Her ses Roy Dargatsky, Yuval Teperberg, Bar Suisa, Eldar Maider og Aby Volcovich under et af deres foredrag for unge i Danmark. (Foto: Yael Pharhi Gravesen)

Unge israelere til MIFF: – Hvis vi kan få en ung dansker til at blive Israel-ven, er vi lykkelige

- Vi vil vise unge danskere at Israel er så meget mere end en dæmoniserende overskrift i danske medier, siger Roy, Yuval, Bar, Eldar og Aby til MIFF.

For nogle måneder siden blev MIFF kontaktet af 28-årige Eldar Maider som er aktiv i den israelske organisation Reservists on Duty (ROD). ROD (reservister til tjeneste) blev grundlagt i 2015 af unge israelere som besluttede at de måtte gøre noget for at bekæmpe årtiers anti-israelsk propaganda, som i høj grad påvirker de unge via sociale medier, på skoler, videregående uddannelser og andre steder.

Eldar har tidligere samarbejdet med MIFF i Norge og var ved at planlægge en tur sammen med andre unge israelere til Danmark for at tale med unge danskere. I den forbindelse spurgte Eldar om MIFF kunne hjælpe med at formidle kontakter i Danmark. I MIFF ved vi kun alt for godt, at det kan være svært at få taletid som proisraelsk organisation og vi er altid glade for at kunne hjælpe andre organisationer med at tale Israels sag.

I sidste uge holdt 5 unge ROD-aktive israelere blandt andet foredrag på Helsingør Gymnasium, Copenhagen Business School (CBS), Københavns Universitet og Folketinget. Derudover besøgte de også synagogen i København, Israels ambassade og blev interviewed på Radio Shalom af radiojournalist og fotograf, Yael Pharhi Gravesen som også hjalp dem med at skabe flere kontakter i Danmark og var med til at planlægge et godt program, så de unge israelere kunne nå ud til en bred målgruppe af unge danskere i løbet af de få dage de havde til rådighed i Danmark.

Trods et meget tætpakket program tog Eldar, Roy, Bar, Yuval og Aby sig tid til at tale med MIFF om deres oplevelser i Danmark og deres møde med unge danskere:

I de internationale medier (inkl. de danske) bliver Israel beskrevet som en okkuperende apartheid-stat som vil kontrollerer palæstinenserne. Det er så langt fra virkeligheden i Israel, at vi er nødt til at reagere – derfor er vi her i danmark. Vi er unge som taler med de unge på en måde som de forstår og kan relaterer til. Alt for længe har journalister, NGO’er, politikere og andre med anti-israelske holdninger kontrolleret debatten om Israel, uden at kende til israelsk historie eller samfundsopbygning.

Mange unge danskere mangler basal viden om Israel – derfor er de også et let bytte for ældre generationer af Israel-hadere som fodre dem med løgne. De unge har meget mere magt til at ændre på billedet der tegnes af Israel, end de selv er klar over. Unge udsættes for anti-israelsk propaganda på TikTok og andre sociale platforme og på skolerne. Mange unge ved fx ikke at Israel er på størrelse med Jylland eller at 20% af Israels befolkning er israelske-arabere og andre minoriteter – de fleste af dem er stolte israelere som aldrig kunne drømme om at leve noget andet sted. Vores budskab til unge danskere er at vi har de samme drømme som jer om at rejse, få en uddannelse og give vores børn en bedre fremtid i en bæredygtig, ren og fredelig verden.

Forskellen mellem jer og os er at mens I planlægger jeres fremtid, er vi tvunget til at gå ind i militæret. Vi går direkte fra gymnasiefester og eksamen til at tjene vores land i Israels forsvarhær (IDF) – ikke fordi vi vil, men fordi det er nødvendigt for at beskytte Israels 9,5 millioner indbyggere mod terror og krig. IDF beskytter alle israelere – også muslimer, kristne, beduiner, tjerkesser, drusere og andre israelske minoriteter. Hver gang vi forlader vores hjem iført militæruniform, er vores mødre bekymrede for om vi vil komme hjem igen og alle israelske familier har mistet nogle de elsker i krig og terrorangreb. Hvert eneste menneske som går tabt er som en hel verden mistet. Det er så tragisk at tænke på alle de unge som har mistet livet fordi de var israelere. Det er også tragisk at palæstinensiske børn og unge indoktrineres til at hade israelere og ofre livet i jihad som terrorister – alt sammen noget som de danske skatteydere er med til at finansiere.

Vi vil have en tryg fremtid for alle som lever i vores smukke lille land og vi er kommet til Danmark med fremstrakte hænder og en invitation om at I kommer og ser Israel med egne øjne. Vi vil med glæde vise jer de drussiske landsbyer hvor jøder og drusere mødes og spiser sammen. Jerusalem hvor du ser mennesker fra alle religioner gå fredeligt sammen på gaden. Haifa hvor den religiøse minoritet Bahai har deres internationale center. Metropolen Tel Aviv som aldrig sover, turistbyen Eilat hvor du kan slikke sol i januar eller Hermon bjerget hvor du kan stå på ski om vinteren. Uanset hvor du kommer i Israel, vil du blive mødt af venlighed og skilte som står på hebraisk, engelsk og arabisk – vi er nemlig et unikt land i Mellemøsten med et multietnisk, multireligiøst og multikulturelt samfund hvor alle indbyggere uanset religion, etnicitet eller køn har lige rettigheder.

Hver eneste dag rejser flere tusinde palæstinensere fra Hamas-kontrolleret Gaza og de palæstinensiske selvstyreområder (PA) i Judæa og Samaria ind i Israel for at arbejde, blive behandlet på israelske hospitaler og meget andet. Som jøder er det forbudt for os at rejse ind i PA’s områder og Hamas-kontrolleret Gaza. I PA’s områder blev to israelere lynchet ihjel efter de kørte derind ved fejl og i Gaza holdes to psykisk hæmmede israelere – den ene en jøde, den anden israelsk-araber fanget af Hamas siden 2014, efter de var gået ind i enklaven uden at forstå konsekvenserne. Det er den virkelighed vi lever med som israelere – uanset hvilken religion vi har.Facebook
Twitter
Email
WhatsApp