Search
En israelsk-arabisk kvinde bruger sin ret til at stemme ved en Jaffa-valgstation uden for Tel Aviv i 2013. (Foto: Israel-projektet)

Meningsmåling tyder på lav valgdeltagelse blandt israelsk-arabiske vælgere ved næste valg

Ny meningsmåling tyder på at kun 40 % af de israelsk-arabere vælgere vil stemme ved Israels kommende valg den 1. november.

Israels 14. premierminister Yair Lapid har sat sig i stolen og valgdatoen for Israels 5. valg i løbet af blot 3,5 år er blevet sat til den 1. november – kampen om vælgernes stemmer er skudt igang.

Men noget tyder på at der kommer til at være langt mellem de israelsk-arabiske vælgere ved stemmeurnerne den 1. november.

Eksperter peger på at alt tyder på en markant lavere valgdeltagelse ved valget i november blandt Israels omkring to millioner arabiske vælgere, som ifølge eksperterne er blevet skuffet over deres arabiske partier Ra’am og Ha-Reshima Ha-Meshutefet i løbet af de seneste to år, skriver i24 News.

ved valget i 2020 lå valgdeltagelsen blandt Israels israelske-arabere på 65%, hvilket sikrede dem en rekord på 15 Knesset-pladser til de fire arabiske partier som havde stillet op til Knesset-valg i den samlede Fælles Listen (Ha-Reshima Ha-Meshutefet).

Hovedårsagen til at der er sket et fald på 25 point, skyldes at det islamistiske Ra’am-parti og Fælles Listen ikke lykkedes med at repræsentere deres vælgere, forklarer ekspert Yousef Makladeh som har gennemført spørgeundersøgelserne.

»Den generelle fornemmelse er, at vi forsøgte at forene os som Fælles Listen og det gav ikke pote. Vi forsøgte at gå ind i koalitionen som Ra’am, og det gav heller ikke pote,” udtaler Makladeh.

Det første uafhængige arabiske parti, Ra’am, sluttede sig til daværende premierminister Naftali Bennetts koalitionsregering, der nu er blevet opløst og dermed sender Israels indbyggere til stemmeurnerne igen.

Partileder Mansour Abbas lovede sine vælger at skabe politiske ændringer i vigtige spørgsmål – eksempelvis øget investeringer og bekæmpelse af kriminalitet i det arabiske samfund. Til trods for at det arabiske parti Ra’am formåede at rejse over 61 milliarder kroner til at finansiere i arabiske byer, udtaler de fleste israelsk-arabiske indbyggere at de ikke kan mærke en markant ændring.

Mange israelsk-arabiske vælgere giver også udtryk for at være skuffede over Abbas’ loyalitet over for den skrøbelige regering, selv efter Ra’am midlertidigt satte sit medlemskab af koalitionen på pause over stigende spændinger mellem israelere og palæstinensere grundet sammenstød på Tempelbjerget i april, ifølge analytikere.

»Hvis regeringen havde været mere stabil, og Mansour Abbas’ politiske initiativ havde mere tid til at blive realiseret, ville vi måske have stået i en anden situation. Men sådan blev det ikke,« blev Arik Rudnitsky som forsker i det israelsk-arabiske samfund og politik ved Israel Democracy Institute, citeret for at sige.

Som det ser ud nu vinder Israels højreorienterede oppositionsblok i styrke og deres leder Benjamin Netanyahu har udtalt at han aldrig vil inkludere Ra’am i “en koalition”, Derfor Israels israelsk-arabiske vælgere lavere forventninger til det kommende valg

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp