Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Sidste jøde i Afghanistan: – Jeg vil ikke forlade mit hjem

Zabulon Simantov (61) i hvidt er Afghanistans sidste jøde. Han passer den forladte synagoge i Kabul. (Foto: Heimo Liendl, flickr.com)
Zabulon Simantov vil blive i Afghanistan og passe den forladte synagoge. Terrorgruppen Taliban solgte synagogens Torahrulle fra 14-tallet på det sorte marked.

En gang var der 40.000 jøder i Afghanistan med et rigt jødisk liv, succesfulde virksomheder, særlig udsmykning af Torahrullerne og andet

Men ligesom i så mange andre lande – inkl. den arabiske verden, blev jøderne i landet forfulgt, dræbt eller tvunget til at flygte – læs om jødiske flygtninge fra arabiske lande HER.

Efter Israels oprettelse i 1948, emigrerede hovedparten af de tilbageværende 5000 jøder til Israel – læs HER.

Læs også: 1.000 år gamle jødiske skrifter fundet i hule i Afghanistan – læs HER

Nu er der kun 1 jøde tilbage i Afghanistan, det er 61-årige Zabulon Simantov. Han har besluttet at blive i landet trods terrorgruppen Talibans magtovertagelse, ifølge den indiske nyhedskanal WION, skriver Jerusalem Post.

– Jeg vil ikke forlade mit hjem. Hvis jeg forlader landet, vil der ikke være nogen til at vedligeholde synagogen, sagde Simantov.

Simantov har ellers tidligere udtalt at han ville forlade landet: “Jeg vil følge udviklingen i Afghanistan fra Israel.” udtalte han.

Hans kone og deres to døtre har levet i Israel siden 1998, men Simantov har opholdt sig i Afghanistan for at passe den forladte synagoge i hovedstaden Kabul.

I interview i 2007 fortalte Simantov, at han ikke taler hebraisk og ikke havde planer om at flytte til Israel.

– Flytte til Israel? Hvad kan jeg lave der?, spurte Simantov.

Simantov beder dagligt og overholder jødiske spiseregler (Kashrut) som blandt andet forbyder at blande kød og mælk i samme måltid, blod i kødet er også strengt forbudt, hvilket foreskriver særlige slagteregler (Schita) – derfor slagter Simantov selv de dyr som han spiser efter særlig tilladelse fra rabbineren i Usbekistan.

Yitzhak Levi som var den næstsidste jøde i Afghanistan døde i 2005 og de to var ikke venner:

– Jeg taler ikke med ham, udtalte Simantov blandt andet til New York Times i 2002.

Ifølge en rapport fra Jewish Telegraphic Agency stjal terrorgruppen Taliban synagogens Torahrulle fra 1400 -tallet og solgte den på det sorte marked.

Simantov tror på at Torahrullen vil dukke op igen.
Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem