– Tydelige tegn på at Teheran genoptager sit militære atomprogram

Israel må beslutte sig for hvor deres røde linje går, skriver kommentator Alex Fishman i avisen Yediot Aharonot.

Centrifuger i et iransk atomanlæg. (Foto: Atomic Energy Organization of Iran via AP, File)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.

Iran bryder fortsat flere af sine forpligtelser i henhold til atomaftalen fra 2015. Atomaftalen blev i udgangspunktet anset af mange i Israel for at være en «katastrofe» (læs 16 grunde HER på norsk), og når Iran i stor stil nu bryder aftalen er situationen endnu mere alvorlig.

Iran har besluttet at berige uran til 20 procent, øge mængden af beriget uran til 500 kilo om året og genopstarte tusindvis af mere avancerede centrifuger i Natanz-anlægget i løbet af de næste tre uger, skriver Alex Fishman, sikkerhedspolitisk kommentator i Yediot Ahronot. Irans parlament har også vedtaget en ny lov som kræver at regeringen stopper internationale observatører fra at inspicere atomanlæggene.

De nye iranske tiltag kommer efter attentatet på Irans chef af landets hemmelige atomvåbenprogram, Mohsen Fakhrizadeh, ultimo november – læs mere om attentatet HER. Også Frankrig, Tyskland og Storbritannien har reageret med at advare mod Irans tiltag og kalder dem «dybt bekymrende».

– Hvis Iran virkelig er interesseret at sikre et rum for diplomati, må de ikke gennemføre tiltagene, sagde de europæiske stormagter i en udtalelse mandag.

Fishman afslutter sin artikel således:

«Israel må beslutte sig for hvor deres røde linje går når det gælder Irans genoptagelse af sit militære atomprojekt. Vil likvideringer eller direkte angreb mod Irans atomanlæg være effektive, eller kommer man ikke uden om en mere drastisk militær handling? Er IDF i stand til at gennemføre en sådan militær aktion? I 2011 troede de ikke at de kunne klare det.

I mellemtiden er spørgsmålet hvad Israel gør på den diplomatiske front. Kommer Biden-administrationen til at samarbejde med Israel om sine afgørelser når det gælder Iran, sådan som Trump gjorde? Er der mulighed for at finde fælles forståelse med Europa om en ny aftale? Er der i det hele taget nogle i Jerusalem som undersøger de muligheder?»

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)