Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Se MIFFs eksklusive interview med muslimsk-arabisk minister i Israels regering

Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, og Esawi Frej, Israels minister for regionalt samarbejde i Norge. (Foto: Gunstein Myre)
Esawi Frej, Israels minister for regionalt samarbejde, er den anden muslimske minister i Israels historie. Torsdag gav han et eksklusivt interview til MIFF under sit besøg i Oslo.

Esawi Frej tilhører partiet Meretz, som er det mest venstreorienterede parti af de zionistiske partier i Israel. Meretz er en del af af Israels koalitionsregering som består af 8 partier.

I indeværende uge var minister Frej i Oslo i forbindelse PA-giver komiteen (dvs møde mellem donorlande som giver bistandsmidler til de palæstinensiske myndigheder). Før minister i går rejste videre fra Oslo, tog han sig tid til at spise frokost og give et eksklusivt interview til MIFF.

Du kan se hele interviewet på YouTube – HER, via Facebook HER, eller læse transskriberingen nedenfor.


MIFFs journalist Bjarte Bjellås har transskriberet hele interviewet til norsk nedenfor (her er den danske oversættelse):

Myrland: – Mister Frej, velkommen til Norge.

Frej: – Tak. Det er en glæde at være her. Det er første gang jeg er her og første gang jeg besøger ambassaden her. Oslo er en flot by.

Myrland: – I går mødtes du med Norges udenrigsminister og du bad hende og det internationale samfund om flere penge til de palæstinensiske selvstyremyndigheder (PA). Hvorfor er det vigtigt for Israel at PA får penge?

Frej: – Det er vigtigt fordi vi og PA er i samme regionale sted. I henhold til Oslo-aftalen er det internationale samfund og Israel forpligtede til at støtte de palæstinensiske myndigheder (PA) og hjælpe dem økonomisk.

– De seneste 10 år har vi set at støtten til de palæstinensiske myndigheder (PA) er faldet. I 2011 fik PA 8,35 milliarder kroner i støtte. Det seneste år har PA kun fået 2,44 milliarder kroner. Det kan ikke fortsætte. Vi har brug for stabilitet og vi har behov for at situationen er god. Derfor beder vi det internationale samfund og stå sammen med os og støtte de palæstinensiske myndigheder (PA). Det er i Israels interesse. Det er en vin-vin-situation. Det er godt for palæstinenserne, godt for Israel og godt for det internationale samfund. Jeg håber at vi vil lykkedes med missionen. Vi får se i de kommende uger.

Myrland: – Er du bekymret over hvorledes de palæstinensiske myndigheder bruger pengene – eksempelvis til oplæring i had i skolebøgerne og ved at udbetale terrorløn (Pay for Slay) til fængslede terrorister?

Frej: – Vi er klar over det og det er et stort problem. Især i forholdet til amerikanerne og israelerne. Det ved de palæstinensiske myndigheder (PA) og vi forsøger at finde løsninger på det problematiske emne. Det er et moralsk spørgsmål. Vi håber at vi sammen med amerikanerne og palæstinenserne kan finde løsninger på det. Det er en stor hindring for støtten til den palæstinensiske sag.

Myrland: – Sidste år så vi Abraham-aftalerne og Israel normaliserede forholdet til fire arabiske lande. Hvordan tror du det vil udvikle sig videre?

Frej: – Jeg støtter aftalerne. Jeg tror det er en god mulighed for alle lande i regionen at blive en del af processen, inklusiv palæstinenserne. Vi må tage vare på den nye situation og processen. Jeg ved og tror at der er mange, mere end en, mere end to, mere end tre muslimske arabiske lande omkring os i Mellemøsten, og måske endda længere væk, som ønsker et godt forhold til os og ønsker at være en del af freden og have aftale med os. Mange venter og ser hvordan det går med aftalerne med Emiraterne og Bahrain. Jeg håber også at vi vil se palæstinenserne blive en del af processen. Mellemøsten er som et stort bilde, et stort puslespil, og hver stat er en brik. Palæstinenserne er også en brik i det puslespil. Jeg håber at en dag i fremtiden, om to, tre, t eller 20 år at de også vil blive en del af det billede.

Myrland: – Hvad angår intern politik i Israel. Du er selv en arabisk muslim og er nu minister i en israelsk regering. Hvordan har holdningerne til staten Israel ændret sig siden du var en teenagedreng i forhold til arabiske teenagere i Israel i dag?

Frej: – Holdninger er en proces som foregår over tid. Lad mig sige at vi i dag befinder os i en kritisk periode i det israelske samfund. Det er historisk at vi efter 73 år ser at et arabisk parti være er en del af koalitionen, en del af regeringen. Det er et stort øjeblik. Samtidig sidder der for anden gang, 20 år siden sidst, en arabisk muslim ved regeringsbordet. Det er et stort øjeblik. For mig er det et meget historisk øjeblik. Regeringen vi har i dag består af 8 partier. Otte partier som dækker hele det politiske spektre i Israel. Fra højre, centrum og venstre. Hele den politiske agenda i den samme regering. Ser man på det fra udefra, vil man sige at regeringen ikke vil holde en dag eller en uge. Men nu er der gået 5-6 måneder og vi holder fortsat sammen. Vi har også fået vedtaget et et statsbudget. Forskellene mellem os er også limen som binder os sammen. Alle partierne har et ansvar for at holde sammen. Derfor ved vi at der er en rød linje for hvert parti, for Yamina, for Meretz, for alle partierne er der en rød linje. Vi forsøger ikke krydse den røde linjen, og i stedet finde de sager som vi kan enes om.

Myrland: – Er det godt for samfundet?

Frej: – Ja, det er rigtig godt. Jeg vil give dig et eksempel. Israel er ikke kun den israelsk-arabiske konflikt. Vi har mange andre udfordringer som vi skal tage os af. Alle partierne, Meretz og Yamina og Yesh Atid, ønsker at vi lever i et godt samfund. Vi ønsker økonomisk vækst, vi ønsker at vores samfund er sundt og vi vinder kampen over Corona. Alle de spørgsmål – økonomisk vækst, Corona-krisen, forholdet mellem jøder og arabere og volden i vores samfund. Alle de interne spørgsmål er regeringspartierne enige om. Derfor går vi hånd i hånd for at løse udfordringerne. Det er hvad vi har gjort og fortsat vil gøre.

Myrland: – Hvis du fortsat er regional samarbejdspartner om tre-fire år. Hvad håber du så at have opnået?

Frej: – Jeg har to mål. Det første er internt i Israel. Jeg tror at for at vi kan få fred og integrering og åbne Israel for regionen, må vi først og fremmest have fred i Israel mellem jøder og arabere – være brødre og være sammen. Vi lever i det samme samfund og deler samme skæbne. Vi burde gå hånd i hånd og vise alle staterne omkring os at jøder og arabere i Israel kan leve sammen. Det er mit første mål. Mit andet mål at gøre Israel til en del af regionen og flere arabiske og muslimske lande til at åbne sig for Israel. Vores problemer er også regionale problemer, som klimaændringer, Corona og vandmangel. Israel kan ikke være en ø i Mellemøsten, men vi må være en integreret del af regionen. Derfor er min vision og min horisont at se mit land som en del af regionen, med fred og gode relationer med alle arabiske lande, inklusiv palæstinenserne.

Myrland: – Min organisation hedder Med Israel for fred, så vi deler samme håb.

Frej: – Jeg følger jeres organisation. Tusind tak.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem