Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

– Iran har nok uran til fem atombomber

Her ses Irans prøveaffyring af ballistiske missiler, 15. januar 2021. (Foto: Den iranske revolutionssgarde)
Forsvarsminister Yoav Gallant advarer Iran om ikke at tage flere skridt mod udvikling af atomvåben.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant udtaler, at Iran har samlet nok spaltbart materiale til fem atombomber. Samtidig advarer han Iran mod at fortsætte berigelsen af ​​uran til en renhed, der kan bruges til atomvåben.

– Iran vil ikke nøjes med én atombombe. Indtil videre har Iran beriget nok beriget uran med 20% og 60% renhed til fem atombomber, sagde forsvarsminister Gallant under møde med sin græske kollega Nikolaos Panagiotopoulos.

Selvom Iran har nok beriget uran med en renhed på 20% og 60%, har de også behov for uran med en renhed på 90% til at producere atomvåben. Det vurderes at Iran ikke har nok beriget uran med 90% renhed til at producere atombomber, men Iran kan sagtens udvinde det, hvis de vil.

Israels forsvarsminister Gallant: – Irans fremskridt med at berige uran med 90% renhed, vil være en alvorlig iransk fejltagelse og kan antænde hele regionen.

I henhold til atomaftalen fra 2015, har Iran kun tilladelse til at berige uran med en renhed på 3,67%. Iran beriger uran med en renhed på 60%. Springet fra 60 til 90% renhed er kort. Trods Irans påstand om at formålet med deres atomprogram udelukkende er fredeligt, har Iran beriget uran med så høj en renhed, at det ikke har civilt formål.

Hvis Iran beslutter sig for at udvikle atomvåben, kan de sandsynligvis producere nok spaltbart materiale inden for to uger. Men det vil tage flere måneders arbejde at forberede en atombombe som kan bruges.

USA vurderer, at Iran i øjeblikket ikke har al nødvendig teknologi til at bygge en atombombe. USA vurderer også at Iran ikke har truffet en endelig beslutning om, hvorvidt de vil producere atomvåben eller ej.

Udover at nægte Iran at udvikle atomvåben, vil Israel også nægte Iran at forskanse sig militært i nabolandet Syrien, siger forsvarsminister Gallant.

– I løbet af det seneste halve år, har Iran fløjet ugentlige våbenlevenrancer til Syrien, der skal bruges til terror. Det syriske regime bør være opmærksom på, at IDF vil reagere stærkt på ethvert angreb fra deres territorium. Vi vil ikke tillade Iran at etablere militære styrker i Syrien, eller at opbygge en “hovedrute” til levering af avancerede våben til Libanon, siger han.

På billedet ses Israels forsvarsminister Yoav Gallant (t.h.) på vej til regeringsmøde, 29. januar 2023. (Foto: Flash90)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem