Search
Med mikrofoner som kan opfange højfrekvente lyde, kan du høre kaktusen og andre planter «tale». (Foto: Tel Aviv University)

Her lytter israelske forskere til hvad kaktusen «siger»

Forskere fra Tel Aviv universitet står bag det banebrydende studie.

Man har længe vidst at planter kommunikere med hinanden, nu udtaler israelske forskere at de for første gang har kunnet identificere de «ord» som planterne bruger i deres kommunikation. Forskerne har også fundet ud af at forskellige planter «taler» forskellige «sprog», skriver Times of Israel.

Det er forskere fra universitet i Tel Aviv som står bag den banebrydende forskning, publiceret i det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift Cell.

Som nævnt, vidste forskere allerede at planter kommunikerer på forskellige måder, når de er stressede. Planter kan også ændre sig fysisk (ved at visne eller ændre bladfarve), få ​​en bitter smag (for at afskrække planteædere) eller udsende lugte for at fortælle andre planter, at de er under angreb – eksempelvis fra insekter.

En ny undersøgelse har vist at planter også kan reagere på lyde – eksempelvis ved at øge koncentrationen af ​​sukker i nektaren og dermed eksempelvis lokke humlebier og bier, der laver lyde i nærheden.

Det israelske studie er banebrydende, fordi det er første gang lyde fra stressede planter er blevet optaget på afstand og klassificeret.

Forskerne Yossi Yovel (t.v.) og Lilach Hadany har ledet studiet. (Foto: Tel Aviv Aviv University)

Studiet viser at planterne «taler» ved hjælp af kliklyde, der minder om lyden af poppende popcorn. Lydstyrken er på niveau med menneskelig tale, men frekvensen er for høj til at mennesker kan høre lyden.

– Vi har løst en meget gammel videnskabelig strid. Vi har bevist at planter udsender lyde, siger professor Lilach Hadany som har ledet studiet.

Vores studie tyder på, at verden omkring os er fuld af plantelyde som er fyldt med informationer – eksempelvis om vandmangel og skader. Vi går ud fra at lydene som planterne udsender i naturen, opfanges af af dyr i nærheden. Det kan være flagermus, gnavere, insekter og måske også andre planter som kan hører lydene udsendt af andre planter.

Forskerne mener at mennesker også kan bruge planternes lyde.

– Vi mener at informationerne som planterne deler, med det rigtige udstyr kan være til gavn for os mennesker. Det kan eksempelvis være sensorer som fortæller dig, hvornår planter skal vandes. Planter som står sammen producerer en del larm, men vi kan ikke høre den uden det rette udstyr, siger Hadany.

Hør en kaktus «tale» i klippet:

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp