Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

– En drøm at repræsentere Israel i Eurovision

20 årige Eden Golan er blevet valgt til at repræsentere Israel i Eurovision 2024 i Sverige. (Foto: Keshet)
Eden Golan: - Jeg vil stå på scenen foran hele Europa og løfte vores land

Til maj vil 20 årige Eden Golan repræsentere Israel i Eurovision 2024 i Sverige, skriver Times of Israel.

Eden blev valgt efter hun vandt årets “Hakochav Haba” (den næste stjerne).

Til finalen sang hun Aerosmith klassikeren “I Don’t Want To Miss A Thing” foran tomme stole til minde om gidslerne, der har siddet fanget i Gaza siden 7. oktober-massakren mod Israel.

– Jeg vil stå på scenen foran hele Europa og løfte vores land. Jeg blev født i Israel og kun her føler jeg mig hjemme. Det er en stor ære at repræsentere vores land i Eurovision, siger Eden.

Eden voksede op i Rusland og flyttede hjem igen for et par år siden. Hun var favorit til at vinde årets konkurrence.

– Det er en drøm at få lov til at repræsentere Israel, især i år betyder det mere end nogensinde. Under mine 3 minutter på scenen, vil jeg vise verden hvem vi er, vise vores følelser og styrke. Jeg vil vise at vi står sammen og er her for at blive, fortæller hun.

Om få uger vil det blive besluttet hvilken sang Eden skal synge til Eurovision. Israels nationale tv-kanal Kan har ansvaret for Israels deltagelse og udtaler at årets sang «i lyset af den vanskelige tid» vil indeholde hebraiske passager.

Eden bliver ikke eneste israeler i år, israelske Tali Golergant vil repræsenterer Luxemburg.

I flere lande, inkl. Danmark har der været protester mod Israels deltagelse. European Broadcasting Union (EBU) har gentagne gange understreget, at Israel har lov til at deltage på lige fod med de øvrige lande. 

Især i Norge, Island, Finland og Sverige har der været højlydte protester. Flere har opfordret til at lande trækker sig, men indtil videre er det ikke sket.

Shaul blev dræbt i kamp, 26-årige Shaul Greenglick drømte om at komme i betragtning til Eurovision, men blev indkaldt af IDF til krigen i Gaza. Ultimo december blev han dræbt. 

Shani, Benayahu og Dor blev myrdet under massakren, de tre unge drømte om en plads på scenen, men nåede kun til audition – 7. oktober blev de dræbt af terrorister.

51 års israelsk Eurovision, Israel deltog for første gang i 1973 og har vundet 4 gange. Yizhar Cohen vandt med “A-Ba-Ni-Bi” i 1978. I 1979 vandt Israel på hjemmebane med Gali Atari og Milk and Honey klassikeren «Halleluja». Israel havde ikke råd til at holde konkurrencen to år i træk, derfor blev Eurovision 1980 holdt i Holland. I 1998 skrev Israel igen Eurovision-historie, da Dana International som den første transkønnet vandt konkurrencen med sangen «Diva». I 2018 vandt Israel igen med Netta Barzilai og sangen «Toy». Også her formåede Israel at skrive historie ved at vælge en sang og en opsætning som ikke er klassisk Eurovision.

PS: Eurovision er en konkurrence mellem EBU-medlemslande, dvs at det ikke er en europæisk konkurrence.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem