Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Mistænker storbrand for at være påsat

52 timers kamp mod flammerne og 1500 brandmænd skulle der til for at få kontrol over en af de værste brande i Israel de seneste årtier. Seneste meldinger tyder på at branden ikke er slukket endnu. Satellitbilleder viser at branden sandsynligvis var påsat. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Branden er en af de værste nogensinde i Jerusalem-området.

Massiv skovbrand har hærget Israel tæt på Jerusalem siden 15. august, nu viser satellitbilleder at branden sandsynligvis var påsat, skriver avisen Yediot Ahronot.

Læs også MIFF’s tidligere artikel om branden HER.

Satellitbillederne som Yediot Ahronot har fået adgang til fra NASA i USA, viser at branden begyndte samtidigt tre forskellige steder, lokaliseret flere kilometer fra hinanden. Det er yderst usandsynligt at det er tilfældigt.

Allerede før satellitbillederne blev tilgængelige, havde israelsk politik, brandvæsen og redningstjeneste fattet mistanke om at branden var påsat og startet en efterforskning.

Det vides endnu ikke hvorvidt branden skyldes uagtsomhed eller er bevist. Israelsk politi vil blandt andet tjekke mobiltrafik i området.

25 kvadratkilometer med skog er ødelagt i brannen. Ti tusen dyr ble drept av flammene. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Det har taget 1500 brandmænd og 20 brandfly 52 timers kamp mod flammerne – i skrivende stund er der meldinger om at branden igen er blusset på.

På et tidspunkt var branden så slem at Israel bad om international hjælp som blev trukket tilbage efter branden så ud til at være under kontrol. 20 palæstinensiske brandmænd deltog også brandslukningsarbejdet.

Flere tusind indbyggere er blevet evakueret, flere af dem har mistet deres livsprojekt – eksempelvis æglæggende høns som de ikke kunne redde fra flammerne. På et tidspunkt var der frygt for at branden ville nå universitetshospitalet i Jerusalem i fare.

25 kvadratkilometer skov er ødelagt, ifølge park- og naturmyndighederne er over 1.000 dyr døde og det vil tage flere årtier inden naturen kommer sig.

– Det er virkelig trist at være vidne til så voldsom en brand. Jeg har set flammerne forvandle Jerusalems grønne lunde til et sort, forkullet. Du behøver ikke være ekspert i botanik for at regne ud at det vil tage mange år at genoprette skaden, siger Nisim Twito, brandchef i Jerusalem.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem