Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Palæstinensiske og israelske medarbejdere forvandler engangsklude til genanvendelige rengøringsklude

Ofertex - virksomheden har specialiseret sig i at forvandle engangsklude til genanvendelige rengøringsklude. (Foto: Rika Greenberg)
Ofertex forvandler engangsklude til genanvendelige rengøringsklude. Virksomhedens palæstinensiske og israelske medarbejdere får samme løn.


Hasbara Fellowship arrangerer grupperejser til Israel for studerende fra Nordamerika. Formålet med rejserne er at klæde de studerende på til at stå op for Israel og tale Israels sag når de kommer hjem. Grisha Yakubovich var med som gruppens guide (Yakubovich holdt foredrag ved MIFFs Israel Konference 2019 i Kristiansand). Sammen med deres gruppe af amerikanske og canadiske studerende tog jeg med til Gaza grænsen samt Judea og Samaria.

Udover at jeg lærte meget af at være med, var turene også en øjenåbner for mig. Der er meget vi ikke hører om i medierne. Historien om virksomheden Ofertex er en af dem.

Ofertex er en familieejet virksomhed som er verdensførende i genanvendelse af tekstil. Du kan læse mere om virksomheden her.

Virksomheden ligger i industriområdet Barkan i Samaria (Shomron) tæt på bosættelsen Barkan.

Virksomheden har 100 palæstinensiske og 20 israelske medarbejdere. De palæstinensiske medarbejdere har arbejdet i virksomheden i flere generationer. Der udbetales samme løn til de palæstinensiske og de israelske medarbejdere. Derudover har alle medarbejdere samme sociale- og sundhedsrettigheder.

Alle skilte i Ofertex står på hebraisk, russisk og arabisk. (Foto: Rika Greenberg)

Virksomhedens daglige leder og medarbejderne ville meget gerne vise os rundt og fortælle om, hvordan det er at arbejde i Ofertex. Af hensyn til deres sikkerhed er de anonyme.

Jeg spurgte den daglige leder om de nogensinde har haft BDS aktivister på besøg, her er hans svar:

“Nej, det har vi ikke og jeg er sikker på, at hvis de kom på besøg – ville de ikke kunne argumentere for fornuften i BDS.”

“De palæstinensiske medarbejdere er glade for at arbejde her fordi de har ordnede forhold. De får en meget højere løn her end de ville hos en palæstinensisk arbejdsgiver (I Israel er minimumslønnen 5500 shekel, i de palæstinensiske områder er den 1500 shekel). De får samme løn og samme sociale goder, som vores israelske medarbejdere får.”

“Vi har store problemer med BDS i Europa og Skandinavien. Vi forsøgte at sælge vores produkter til Norge og Sverige. Vi måtte opgive aftalerne med dem, fordi BDS simpelthen satte en kæp i hjulet for os. Det er rigtig ærgerligt, fordi der er et kæmpe marked for vores produkter. De europæiske kunder efterspørger miljøvenlige og økologiske produkter – hvilket vi er verdensførende i. BDS ødelægger også palæstinensernes mulighed for at få vellønnede jobs, som giver dem mulighed for at forsørge deres familie. BDS forstår overhovedet ikke, hvordan virkeligheden hænger sammen i Israel. Vi lever alle sammen med hinanden. BDS’ beskrivelse af Israel, israelerne og vores forhold med palæstinenserne har ingen hold i virkeligheden. Men, de gør sig ikke den ulejlighed at se virkeligheden i øjnene – det tjener ikke deres interesser.”

Processen fra spildprodukt til genanvendelig rengøringsklud er omstændig. Medarbejderne er glade for at have fast arbejde i en god virksomhed med gode arbejdsforhold. (Foto: Rika Greenberg)

Vi talte også med en af de palæstinensiske medarbejdere, han heddder Adam. Han er gift med en arabisk-israelsk kvinde. De bor i en af de nærliggende palæstinensiske landsbyer.

Vi stillede Adam nogle spørgsmål:

Hvordan har du det med at arbejde i en israelsk virksomhed?
“Jeg er glad for at arbejde i Ofertex. Forholdene er gode, lønnen er god og kollegaerne er søde.”

“Min far har arbejdet her i 24 år – han anbefalede mig til virksomheden. Jeg føler mig ikke anderledes end de øvrige medarbejdere her. Vi har det godt sammen og vi kommer godt ud af det med hinanden.”

“Alle i vores landsby arbejder i israelske virksomheder og vi er glade for det.”

Har du også arbejdet hos en palæstinensisk arbejdsgiver?
“Ja, jeg har arbejdet hos en tømrer. Der fik jeg 2000 shekel om måneden. Hos Ofertex får jeg 6000-7000 shekel om måneden.”

Hvad synes du om BDS? BDS har blandt andet sørget for at boykotte jeres produkter i Norge og Sverige.

“Hvad er BDS? Hvorfor vil de boykotte vores produkter? Vi producerer kvalitets produkter og vi har brug for vores job her. Hvis jeg ikke kunne arbejde her, ville jeg ikke have råd til at blive gift eller stifte familie.”


Tekstillageret hos Ofertex fylder meget. (Foto: Rika Greenberg)


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem