Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Historisk aftale mellem Israel og Libanon på trapperne

Her ses israelsk marineskib udenfor kysten af Rosh Hanikra, tæt på grænsen med Libanon. (Foto: Flash90)
Efter langvarrige forhandlinger har Libanon accepteret Israels krav til ny maritim grænse. Historisk aftale er på trapperne.

Den 7. oktober skrev MIFF blandt andet at amerikanske diplomater for nogle dage siden havde fremlagt en skitse for hvordan de økonomiske zoner i Middelhavet for Libanon og Israel skulle afklares. Herefter kom der krav fra Libanon om ændringer som Israels regering afviste: – Israel vil ikke gå på kompromis med vores sikkerhedsinteresser og økonomiske interesser, udtaler premierminister Yair Lapid.

Nu har Libanon i revideret udkast accepteret alle Israels krav til en maritim grænseaftale, udtaler israelske embedsmænd og bekræfter hermed rapporter fra Libanon om at aftalen er på trapperne.

– Alle vores krav er opfyldt og ændringerne vi krævede er forhandlet på plads. Vi har bevaret Israels sikkerhedsinteresser og er på vej mod en historisk aftale, fortæller Eyal Hulata, leder af Israels nationale sikkerhedsråd.

Libanons Elias Bou Saab kom dagen forinden med en lignende udtalelse: hvis alt går vel «så har vi en historisk aftale».

Aftalen vil ikke løse alle udfordringer, men den vil lette bekymringerne i Israel og Libanon, når det gælder sikkerhed- og økonomi. Libanon og Israel har en lang historie med konflikter bag sig.

Atalen løser en langvarrig territoriel tvist i et område af Middelhavet hvor Libanon vil lede efter naturgas. Området ligger også tæt på områder hvor Israel har fundet store mængde kulbrinte.

Israel og Libanon er aldrig blevet enige om landegrænser – de har i stedet forholdt sig til den FN-håndhævet våbenhvilelinje den «Blå linje». Det har betydet at den økonomiske zone udenfor kysten har været omstridt.

Tidligere var den manglende maritime grænse ikke et stort problem, men for lidt over et årti siden blev der fundet store mængder gas i det østlige Middelhav. Det førte til fornyede spændinger.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem