Kan fredsaftaler i Mellemøsten ende med våbenkapløb?

– Golfstaterne forbinder køb af avancerede amerikanske våben med fredsaftaler med Israel. Af hensyn til Israels sikkerhed, kan det blive nødvendigt at sælge dem flere våben, skriver Jacob Magid i Times of Israel.

F-35 jagerfly. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske luftforsvaret / Flickr.com)
F-35 jagerfly. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske luftforsvaret / Flickr.com)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.

Jacob Magid er Times of Israels amerikanske korrespondent med base i New York. Her kommer han med sin analyse af hvad Abrahamaftalerne mellem Israel, Emiraterne og Bahrain kan betyde for våbenkapløbet i Mellemøsten.

Trump-administrationen forudsagde at normaliseringsaftalerne (Abrahamaftalerne) indgået 15. september mellem Israel og De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain, ville forårsage en dominoeffekt på regional fred og at op mod ni lande ville underskrive fredsaftaler med Israel.

Mens flere analytikere mener det er sandsynligt at flere fredsaftaler er på vej, er der også voksende bekymring for, at de kan udløse et våbenkapløb med flere og mere avancerede amerikanske våben i en region som allerede er tungt bevæbnet.

Blot fem dage efter Trump-administrationen annoncerede Abrahamaftalen mellem Israel og Emiraterne, kom der forlydender i Israel om, at premierminister Benjamin Netanyahu havde sagt ok for USA’s salg af avancerede F-35 stealth-jagerfly til Emiraterne.

Netanyahu afviste det, til trods for at amerikanske embedsmænd havde erkendt, at normaliseringsaftalen placerer Emiraterne i en bedre position til at købe krigsflyene. Ifølge Trump selv, har han “ikke har noget problem” med at sælge flyene til Emiraterne, skriver Magid.

Det er ikke kun Emiraterne som vil udnytte en normalisering med Israel til at opgradere deres våbenarsenal. En kilde, der er fortrolig med sagen, har fortalt Times of Israel, at Bahrain også håber de kan købe avanceret militærteknologi fra USA efter de underskrev Abrahamaftalen med Israel.

Listen voksede ifølge Magid sidste onsdag efter Reuters rapporterede, at Qatar havde fremsendt en formel anmodning om at købe F-35 krigsfly fra USA. Qatar har ikke stået på toppen af analytikernes liste over lande, der forventes at normalisere forholdet med Israel. Qatar har tætte bånd til Tyrkiet og Iran, men Qatars mange mio. dollars i bistand til palæstinenserne i Gaza (styret af terrorgruppen Hamas), har forhindret et sammenbrud af den Hamas-styrede enklave. Qatars håndtering og mægling af flere våbenhvileaftaler mellem Israel og terrorgruppen er blevet mødt positivt af USA og Israel. Læs MIFF’s artikler om Qatar, Hamas og Gaza her.

Udsigten til at himlen i Mellemøsten vil blive fyldt med krigsfly bekymre ifølge Magid, ikke Det Hvide Hus. Derimod har et stigende antal kongresmedlemmer udtrykt deres bekymring over udsigten salg af F-35 krigsfly til Israels naboer. Bekymringen skyldes hovedsageligt at de frygter, at det kan skade den jødiske stats militære fordel i regionen.

At sikre Israels militære fordel i regionen er ikke kun USA’s politik, det står også i landets lov fra 2008. Dengang vedtog kongressen husresolution 7177 som forhindre USA i at sælge våben til et land i Mellemøsten, hvis det “ville have en negativ indflydelse” på Israels “militære fordel.”

En tværpolitisk resolution i sidste måned forsøgte at bygge på eksisterende lovgivning og kræver, at præsidenten konsulterer Israel, inden der indgås våbenaftaler med lande i Mellemøsten som kan skade Israel militært.

Kongressen bekymring over et våbenkapløb i Mellemøsten, drejer sig ifølge Magid ikke kun om Israels sikkerhed.

Den amerikanske kongres er bekymret over, at Rusland eller Kina kan få adgang til amerikansk militærteknologi, hvis den kommer i emiratiske hænder. Kongressen er også bekymret over Emiraternes manglende evne til at stoppe våben i at falde i de forkerte hænder. Der er også dem som har påpeget at uautoriserede emiratiske våbenoverførsler til militsgrupper i Yemen medvirker til krigsforbrydelser i Yemens igangværende borgerkrig.

Situationen skaber ifølge Magid, et dilemma for USA – hvordan kan man belønne lande som normaliserer deres forhold med Israel, især de lande som er forenet af den fælles trussel fra Iran, og samtidig sikrer at det ikke går ud over Israels sikkerhed?

En højtstående demokratisk kongresmedarbejder sagde til Times of Israel: – Mange kongresmedlemmer vil føle sig godt tilpas med at sælge avancerede våben til lande, der deler interesser med Israel i Mellemøsten – især de lande som prioriterer normalisering med Israel. En tidligere ambassadør sagde engang til mig, at “de militære styrker i den arabiske verden er designet til at tabe en krig mod Israel ”. Det er det udgangspunkt, vi vil bruge i vores vurdering af situationen.

En løsning til af afbøde kongressens og Israels bekymring ser under alle omstændigheder ud til at være på vej. Løsningen vil, ifølge Magid sandsynligvis være at USA kompenserer Israel med en stor våbenpakke.

Ifølge Magid bad Netanyahu, få timer før han underskrev Abrahamaftalerne med USA, De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain, Trump i Det Ovale Kontor om at bakke op om en våbenaftale med Israel på 8 mia. dollars. Aftalen skulle angiveligt omfatte flere F-35 krigsfly, 12 Boeing V-22 og hurtig levering af to Boeing KC-46 brændstoftankere. Aftalen ville angiveligt udvide Israels rækkevidde dramatisk, ifølge mediet Breaking Defense.

Den israelske Kanal 12 (N12) rapporterede i sidste måned, at israelske embedsmænd har forsøgt at overbevise deres amerikanske kollegaer om at sælge en “nedjusteret version” af kampflyene til Emiraterne.

Lara Friedman som er præsident af Foundation for Middle East Peace siger: – At støtte Israels QME er noget, som medlemmer af kongressen – selv de, der er kritiske over for israelsk politik tager meget alvorligt. Idéen om at Israel bor i et hårdt kvarter og har brug for våben, som de andre ikke har, sidder dybt hos dem. Så når kongresmedlemmerne får at vide af Det Hvide Hus, at de ikke skal behøver bekymre sig om det, bliver de bekymrede.

Ifølge Friedman ville modstanden mod salg af F-35 have været endnu større uden Abrahamaftalerne. Friedman forventer at kongressen i sidste ende vil tillade salget af F-35 at fortsætte, givet den bredde støtte til Abrahamaftalerne som det ser ud til, at Emiraterne forbinder med køb af F-35.

Den israelske kanal, Kanal 13 rapporterede fredag, at en emiratisk invitation til Netanyahus første officielle besøg i landet er betinget af Netanyahus velsignelse af salg F-35 til Emiraterne.

Friedman advarer at salg af flere avancerede våben til Israel, kan medfører ubehag hos nogle i Kongressen som under AECA kan blokere Det Hvide Hus i at gennemføre større våbenhandler.

Trump-administrationen kan påberåbe sig en nødbestemmelse for at omgå det lovgivende organ – som det skete sidste år da USA solgte våben for flere mia. dollars til Saudi-Arabien

– Hvis tanken er, at der ikke kan ske en normalisering med Israel, medmindre USA tillader dem at købe de våben, og [Washington] dermed skal kompenserer Israel med flere våben, vil det være godt for den amerikanske militærindustri, men det kan føre til et regionalt våbenkapløb, hvor andre lande også vil kræve flere våben, sagde Friedman.

– Hvis prisen for normalisering med Israel er flere og flere våben i Mellemøsten, så tror jeg, at vi er nødt til at revurdere vores prioriteter, afslutter den demokratiske kongresmedarbejder.
Tidligere artikelIsraelsk virksomhed skal bygge en af Nordens største vindmølleparker
Næste artikelIsraels turistindustri har mistet 24 milliarder kroner i 2020
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.
Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)