Israelske jagerfly har i nat gennemført flere angreb mod iranske mål i Syrien. (Illustrationsfoto: US Department of Defense)

Israel sender klart signal til Biden

- Trump-administrationen forlader Det hvide hus om få dage. Dermed slutter også støtten til Israels indsats for at stoppe Irans militære tilstedeværelse i Syrien. Israel vil gøre det klart for USA, at det ikke ændre på deres proaktive politik ved den nordlige grænse, skriver Yoav Limor.

Angrebet på iranske mål i Syrien i går menes at være udført af Israel – læs MIFFs artikel om angrebet HER. Angrebet havde to mål, skriver Yoav Limor, veteran journalist og forsvarsanalytiker i avisen Israel Hayom:
* Kinetisk – det vil sige at ramme pro-iranske militser baseret ved grænsen mellem Syrien og Irak.
* Diplomatisk – klart signal til kommende Biden-administration i USA.

Angrebet er det fjerde af sin slags i indeværende måned som menes af være udført af Israel. Angrebet i går var det mest omfattende, skriver Limor. Målene ved det seneste angreb var en større operationel udfordring, fordi de ligger langt dybere bag fjendens linjer. Det betyder at det israelske luftforsvar (IAF) for det meste sandsynligvis har været nødt til at koordinere angrebet med andre styrker, der er til stede i området – herunder USA som kontrollerer meget af det relevante luftrum.

Det er sandsynligvis grunden til at navngivne embedsmænd fortalte amerikanske medier, at sidstnævnte havde leveret efterretninger til operationen, tilføjer Limor.

Ifølge Limor skal påstanden tages med et gran salt: Israels efterretning på området og om den specifikke fjende er bedre end amerikanernes. Det betyder at angrebet sandsynligvis var en israelsk aktion udført med USAs viden.

Limor påpeger at deling af efterretninger om Iran mellem Israel og USA er udbredt. Limor mener at det sandsynligvis også var årsagen til det meget omtalte møde mellem USAs udenrigsminister Mike Pompeo og Mossad-chef Yossi Cohen i Washington tirsdag.

Pompeo afslørede senere Irans bånd til al-Qaida.

Det omfattende angreb i Syrien i går eliminerede angiveligt infrastruktur brugt af pro-iranske militser i al-Bukamal og Deir ez-Zur – områder som tidligere har været mål for angreb grundet Irans voksende tilstedeværelse der.

Iran har fokus på sine aktiviteter ved den syrisk-irakiske grænse og ifølge Limor, vurderede de at det ville være svære for Israel at ramme området som ligger tæt på Syriens hovedstad, Damaskus.

Ifølge Limor er den geografiske placering en udfordring, men ikke en hindring: Det israelske luftforsvar (IAF) har tidligere bevist, at deres rækkevidde strækker sig længere, end man regner med ​​og israelsk militær-efterretning opfanger stort set al relevant efterretning i regionen

Ifølge Limor kommer angrebet ikke til at berøre Iran og dem som har påstået andet, undervurderer Irans tilstedeværelse i Syrien, noget som gang på gang er blevet bevist. De israelske angreb gør livet mere kompliceret for ayatollaherne i Iran, men de er fortsat fast besluttet på at stramme grebet om Syrien og bevæbne terrororganisationen Hizbollah i Libanon – Irans primære håndlanger i regionen. Læs mere om Hizbollah HER.

Ifølge Limor betyder det at Israel skal fortsætte med at fremme en proaktiv politik ved den nordlige grænse. Limor mener ikke det sandsynligt at Biden-administrationen vil støtte Israel i samme grad som Trump-administrationen gjorde.

Biden har i mange år været en ven af ​​Israel, men som præsident vil forholdet til ham være anderledes – især i betragtning af hans intention om at genforhandle atomaftalen med Iran. Læs mere om atomaftalen med Iran HER.

Ifølge Limor er de seneste angreb et signal til Biden om, at Israel ikke vil give afkald på sit spillerum i Syrien. Biden ved at enhver som ikke hindrer terror ved grænsen mellem Syrien og Irak, vil møde den igen ved grænsen mellem Syrien og Israel.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp