Sverige har brugt flere millioner skattekroner på at medietræne palæstinensiske ekstremister. På billedet ses tungt bevæbnede terrorister fra den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad i Judæa og Samaria, 6. oktober 2022. (Foto: Flash90)

MIFFs undersøgelse afslører at Sverige har givet medietræning til terrorsympatisører

Efter en journalist fik et svensk-skattefinansieret kursus i miljøjournalistik bad hun til Allah om at «ikke en eneste gade i Palæstina skulle mangle besmittede lig af jøder».

Den 5. maj kunne MIFF Sverige fortælle om en chokerende afsløring. Palæstinensiske deltagere i et kursus finansieret af Naturvårdsverket, som er Sveriges statsforvaltning og Sida (Sverigs bistandsmyndigheder), både under og efter kurset, er kommet med ekstreme udtalelser på sociale medier.

«Vi beder til Allah, at Han ikke forlader en eneste gade i Palæstina uden et af deres [jødernes] besmittede lig,» skrev en af ​​deltagerne efter terrorangrebet i Tel Aviv i marts 2023 som kostede to unge israelske mænd livet og flere sårede. Deltageren brugte desuden taggene #kill og #jewish for at sprede sin ekstreme udtalelse yderligere via sociale platforme.

En anden af ​​deltagerne delte en grov antisemitisk karikatur, hvor Davidsstjernen er lavet af knogler. Alt tyder på opslaget blev spredt som en fejring af et palæstinensisk terrorangreb dagen før, hvor en israeler blev dræbt og fire blev såret.

MIFF har fundet et sikkert link til sociale medier hos omkring halvdelen af ​​de 25 kursusdeltagere. Ud af de 12 konti vi har undersøgt, har omkring halvdelen af dem spredt Israel-had, støtte til vold og ekstremisme på sociale medier.

Målet med kurset afholdt i 2022 var at uddanne palæstinensere i «miljøjournalistikk». Sida har givet over 14 millioner kroner palæstinensiske miljøprojekter, Naturvårdsverket har givet knap 4 millioner kroner – blandt andet til medietræning. Den spanske konsulentvirksomhed Revolve fik knap 800.000 kroner øremærket til medietræning. Revolve har samarbejdet med palæstinensiske MDC (Media Development Center) og de fem bedste YouTube-klip lavet af deltagerne er blevet offentliggjort. «Hvis alle eleverne producerede mængde, har Sverige betalt knap 2 millioner danske kroner i timen pr YouTube-klip,» Skriver Anders Bjerkhoel i MIFF Sverige.

Emneoverskrifterne for kurset viser, at dæmonisering af Israel også var i fokus i kursusforløbet. Der er grund til at frygte, at de som deltog i kurset, med ekstreme overbevisninger, kun har fået dem bekræftet med hjælp fra Sveriges skattefinansieret bistandspenge. Man må også spørge, hvorfor Sverige vælger at betale for medietræning af palæstinensere fra Judæa og Samaria (Vestbredden) og Gaza, hvor der stort set ikke findes uafhængige medier. Det journalistiske kursus skete i regi af det palæstinensiske selvstyre (PA), som også menes at have stået for udvælgelsen af kursusdeltagerne.

Sverige har tydeligvis ikke fået meget for sine millioner – udover medietræning til palæstinensiske ekstremister, der opfordrer til vold og terror.

Læs mere om sagen på MIFF Sveriges hjemmeside.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp