Hør John Lennon synge på hebraisk

Den israelske journalist, sangskriver og tidligere Knesset-medlem Akiva Nof mindes sit interview af den tidligere Beatle i Amsterdam.
John Lennon, Paul McCartney og Gene Vincent i Liverpool. (Foto: Diego Sideburns, via flickr)
«Alle har brug for at læse om Israel på miff.dk.» Hvis du er enig, har vi brug for dig som medlem af MIFF så skoleelever og andre kan få gratis adgang til israelske perspektiver på dansk. Kun en lille andel af vores internetbrugere er medlemmer. Klik her for at registrere dig nu (fra kr. 3,- per uge)

John Lennon blev myrdet for 40 år siden. I den anledning sendte israelsk tv primo december et lydklip med Lennon fra 1969 hvor han sang en sang “Oath to Jerusalem” (Ed til Jerusalem/Yerushalaim Nishbanu på hebraisk) på hebraisk. Den israelske journalist, sangskriver og senere Knesset-medlem Akiva Nof, skrev sangen og lærte Lennon den, skriver avisen Times of Israel.

På det tidspunkt var Lennon i Amsterdam hvor han holdt en “seng for fred” protest med sin kone Yoko Ono. I klippet synger Lennon to linjer fra sangen, efter introduktionen: “Lennons stemme taler til Israels stemme”.

Lennon sang følgende linjer på hebraisk:
“Jerusalem, vi har alle svoret i al evighed, vi vil ikke forlade dig herfra og for evigt.”

Nof fortalte den israelske tv-kanal N-12 at han på det tidspunkt arbejdede som korrespondent for Israel Radio (Kol Yisrael på hebraisk), han var i Amsterdam og bankede på døren til Lennons hotelværelse for at få et interview. Nof fortalte at han ikke ville have haft modet til at gøre det samme i dag, men dengang forstod Nof ikke ”øjeblikkets storhed”.

Et medlem af Lennons følge rystede på hovedet, sagde nej til interviewet og lukke døren i Nofs ansigt, da Lennon råbte: “Lad Israels stemme komme ind.”

Nof befandt sig alene med Lennon på hotelværelset ”i 10 minutter og derefter yderligere 10 minutter, og vi havde mere end et interview; det var en samtale på en halv time. Mit indtryk var, at Lennon simpelthen ville tale”, fortalte Nof.

“Jeg spurgte ham, om han kendte nogle israelske sange?” Lennon svarede: ”Kun Hava Nagila, ha-ha-ha.”

”Så jeg spurgte ham, om han ville lade mig lære ham to linjer i en sang, som dengang blev sunget af den israelske hærs rabbinske kor. Han sagde, ‘ja, ja, ja.’ “

Nof havde ledet ungdomsledelsen i Herut-partiet, en forløber til premierminister Benjamin Netanyahus Likud parti. Senere tjente Nof som Knesset-medlem i tre valgperioder. ”Jeg skrev de hebraiske ord ned til for ham med latinske bogstaver, lærte ham melodien på et øjeblik, og han sang:

‘Jerusalem, vi har alle svoret i evighed, vi vil ikke forlade dig herfra og for evigt’. “

Ifølge Nof fortalt Lennon ham, at han “glædede sig til at blive gammel.”

Da Lennon blev myrdet tænkte Nof: “du vil aldrig blive gammel, men du vil altid være ung i vores hjerter.”

Hør Lennon synge på hebraisk her:

Du kan også hører en lidt længere bid af lydfilen her:

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Ingen indlæg at vise