– Iran er to måneder fra atombombe

Siger Israels forsvarsminister Benny Gantz. Samtidig fremskyndes angrebsplaner mod Iran.
Forsvarsminister Benny Gantz under tale ved ceremoni til minde om faldne israelske soldater under Anden Libanon Krig ved Herzl bjerget i Jerusalem, 24 juni 2021. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Det iranske regime er blot to måneder fra atomvåbenkapacitet, advarer Israels forsvarsminister Benny Gantz. Gantz beder det internationale samfund om at få en plan på plads for stoppe det, som ikke involverer genoplivning af atomaftalen med Iran fra 2015, skriver avisen Jerusalem Post.

Læs hvorfor Iran er en trussel mod Israel HER.

– Iran er to måneder fra at skaffe de nødvendige materialer til atomvåben, sagde Gantz under møde med 60 udenlandske ambassadører.

Advarslen kom en dag før Israels premierminister Naftali Bennett under sit første USA besøg mødes med præsident Joe Biden. Det ventes at Bennett vil præsenterer en alternativ plan for præsidenten.

I 2018 trak USA sig ud af atomaftalen med Iran, men Biden har tidligere ytret sin støtte til genoptagelse af aftalen. Hensiggten med atom-aftalen med Iran, er at lægge en dæmper på ayatollah-regimets atomplaner. Israel frygter at atom-aftalen ikke vil stoppe Iran i at skaffe sig atomvåben.

– Vi ved ikke om Iran vil underskrive aftalen eller vende tilbage til forhandlingsbordet. Det internationale samfund er nødt til at have en solid plan B for at stoppe Iran i at få atomvåben, sagde Gantz.

– Vi foretrækker diplomatiets vej, understregede Gantz.

– I sidste ende er målet at få en længere, stærkere og bredere aftale på plads end den tidligere aftale. Et iransk atomvåben program kan starte våbenkapløb i regionen og i verden, understregede Gantz over for ambassadørerne.

Israel fremskynder planer på muligt militært angreb mod Irans atomprogram. (Foto: IDF-talsmand)

Israel forebereder sig også på at diplomatiets vej ikke bliver mulig. Det israelske forsvar (IDF) udtaler at de fremskynder deres operative planer om angreb mod Iran. Det sker som en konsekvens af fremdriften i Irans atomprogram – læs HER. Israel har gjort det helt klart de ikke vil tillade Iran, som åbent truer med at udslette Israel at få fingrene i atomvåben.

– Irans atomfremdrift har medført at IDF må fremskynde sine operative planer. Israel netop vedtaget forsvarsbudget tager også højde for det, understreger IDF’s chef Aviv Kohavi.

Israel ser Irans atomprogram som den største trussel mod den jødiske stats sikkerhed, selv om Iran nægter at have planer om at udvikle atomvåben. Iran har de seneste år løbende beriget uran med højere og højere renhed. Mange ser det som et klart bevis på at Iran er ved at udviklet atomvåben.

Tidligere Mossad leder, Yossi Cohen har ved flere lejligheder udtalt at han «Ikke er i tvivl om» at Iran vil udvikle atomvåben og bekymringen deles af mange i Israel.

Iran udvikler også ballistiske missiler med atomkapcitet.

IDF ved at det internationale samfund ikke har interesse i krig med Iran, men mange lande har interne problemer – eksempelvis Corona-krisen og økonomisk-krise. Men Israel har ikke den “luksus” at kunne ignorere truslen fra Iran og må derfor gøre det der kræves for at beskytte sin befolkning mod truslen – også hvis det betyder at tage kampen op mod Iran alene.

Flere sabotageaktioner er blevet gennemført mod iranske atomanlæg. Sabotagen har dog ikke stoppet Irans atomplaner.

IDF’s chef Aviv Kohavi udtaler at Israels forsvar (IDF), planlægger angreb mod Iran. Her ses Kohavi under militærøvelse. (Foto: IDF)

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelHamas-grundlægger: – Verden accepterede at Taliban smed USA ud, verden vil også acceptere at vi smider Israel ud
Næste artikel– Israel står sammen med USA i de her svære tider
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise