Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Steffen Jensen: – De fleste er ikke interesseret i at høre de gode historier fra Mellemøsten

Steffen Jensen var TV2's korrespondent i Mellemøsten i 35 år. I 30 år levede han i Israel med sin familie. I dag fortryder han, at han ikke tog kampen op for at stoppe det falske billede der blev skabt af medierne om Mellemøsten. Her ses Steffen Jensen i 2012 under Bogforum i KBH. (Foto: Mogens Engelund, engelund.dk, Wikimedia Commons)
Steffen Jensen fortæller om sin fortrydelse over ikke at tage kampen op med redaktionerne over det falske billede, der blev skabt om Mellemøsten: - Jeg var en forbandet konfliktsky, behagesyg egoist. For jeg burde have slåsset noget mere for de andre historier eller taget mit gode tøj og smækket med døren. Men det var for besværligt. Og jeg havde det jo lidt som blommen i et æg.

Søger du efter Steffen Jensen på Google, kan du blandt andet læse at han blev født i Randers i 1956, at han har læst forhistorisk, bibelsk og romersk arkæologi, Mellemøststudier og journalistik.

Steffen Jensen har været TV2’s korrespondent i Mellemøsten i 35 år og har levet i Israel med sin israelske kone og deres børn i 30 år, skriver avisen B.T.

Steffen Jensen fortæller blandt andet at han igennem flere år ikke var opmærksom på sin stjernestatus og i dag fortryder, at han ikke gjorde noget for at stoppe det: »Der burde jeg have kæmpet mere aktivt imod,« Og tilføjer: »Tendensen med, at man bliver en stjerne af at være på tv, gør, at vi selv kommer til stå i vejen for dét, vi egentlig skal formidle. Hvis du står ude i en forfærdelig katastrofe i Langtbortistan og fælder en tåre eller får en klump i halsen, mens du rapporterer, så bliver det dét, at du får en klump i halsen, der bliver historien, og ikke dem, hvis liv du får en klump i halsen over. Det drukner fuldstændig i ‘hvad tænkte du?’, ‘var du bange?’,«

Steffen Jensen forklare at han ikke levede i Danmark og derfor ikke var klar over sin stjernestatus: »Så den rolle, jeg har haft heroppe i nogle menneskers liv, er så fremmed for mig, fordi jeg ikke har været her,«

Det gælder også hans familie som ikke så hans nyhedsindslag i danske medier: »Så da de var yngre, blev mine børn vildt overraskede, når de var med mig i Danmark og opdagede, at folk genkendte mig. For når vi gik rundt i Jerusalem, hvor de har boet hele deres liv, var der ikke et øje, der kendte mig ud over vores venner.«

I dag bor Steffen Jensen på Langeland hvor han nyder anonymiteten: »Og jeg kan selv blive overrasket over det. Så på den måde er det dejligt at bo på Langeland, for her kan jeg gå i Brugsen, uden at der et øje, der blinker,« siger Steffen Jensen med et smil om sin status på øen.

Om at blive berømt siger Steffen Jensen: »Det med, at man bliver berømt, er et drug, og selv cheferne synes jo, at det er fantastisk, når nogle af medarbejderne bliver så berømte, at de trækker historien, bliver et brand i sig selv. Så bliver der investeret i dig, og det er et narkotikum, som går i blodet på dig, og som man godt kan blive afhængig af.«

Og tilføjer: »Og jeg ville da være røv virkelighedsfjern, hvis jeg troede, at jeg ikke selv havde været det. Selvfølgelig er det da i en eller anden udstrækning steget mig til hovedet,«

I dag kan Steffen Jensen se, hvad han ikke kunne se dengang: »Jeg burde mere aktivt have kæmpet imod, at vi selv hele tiden skal være i billedet, at vi selv ender med at overtage fokusset fra historien,« lyder hans vurdering.

Men, der er også andre kampe, Steffen Jensen fortryder at han ikke tog op: »Faktisk har jeg lidt dårlig samvittighed her på ‘falderebet’, når jeg ser den måde, som vi har dækket Mellemøsten på. For vi er gået efter de samme forkvaklede nyhedskriterier, som vi dækker alt andet på.«

Steffen Jensen fortæller om sin fortrydelse over at have medvirket til at skabe et billede af Mellemøsten, han ikke selv synes er rigtigt: »Så jeg endte med at have skabt et billede af Mellemøsten, som jeg ikke engang selv synes er rigtigt. Regionen er så meget andet end muslimske fanatikere, krig og revolutioner.«

Redaktionerne var ikke interesseret i de gode historier fra Mellemøsten: »Men det er der bare ikke så mange, der er interesseret i at høre om,«

I dag indrømmer Steffen Jensen at problemet ikke udelukkende ligger hos redaktionerne: »Jeg har da også været en forbandet konfliktsky, behagesyg egoist. For jeg burde have slåsset noget mere for de andre historier eller taget mit gode tøj og smækket med døren. Men det var for besværligt. Og jeg havde det jo lidt som blommen i et æg,«

Nu vil Steffen Jensen arbejde for at rette op på det skæve billede som redaktionerne og han selv igennem årtier har været med til at skabe:

»Det kan godt være, at det så ikke bliver i Mellemøsten, men det forvredne billede af Danmark. Det er lidt en skjult drøm, jeg har.«

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem