Lyn Julius: -Flere tusind års jødisk historie i de arabiske lande forsvandt over nat

For første gang blev mindedagen for jødiske flygtninge fra arabiske lande og Iran markeret i Danmark d. 17 november i Det jødiske Hus i København.
D. 17 nov. arrangerede MIFF den første mindedag for jødiske flygtninge fra arabiske lande og Iran i Danmark. Lyn Julius holdt foredrag om jødernes rige og flere tusind år gammel kultur. I dag er jødisk kultur stort set forsvundet fra regionen. (Foto: Laurence Julius)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Lyn Julius har skrevet bogen Uprooted, som MIFF har oversat til norsk – Fordrivelsen. Bogen kan købes her. Lyn fortalte med tekst og billeder om en rig og flere tusindårig jødisk kultur i de arabiske lande og Iran, som nærmest forsvandt over nat – 99 procent af jøderne i arabiske lande er blevet jaget eller presset ud i løbet af de sidste 80 år.

Lyns mand Laurence samler på personlige effekter som har tilhørt jødiske flygtninge. Laurence femviste nogle af effekterne til publikum, blandt dem var et udrejse dokument fra en jødisk flygtning fra Irak. Den jødiske flygtning var blevet tvunget til at skrive under på, at han ikke kunne rejse tilbage til Irak samt at alt hvad han ejede i Irak nu ville tilhører den irakiske stat. Jøderne fik simplethen fjernet en enhver tilknytning til deres oprindelsesland og måtte starte helt forfra i deres nye tilværelse i Israel.

Israels ambassadør Benny Dagan fortalte, hvorfor det er vigtigt, at vi husker hvad der skete med jøderne i de arabiske lande. Hvis vi ikke husker fortiden – kan vi ikke undgå det samme sker i fremtiden. Jødernes skæbne er i stor grad fortsat en ufortalt historie, derfor er det afgørende at vi afholder en årlig mindedag og taler åbent om, hvad jøderne blev udsat for.

Israels ambassadør Benny Dagan mindede os om, hvor vigtigt det er at mindes de jødiske flygtninges skæbne i arabiske lande og Iran. (Foto: Laurence Julius)

Folketingsmedlem for Socialdemokratiet Lars Aslan Rasmussen var glad for at tage del i mindedagen. Han vægtede dels, hvor vigtigt det er at mindes det som skete dengang og perspektiverede fortiden op til nutiden. I dag lever forskellige mindretal i Mellemøsten under et stigende pres og er dermed i fare for helt at forsvinde – ligesom det skete med jøderne i Mellemøsten. Alligevel viser verden ikke interesse i deres skæbne. I Iran lever der fortsat nogle få tusind jøder, men de lever i frygt og spørgsmålet er, hvor længe de kan holde til at leve under det iranske præstestyre.

Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen fra Socialdemokratiet perspektiverede de jødiske flygtninges skæbne i Mellemøsten op til i dag, hvor regionens mindretal lev er under et stigende pres og verden er stille. (Foto. Luarence Julius)


Her kan du se mere om mindedagen i Norge:

Fordrivelsen: Jødisk flyktningedag i Oslo. Boklansering og samtale med forfatter Lyn Julius. Del 2.

Publisert av Med Israel for fred (MIFF) Mandag 18. november 2019

Se også videoklippet: Hvor er jeres jøder henne?

Fordrivelsen: Jødisk flyktningedag i Oslo. Boklansering og samtale med forfatter Lyn Julius

Publisert av Med Israel for fred (MIFF) Mandag 18. november 2019
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelKofod trodser SFs krav om at fjerne bosætter-varer fra hylderne
Næste artikelHadet i skolebøgerne afspejles også i de palæstinensiske eksamensopgaver
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise