Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israels ambassadør chokeret over NRK-indslag

Israels ambassadør i Norge, Alon Roth, taler under MIFFs Israel-konference i Stavanger.
Israels ambassadør Alon Roth mener hadretorikken var en fornærmelse mod hele det jødiske folk.

Strømmen af stærke reaktioner mod programleder Shaun Henrik Mathesons udtaleler på NRK P13 hvor Israel blev omtalt «som et røv land» og at han håber på at Coronavaccinen ikke vil virke på «Guds utvalgte folk» fortsætter. Læs transskribering af hans stærkt antisemitiske angreb på dansk HER.

Israels ambassadør i Norge mener at hadretorikken er en fornærmelse mod hele det jødiske folk.

– Jeg var chokeret over at se den vilde hadretorik som i går kom fra en NRK-programleder, som gav udtryk for sin egen personlige forvrænget ideologi. Det er ikke kun uprofessionelt, men en frygtelig fornærmelse mod et helt folk, siger ambassadør Alon Roth i en udtalelse til den norske avis Dagen.

Han har som så mange andre fulgt med i debatten som har raset i Norge – læs mere HER på norsk efter Mathesons antisemitiske udtalelser på NRK. Matheson afsluttede sit antisemitiske angreb med at sige at vi «aldrig må glemme hvor røv Israel er».

– At forbande Israel gang på gang, og ønske at en million israelere, deriblandt ældre og sårbare muslimer, kristne og jøder, skal stå uden vacciner – er et sprog jeg ikke troede jeg nogen sinde ville høre på en seriøs, norsk nyhedskanal, siger Roth og fortsætter:

– Det er synd at den slags antisemitiske ord blev udtalt blot en uge efter den internationale Holocaust-mindedag. Jeg er tryg ved at de relevante myndigheder i Norge vil sørge for, med alle ressourcer, at den slags ikke sker igen, siger ambassadøren.

Udover at reagere på ordbrugen, mener ambassadøren også at NRKs programleder forvrænger fakta i sagen.

– Hvilket faktisk er at mange samarbejder mod pandemien som foregår på jorden. Den slags udtalelser kan have ødelæggende og farlige konsekvenser.

NRKs underholdningsdirektør Charlo Halvorsen beklager på vegne af mediehuset, men siger at sagen ikke vil få konsekvenser for programlederen.

– Det er blot at beklage. Det var et selvmål i en direkte sending og han gik over stregen, siger Halvorsen til Dagen. NRK har også valgt at fjerne indslaget.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk skriver i lederen at det var dehumaniserende antisemitisme vi hørte fra programleder Matheson.

«Ordet jødehad er et alvorligt begreb. Det bør bruges varsomt. For ingen, mindst af alt det jødiske folk selv, er tjent med at der går inflation i brugen af betegnelsen. Men af og til er det helt nødvendigt at kalde ting med dets rette navn», skriver avisredaktøren.

Men i det her tilfælde mener han det er helt rigtigt at omtale det som antisemitisme.

«Et sådant tilfælde opstod i tirsdags da programlederen Shaun Henrik Matheson på NRK-kanalen P13 serverede det som var et langt dehumaniserende antisemitisk angreb mod Israel. Det som blev sagt i NRK-mikrofonen er faktisk det værste vi nogensinde har hørt fra vores statskanal. Og det siger ikke så lidt». 

Han henviser til hvordan programlederen i sit grusomme angreb mod Israel stoppede med at henvise til israelske myndigheder, men gik direkte over til jøderne og omtalte dem som «Guds utvalgte folk». Videre fremstillede han dem som inhumane og hævngerrige der dræber mennesker til fods, også børn. 

«Alt det er klassiske antisemitiske stereotyper om blodtørstige, grusomme jøder med særlig forkærlighed til at tage livet af børn, som vi har set det så mange gange før i historien. Men denne gang serveres det hadefulde tankegods fra den kanal som vi alle er med til at finansiere, uanset om vi vil eller ej», skriver Selbekk.

Læs transskribering af hans stærkt antisemitiske angreb på dansk HER.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem