med Israel, sagde, at palæstinenserne var frustrerede og bedrøvede over normaliseringen af forholdet mellem araberne og Israel. I et interview med Det Palæstinensiske Selvstyres radiostation Voice of Palestine lagde Shtayyeh “nedgangen” i de arabiske og islamiske lande til grund for den tilsyneladende tilnærmelse mellem Israel og visse arabere.

Tre palæstinensiske grupper — Folkefronten til Palæstinas befrielse (Popular Front for the Liberation of Palestine, PFLP), Den demokratiske front til Palæstinas befrielse (Democratic Front for the Liberation of Palestine, DFLP) og Hamas — har ligeledes opfordret araberne til at modsætte sig ethvert forsøg fra deres ledere på at slutte fred med Israel og har sagt, at tiden er inde til at tage “seriøse skridt til at modarbejde farerne for en normalisering med Israel.”

Det Palæstinensiske Selvstyres premierminister, Rami Hamdallah, har også sluttet sig til koret og opfordret araberne til at afstå fra enhver form for normalisering med Israel. I en tale ved en arabisk, økonomisk konference i Libanon den 20. januar sagde Hamdallah, at arabisk normalisering med Israel ikke bør finde sted før dannelsen af en selvstændig, palæstinensisk stat med Øst-Jerusalem som sin hovedstad og på baggrund af linjerne fra før krigen i 1967. Han opfordrede alle arabiske institutioner og firmaer til at følge den Arabiske Ligas instrukser om at boykotte Israel.

Der er, mildt sagt, tale om rent hykleri, når Det Palæstinensiske Selvstyre og dets ledere kræver, at araberne skal boykotte Israel, mens de selv taler og samarbejder med Israel. Selv samme Hamdallah, som opfordrer araberne til at boykotte Israel, afholder jævnligt møder med den israelske finansminister, Moshe Kahlon, i Jerusalem. En anden palæstinensisk minister, som afholder jævnlige møder med israelske embedsfolk, er Hussein al-Sheikh, som også er en ledende Fatah-embedsmand.

Den palæstinensiske strategi bygger nu på at ophidse araberne imod deres egne ledere. Budskabet til araberne fra Abbas og hans embedsmænd lyder således: “I må tilslutte jer vores kampagne for at forhindre de arabiske ledere i at indgå fred med Israel. I bør fordømme enhver leder, der søger normalisering med Israel, som en forræder.”

Palæstinensernes “anti-normaliseringskampagne” er også et led i deres bestræbelse på at stikke en kæp i hjulet på Trumps “århundredets aftale,” som, ifølge nogle rapporter, vil opfordre til normalisering mellem araberne og Israel. Palæstinenserne siger, at de er fast besluttede på at forhindre Trumps endnu ikke fremlagte fredsplan og dens forsøg på at normalisere forholdet mellem de arabiske lande og Israel. Dette er altså, hvad det palæstinensiske “diplomati” koges ned til i disse dage: at forhindre fredsplanerne og israelsk-arabisk normalisering. Det er, hvad der sker, når Mahmoud Abbas og hans embedsfolk ikke har noget godt at tilbyde deres befolkning. Det vil nu vise sig, om de arabiske lande giver efter for den seneste palæstinensiske ophidselses- og skræmmekampagne.


Se MIFF.DKs tidligere dækning af anti-normaliseringskampagnen efter Warszawa Konferencen – med yderligere baggrundsinformation.


Kilder og noter
Bassam Tawil er en muslimsk araber med base i Mellemøsten.
Oprindelig artikel: “The Palestinian Jihad Against Peace“. 2019-01-28. Oversat af Mette Thomsen og udgivet den 2. marts 2019. Genoptrykt med tilladelse fra Gatestone Institute.
Seneste artikler af Bassam Tawil
Palæstinensernes antisemitiske stereotypisering af jøder, 2019-02-03
Den nye palæstinensiske ‘katastrofe’: Et butikscenter som ansætter palæstinensere, 2019-01-20
Massivt missilangreb på Israel efter at Qatar sender penge til Hamas, 2018-11-18
Sådan lyver palæstinenserne over for europæerne, 2018-11-03
Finansiering af UNRWA: Bliver de europæiske skatteydere taget ved næsen?, 2018-10-25

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem