Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Israel og Jordan indgår historisk aftale om åbent luftrum

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Jordans Kong Abdullah sammen i januar 2014. (Foto: GPO)
Her ses Israels premierminister Benjamin Netanyahu og Jordans Kong Abdullah sammen i anden forbindelse i 2014. (Foto: GPO)
- Endnu engang bryder vi nye grænser, denne gang i luften, sagde den israelske transportminister Miri Regev.

Israel og Jordan har underskrevet aftale, der tillader flyvninger at krydse begge landes luftrum, det meddelte det israelske transportministerium torsdag, det skriver avisen Jerusalem Post.

Aftalen betyder at flyvetiden fra Israel til Golfen og Østasien reduceres betydeligt. Det vil også betyde en reduktion i brændstofforbrug og forurening.


Aftalen vil også give De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain som indgik normaliseringsaftaler med Israel 15. september (Abrahamaftalerne – læs MIFF’s artikler om aftalerne her) mulighed for at flyve over israelsk luftrum.

Jerusalem og Amman nåede frem til aftalen efter flere år, men fred mellem Israel, De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien, der tillod israelske flyvninger til emiraterne over deres luftrum, har fremskyndet processen. Læs MIFF’s artikel: Saudi-Arabien åbner sit luftrum for israelske flyvninger

Den Europæiske Organisation for Sikkerhed ved Luftnavigation – EUROCONTROL, spillede en vigtig rolle i forhandlingerne om aftalen.

– Endnu engang bryder vi nye grænser, denne gang sker det i luften. Takket være aftalen er Israel bedre integreret i regionen. Vi åbner nye ruter for samarbejde inden for transport, økonomi og diplomati med stater som deler grænser og har fælles interesser med os, og et partnerskab i visionen om regional fred, sagde Israels transportminister Miri Regev.

Israel og Jordan indgik fredsaftale i 1994, freden har ofte været en “kold fred” – læs MIFF’s artikler om freden mellem de to lande her.

Israels første fedsaftale med et arabisk land blev indgået med i Egypten i 1979 – læs MIFF’s artikler om forholdet mellem de to lande her.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem