Search
Natasha Hausdorff. (Foto: Privat)

Når fejlagtig mediedækning bliver til jødehad i gaderne

Advokaten Natasha Hausdorff advarede BBC om ikke at falde i fælden, men hendes advarlser faldt for døve ører.

Den 17. oktober skabte påstanden om at Israel havde bombet et hospital i Gaza, overskrifter verden over (inkl. Danmark og Norge). Påstanden blev gentaget og spredt igen og igen «Mindst 500 dræbt i israelsk angreb,» lød det. I Norge kastede journalister som Mads Gilbert og Jan Egeland sig straks ind i dæmoniseringen. NRKs journalist Yama Wolasmal gentog også anklagerne. Verden over fortsatte kampagnen i dagevis. Efter et par dage kom FN med en udtalelse FN fra «FN-eksperter». I rapporten påstod eksperterne at 470 civile var blevet dræbt i «det dødelige angreb mod Al Ahli arabiske arabiske hospital i Gaza». Eksperterne påstod også at «hundredevis lå fanget under ruinerne».  

Men medierne var gået i en Hamas-fældeAllerede kl. 22.52 den 17. oktober publicerede MIFF’s journalist Bjarte Bjellås en artikel, hvori IDF oplyste at eksplosionen blev forårsaget af et raketangreb fra Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ). Oplysningerne blev bekræftet af uafhængige undersøgelser af GeoConfirmed og Bellingcat. Da solen stod op i Gaza næste morgen, stod det klart at eksplosionen ikke havde ramt hospitalet. «Omfanget af skaderne viser tydeligt at det Israel og andre kilder allerede har påpeget: Skaderne blev forårsaget af en raket affyret af Hamas eller Palæstinensisk Islamisk Jihad. Der var ingen krater som der ville havde været ved en israelsk bombe. Der var 10 udbrændte biler og et lille nedfaldsfelt i jorden,» skrev Bjellås 18. oktober. Men anklagerne mod Israel i norske- og andre medier fortsatte. Det samme gjorde påstandene om at der var tvivl om de israelske oplysninger.

NRK, der svarer til DR i Danmark, skrev så sent som 27. november, at det fortsat er uklart, hvad der skete ved Al Ahli-hospitalet 17. oktober.

NRK nævnte også en ny rapport fra Human Rights Watch. I rapporten står blandt andet at angrebet efter al sandsynlighed skyldes en palæstinensisk raket som ramte hospitalet.

NRK har svært ved at indrømme at de faldt for Hamas-propaganda 17. oktober. Hele hændelsesforløbet viser at MIFF har godt styr på sin nyhedsdækning. Dødstallet efter raketangrebet var højt, men det var meget lavere end Hamas’ anklager – det burde få journalister til at se mere kritisk på de samlede dødstal, der kommer fra terrorgruppen Hamas.

I Storbritannien gik BBC i samme fælde. Den britiske advokat Natasha Hausdorff, der er en af lederne i UK Lawyers for Israel, fortællter til The Telegraph hvordan hun oplevede det på tæt hold:

Hausdorff fortæller at BBC trods advarsler med fuldt overlæ kom med falsk information. Det ved hun fordi hun selv sad i BBC-studiet den 17. oktober.

«Jeg var blevet booket til et interview kl. 19:00 til at komme med min analyse af hvordan loven om væbnet konflikt finder anvendelse mens en situation er under udvikling. Da kl havde passeret 19 og jeg ventede på linjen til at komme på under Live-sendingen, fik jeg en opringning fra George Mann, assisterende redaktør for BBC News Channel. Han fortalte at de måtte droppe deres interview med mig, for at give plads til deres løbende dækning af «Israelsk luftangreb» mod hospitalet. Mann beklagede og insisterede på at jeg ville blive inviteret til interview så snart det var muligt. Jeg forsøgte at appellere til fornuft, sund fornuft og grundlæggende journalistisk integritet.

Jeg havde allerede fulgt dækningen den pågældende aften i vantro. Jeg forklarede at nu, mere end nogensinde, var der behov for at BBC sørgede for den rette balance. Der var et desperat behov for at holde sig til BBC’s forpligtelser om neutralitet og upartiskhed i deres dækning. Jeg havde allerede set mange online-rapporter om at hændelsen var sket samtidig med raketregn fra Gaza mod tæt befolkede israelske byer. BBC’s påstande stemte ikke med hvad der reelt skete.

Jeg sagde til BBC: Der er ting vi ikke ved og ting vi ved. På nuværende tidspunkt ved vi ikke hvem eller hvad, der havde ramt hospitalet. Senere viste det sig at kun hospitalets parkeringsplads var blevet ramt. Vi ved at Israel, i modsætning til Hamas, ikke retter deres militære aktioner mod civile, beskyttede individer eller bygninger. Vi ved også at Hamas og andre palæstinensiske terrorgrupper har deres våbenlagre i og ved skoler og hospitaler. Vi ved at terrorgruppernes raketangreb mod Israel ofte eksploderer i Gaza og koster civil livet. Vi vidste også at BBC, nogle dage forinden havde begået samme fejl og beskyldt Israel for at bombe en civil konvoj på vej til Gaza. USA’s nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan havde tidligere samme dag bekræpftet at Hamas stod bag angrebet. Jeg appellerede til fornuft. Jeg kunne forudsige konsekvenserne i den arabiske verden, af spredning af misinformation om angrebet mod hospitalet. I timerne der fulgte blev de opildnet til oprør efter de falske rapporter.

Selvom jeg blev informeret om at mine appeller til at bevare den sunde fornuft og holde fast i sober jounalistik baseret på fakta, var belvet givet videre til redaktøren, falt de for døve ører. I stedet blev svaret at rapporter om raketangreb mod Israel ikke blev vist på tv-stationer. Jeg fik besked om at BBC’s historie var blevet bekræftet af flere kilder – det til trods for at vi ved at alle «palæstinensiske embedsmænd» i Gaza er Hamas-embedsmænd. De er ikke en kilde som en journalist med respekt for sig selv kan tage alvorlig. At gøre sig til mikrofonholder for Hamas-propaganda er ikke journalistik. Samtalen sluttede brat og jeg fik beskeden at der ikke var tid til at diskutere det yderligere.

Den falske påstand om israelske krigsforbrydelser fortsatte og skaden er sket – tiden kan ikke skrues tilbage.

Jeg opretholdt et naivt håb om at der ville komme en mulighed for at rejse debatten om misinformation. Men efter mit interview en uge senere med Katya Adler, blev jeg afvist av BBC-producenter og ledere. Siden er deres promovering af Hamas-propaganda fortsat.

Konsekvenserne af dækningen ses tydeligt – de viser sig under hadmarcher gennem gaderne i Storbritannien. I oktober registerede politiet i London en stigning på over 1000% i antisemitiske forbrydelser. BBC giver ikke længere service – de serverer propaganda [national broadcasting disservice].

MIFF har samarbejdet med UK Lawyers for Israel i flere projekter. Natasha Hausdorff har også holdt flere foredrag for MIFF.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp