Irans leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikimedia Commons)

Iransk avis: «Moskva havde ikke andet valg end at sikre trygheden for folket i Ukraine»

Iran afstod fra at stemme for FN-resolutionen som fordømmer Ruslands invasion af Ukraine. Ayatollah Khamenei lægger skylden på USA.

Det iranske regime støtter Vladimir Putins «specialoperation» i Ukraine, skriver Michael Segall for Jerusalem Center for Public Affairs.

Dagen efter invasionen begyndte, skrev den iranske avis Keyhan: «Moskva havde ikke andet valg end at sikre trygheden for folket i Ukraine og forhindrer at de bliver spist op af en farlig militæralliance [NATO], og sende sine styrker over grænsen. Med sin blitzkrieg, overleverede præsident Putin, i en brilliant diplomatisk handling, en besked til præsidenten i Ukraine, Zelensky, en jødisk komiker.» Keyhan er en avis som formidler ayatollah Khamenei, Irans øverste leders synspunkter.

Nogle dage senere udtalte Khamenei: «Iran støtter at krigen i Ukraine slutter. Men løsningen til enhver krise kan man kun finde når den underliggende årsag er blevet identificeret. Hovedårsagen til krisen i Ukraine er den amerikanske politik som har skabt krisen, og Ukraine er et af ofrene for den politik.»

Til trods for den Moskva-venlige linje hos regimets ledelse, er der nogle alternative stemmer. Ali Motahari, et tidligere medlem af Irans parlament, Tweetede: «Irans radio- og tv-myndighed rapporterer om hændelser i Ukraine som om det var en af de russiske koloiner». Og mindede om at «det historiske tyveri» af Georgien, Aserbajdsjan og Armenien, og om Sovjets støtte til Saddam Husseins aggression mod Iran.

Mehrdad Khedir, en konservativ kommentator, påpeger, at Iran ikke har nogen interesse i at støtte separatistiske bevægelser (såsom i Donetsk og Luhansk i Ukraine). Iran har også sine egne provinser, der kan være interesserede i at blive uafhængige.

Mens krigen raser i Ukraine, forhandles der om Irans atomprogram i Wien, hvor Rusland er regimets støttespiller. «Rusland har altid støttet Irans position i Wien-samtalerne og samarbejdet med vores ven Iran i Wien er godt og vil fortsætte,» erklærede Ruslands udenrigsminister Sergey Lavrov 26. februar.

– Det er ikke utænkeligt at Iran kommer vil skærpe sine krav i atomforhandlingernes slutspurt, kommenterer Segall i JCPA.

Læs også: – Israel må få USA til at forstå at Iran med den nye atomaftale i hånden, vil have endnu flere penge til at blive endnu mere aggressiv. Iran vil hævne sig på Israel og andre lande og regningen vil blive betalt med blod, skriver veteran journalist og sikkerhedsanalytiker Yoav Limor.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp