Anders Bjerkhoel i MIFF Sverige ved den store bogmesse i Göteborg, september 2022. (Foto: MIFF)

MIFF deltog i Gøteborg Bogmesse

Flere hundrede tusinde besøgende fik mulighed for at købe MIFFs bøger, tale om Israel og blive MIFF-medlemmer ved MIFFs stand.

Med Israel for fred deltog ved den store bogmesse i Gøteborg, Sverige 22-25. september. Bogmessen er det støste kulturarrangement i Norden og Europas næststørste bogmesse som tiltrækker flere hundrede tusind besøgende.

Udover salg af bøger blev der tid til at uddele gratis MIFF-materialle med information om Israel, fører gode debatter/samtaler med de besøgende som kom forbi standen.

– MIFF mødte besøgende i alle aldre. Det er især skønt at tale med de yngre som ofte har færre fordomme og stiller spørsmålstegn ved det de lærer om Israel i skolen og sociale medier, siger Anders Bjerkhoel i MIFF Sverige, som også organiserede MIFFs stand.

Udover Bjerkhoel var der også andre MIFF-medlemmer som hjalp til på standen. MIFF-medlem Christina Toledano Åsbrink rejste helt fra Israel for at hjælpe til og promoverer sin nye bog «Israel – uanset hvad du mener! De juridiske aspekter».

– Bogen har været længeventet for sit direkte sprog og det historiske kendskab som hun bidrager med i bogen. Kort og juridiske dokumenter styrker troværdigheden og gør bogen letlæselig, siger Bjerkhoel.

Åsbrink vil i løbet af de kommende dage deltage i flere møder i MIFFs lokale afdelinger i Norge.

MIFFs daglige leder Conrad Myrland deltog i bogmessen:

– Det var en god oplevelse. Det er et meget stort arrangement, med over 700 udstillere. Jeg tror vores stand vakte stor glæde både blandt de yngre og ældre Israel-venner som ofte føler sig ensomme med deres politiske overbevisning, sger Myrland.

Desværre var ikke alt godt ved bogmessen: Den 23. september blev der afholdt seminar hvor Israel blev fremstillet som en apartheid-stat med B’Tselem og Amnesty i panelet.

Den pro-israelske organisation Vänskapsförbundet Sverige-Israel arrangerede et seminar om hvorfor Israel IKKE er en apartheid-stat. Planen var at de skulle deltage i en debat med apartheid-anklagerne.

Men dagen forinden modtog Vänskapsförbundet flere modsatrettede beskeder. Vänskapsförbundet havde inviteret den israelske foredragsholder Itai Reuveni som er kommunikationschef i NGO Monitor til debatten.

Da B’Tselem hørte at de skulle møde Reuveni til debat trak de sig. Både Amnesty og og andre propalæstinensiske grupper blev tilbudt at få deres plads i debatten – de svarede alle NEJ og debatten blev derfor aflyst.

Vänskapsförbundet fik desuden besked om at de ikke måtte bruge Reuveni som foredragsholder som skulle vise hvorfor Israel ikke er en apartheid-stat. Ifølge Palmesenteret som organiserer seminarerne skyldes det for sen tilmelding af Reuveni.

Det fik MIFFs daglige leder Conrad Myrland til at reagere. Han henviser til at Vänskapsförbundet havde fået tildelt 20 minutter til at holde foredrag og at de derfor selv må bestemme hvem der skal tale i den tid de fik til rådighed: – Aflysningen af Reuvenis foredrag er yderst underlig Bokmessens slagord er «Længe leve ordet», men nu har pro-palæstinensiske grupper presset Palmesenteret til ikke at lade den israelske foredragsholder få ordet, siger Myrland og tilføjer:

– Jeg mener at Reuveni blev nægtet taletid på scenen fordi han og NGO Monitor har gode svar som tilbageviser apartheidanklagerne mod Israel.

Reuveni udtaler til MIFF atr aflysningen af hans foredrag er uacceptabel: – Jeg blev lovet 20 minutters debat med anti-israelske organisationer. Pludselig blev mit foredrag aflyst. Ikke blot fra debatten, men også fra at deltage på scenen. Det er uacceptabelt at nægte mig min ytringsfrihed og nægte Vänskapsförbundet at præsentere sine synspunkter. Læs mere her.

Se MIFF interview af Itai Reuveni fra NGO Monitor som blev nægtet sin aftalte taletid:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp