Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Iransk officer som planlagde angreb på israelere stoppet

Hassan Sayad Khodayari (indfelt) blev skudt og dræbt i Teheran, 22. maj 2022. (Foto fra Twitter, via ynetnews.com)
Optrapning i spændingne mellem Iran og Israel.

Fredag kunne MIFF berette om at Israels sikkerhedstjeneste Shin Bet havde afsløret iransk efterretningskomplot for at lokke israelske sikkerhedsembedsmænd og akademikere til udlandet.

Iranere brugte fiktive e-mail-konti til at lokke israelske embedsmænd under dække af at være akademikere, journalister, forretningsmænd og filantroper, hvis identitet iranerne havde stjålet, udtaler Shin Bet.

Shin Bet fortalte desuden at iranerne havde brugt en troværdig “dækhistorie” og forsøgte at indsamle oplysninger om de israelske embedsmænd og forsøgte at invitere dem til konferencer i udlandet, muligvis for at bortføre eller skade dem, meddeler Shin Bet.

Søndag blev den iranske oberst Hassan Sayad Khodayari blevet skudt og dræbt i Teheran. Ifølge Irans statlige medier, blev han skudt fem gange af to bevæbnede mænd på motorcykel mens han sad i en bil udenfor sit hjem. Iranerne anklager «global arrogance» for drabet – kodeordet som normalt bruges om USA og Israel.

Khodayari var officer i Quds-styrken i Irans revolutionsgarde. Iran omtaler ham som «forsvarer af helligdommen», hvilket vil sige at han har deltaget i kampen mod slamisk stat i Syrien og Irak.

«Khodayari stod efter alt at dømme bag en serie af angrebsplaner mod israelske forretningsfolk og diplmater i flere lande de seneste måneder» skriver Ha’aretz. Sammen med internationale samarbejdspartnere har Mossad afværget flere angreb og kidnapningsforsøg af israelere de seneste måneder.

De fleste drab på iranere som Israel hidtil er blevet anklaget for, har været eksperter tilknyttet Teherans atomprogram. «Hvis Israel står bag drabet i går, repræsenterer det en optrapning i spændingen mellem de to landene. Drabet af en militær leder som planlag angreb mod israelere er et skridt videre for en aktør som ikke længer vender et blindt øje til Irans fjendskab,» skriver Ha’aretz. I marts blev en iransk dronebase i Kermanshah bombet og voldte stor skade på landets dronekapacitet. Iran beskyldte Israel for angrebet. «Angrepet vidner om den betydelige efterretning Mossad har indsamlet, og om evnen til at ramme dubt inde for Irans grænser,» skriver Ha’aretz.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem