Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

– Vi er på vej til at få en meget dårligere atomaftale med Iran

Her ses raketter blive skudt op under større iransk militærøvelse, januar 2021. Den store frygt i Israel er at Iran en dag kan placere et atomstridshoved på en af rakettene. Det vil true hele Israels eksistens. (Foto: IRGC)
Præsident Joe Biden er på vej til at indgå en aftale med Iran som er "meget, meget dårligere" end aftalen Obama indgik, advarer Gabriel Noronha.

Gabriel Noronha var specialrådgiver for Iran-anliggender i USA’s udenrigsministerium i 2019-2020. Han har tidligere arbejdet i det amerikanske Senat – blandt andet i forsvarskomitéer under ledelse af John McCain og Jim Inhofe.

Den 7. marts kom Noronha med en kraftig advarsel i Tablet Magazine: Biden og Bidens Iran-udsending Robert Malley er på vei til at give verden et nyt diktatur med atomvåben og en strøm af kontanter til at angribe sine naboer.

I januar meddelte Wall Street Journal at nogle medlemmer af USAs team havde trukket sig fra Iran-forhandlingerne fordi de ville have at der blev ført en hårdere linje over for ayatollah-regimet. Ifølge Noronha er der tale om karrierediplomater og folk ansat af Biden, ikke folk med tæt tilknytning til Trump-administrationen. «Flere karriereansatte anser kapitulationerne [overfor Iran] for at være i så stor en grad i strid med USAs nationale sikkerhed at de har kontaktet mig med bøn om at jeg videreformidler detaljerne i indrømmelserne,» skriver Noronha.

En atomaftale kan blive en realitet i Wien i løbet af få dage, eller nærmeste fremtid. «Iran fik meget mere end de kunne forvente. Meget mere,» siger Ruslands ambassadør Mikhail Ulyanov. Han praler af at Rusland, Kina og Iran har samarbejdet om at få flere sejre over USA, Frankrig, Storbritannien og Tyskland i forhandlingspositionerne.

Ifølge Noronhas kilder vil den nye atomaftale indebære:

  • Tidsfristerne for utløb af begrænsningerne fra 2015-aftalen ændres ikke. Alle meningsfulde restriktioner vil forsvinde i løbet af ni år.
  • USA fjerner sanktioner på nogle af «regimets værste terrorister og torturister». Blandt dem Mohsen Rezaei og Ali Akbar Velayati (involveret i terrorbomben mod det jødiske samfundshus i Buenos Aries 1994 som kostede 85 personer livet), Hossein Dehghan (ledede IRGC-styrker i Libanon og Syrien da Hizbollah dræbte over tre hundrede vestlige soldater i 1980’erne) og Ebrahim Raisi (deltog i massehenrettelser i 1988). Sanktioner skal også løftes for Khamenei, som senest i november 2019 gav ordre som førte til at 1.500 iranere der deltog i demonstrationer blev dræbt.
  • USA fjerner de økonomiske sanktioner på iranske enheder som deltager i regimets brutale undertrykkelse. Noronha kommer med flere eksempler i sin artikel.
  • USA fjerner sanktioner på iranske olieselskaber, banker og fonde som finansierer terror.
  • Iran får færre begrænsninger end i JCPOA-aftalen fra 2015, og restriktionerne i atomprogrammet vil udgå seks år tidligere end under de gamle betingelser.
  • USA fjerner sanktioner på Den islamiske revolutionsgarde (IRGC).

Ifølge Noronhas kilder vil USA ikke få vigtige gennemslag i bytte for innrømmelserne. Iran forpligter sig ikke til at stoppe uranberigelse, de forpligter sig ikke til at stoppe terror eller undlade at tage amerikanske gidsler. Iran vil heller ikke begrænse sin udvikling af ballistiske raketter.

Iran vil få mange penge. Ifølge Noronhas beregninger vil de få omkring 557 milliarder kroner frigivet i udenlandske valutareserver, og derefter omkring 348 milliarder kroner årligt fra øget olie- og petrokemisk eksport.

Udkastet til atomaftalen vil så vidt vides også give iranerne over 43 milliarder kroner i betaling for løsladelse af fire amerikanske gidsler. «Bidens udbetaling vil blot styrke Irans gidseltakningsindustri yderligere,» skriver Noronha. De over 43 milliarder kroner svarer til en tredjedel af Irans årlige terror- og sikkerhedsbudget, ifølge Noronha.

– Aftalen der forhandlet om i Wien er farlig for USAs nationale sikkerhed, stabiliteten i Mellemøsten og det iranske folk som lider mest under det brutale regime, konkluderer Noronha. «Biden-administrationen går ikke tilbage til JCPOA. De har forhandlet sig frem til en helt anden aftale. Og jeg kan forsikre at den er meget, meget værre end originalen.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem