Her ses nogle af de ulovlige palæstinensiske bebyggelser i Område C i Judæa og Samaria som er under fuld israelsk myndighed. (Foto: Regavim)

Regavim: Ulovlig palæstinensisk byggeri på Vestbredden steg med 80%

De palæstinensiske myndigheders ulovlige byggerier i Område C i Judæa og Samaria, dækker dobbelt så stort et areal som Israels lovlige bosættelser i samme område.

Siden medio 1990’erne har de palæstinensiske myndigheder (PA) haft civil kontrol over Område A og B i Judæa og Samaria (Vestbredden). Dvs at PA frit kan bygge i Område A & B, alligevel har PA en målrettet strategi om (med penge fra EU inkl. Danmark) at bygge mest i Område C, hvor Israel har civil kontrol og hvor PA’s byggeri derfor er ulovligt. Og intet tyder på at PA har tænkt sig at stoppe med byggerier i Område C.

Ny rapport udgivet af Regavim oktober 2022, viser at PA’s ulovlige byggeri i Område C er øget med 80% fra 2021 til 2022. Dataen er blevet indsamlet via feltarbejde, luftfoto og GIS-kort.

I 2022 blev der fundet 5.535 illegale byggerier, sammenlignet med 3.076 byggerier i samme periode i 2021. Der er ikke tale om billige skure, der er også statslige eneboliger, feriesteder med swimingpools, forlystelsesparker, arrangementshaller, samt højhuse og erhvervsejendomme, ifølge Regavim.

Kortlægningen viser at der i alt er bygget 81.317 ulovlige palæstinensiske bygninger i Område C, som dækker et areal på omkring 150 kvadratkilometer. Til sammenligning meddelte det norske nyhedsbureau NTB og NRK i 2016 at boligområderne i de israelske bosættelser dækker 60 kvadratkilometer. Regavim skriver at de ulovlige palæstinensiske byggerier i Område C dækker et dobbelt så stort areal som boligområderne i de israelske bosættelser. Dvs at alt tyder på at tallene fra Regavims og NTB stemmer.

Der er store åbne områder i Område A og B hvor PA lovligt kan bygge som de vil, men PA har en klar strategi med deres ulovlige byggerier i Område C. Ifølge Regavims 2021 undersøgelse, steg PA’s ulovlige byggerier i Område C i 2008-2019 med 76,5%. Til sammenligning steg PA’s lovlige byggerier i Område A & B kun med 10–14%. I sraels lovlige byggeri i Område C steg med 19,8%.

Hør mere mere om emnet i MIFFs 2021 interview med Naomi Linder Kahn, Regavims internationale direktør:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp