Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Beiruts nyrenoveret synagoge står tom – Libanons 29 jøder frygter for deres sikkerhed

Det jødiske folks historie i Libanon strækker sig tilbage til Det Gamle Testamente - det vil sige før kristendommen og islam kom til.

Det jødiske folks historie i Libanon strækker sig tilbage til Det Gamle Testamente – det vil sige før kristendommen og islam blev til – læs mere om jødernes historie i Libanon HER.

Den 29. november 1947, besluttede FN at vedtage delingsplanen (resolution 181) som delte Israel op i en jødisk- og en arabisk stat. FN anerkendte samtidig det jødiske folks historiske ret til et et nationalt hjemland i Israel – en ret som allerede blev internationalt anerkendt i San Remo traktaten i 1920. Efter delingsplanen blev vedtaget, angreb flere arabiske stater den spæde jødiske stat (Israels uafhængighedskrig) – læs FNs delingsplan i 1947 HER.

Som i resten af Mellemøsten flygtede mange jøder også fra Libanon i forbindelse med Israels Uafhængighedskrig i 1948, hvor den spæde jødiske stat blev angrebet af flere arabiske lande som ikke ville acceptere et jødisk land i Mellemøsten. Omkring en mio. jøder fra Mellemøsten blev flygtninge – læs mere om jødernes flugt fra arabiske lande HER.

I Beirut er landets eneste tilbageværende synagoge Maghen Avraham (Abrahams beskytter) fra 1925, blevet renoveret efter den blev alvorligt skadet efter den voldsomme eksplosion i en havn i hovedstaden – læs mere om eksplosionen HER.

Nu står den nyrenoverede synagoge øde hen – der menes at være 29 jøder tilbage i Libanon og de tør ikke vise deres jødiske identitet offentligt eller bede i synagogen af frygt for deres sikkerhed.

Synagogen blev renoveret takket være jødiske donorer i udlandet og udviklingsfirmaet Solidere, grundlagt af den afdøde libanesiske premierminister Rafik Hariri, ifølge libanesisk tv-rapport. Rapporten er også blevet vist på på Israels Kanal 12-nyheder (N-12).

Ifølge den libanesiske ekspert i landets jødiske menighed, Nagi Georges Zeidan, er der 29 jøder tilbage i Libanon. De få tilbageværende jøder har ikke noget jødisk fælleskab og de beder ikke i synagogen på Shabbat. Landets jøder er bange for konsekvenserne ved at leve et synligt jødiske liv. I 1970’erne var der kun få hundrede jøder tilbage i Libanon.

– Efter ni jøder blev kidnappet og henrettet i 1985, frygtede alle jøder for deres sikkerhed i Libanon. Det er sandheden, fortalte Zeidan til libanesisk tv.

Billeder postet på Facebook-gruppen, Lebanese Jewish Community Council viser renoveringsprocessen af synagogen.

Også i Egypten er en synagoge blevet renoveret og står øge hen, der er kun 8 jøder tilbage i landet – læs mere HER.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem