Den iranske atomforsker Mohsen Fakhrizadeh (indfelt) blev dræbt i et attentat udenfor Teheran. (Foto: IRIB)

– Irans regime ligner Sovjetunionen på sine sidste dage

Den 27. november blev chefen for Irans hemmelige atomvåbenprogram, Mohsen Fakhrizadeh, dræbt ved et attentat – læs mere HER.

Hillel Frisch er professor i statsvidenskab og mellemøststudier ved Bar-Ilan University, han har set på hvordan den iranske befolkning reagererede på attentatet.

Kun få demonstranter kom ud i gaderne for at vise deres vrede over drabet. For tredive år siden ville drabet af en topperson af hans kaliber have ført til kæmpe demonstrationer med mange tusind demonstranter i gaderne med kampråb som «død over Israel», «død over lille Satan [Israel] og død over store Satan [USA]. «Billeder fra gaderne i Iran efter Fakhrizadehs død viser demonstrationer hvor deltagerne kunne tælles på fingrene. Det samlede antal demonstranter var i flere byer maksimalt nogle få hundrede. Den ideologiske iver blandt almindelige iranere er ved at forsvinde,» skriver Frisch.

Det ses også ved persiske søgeord på Google – her ser Frisch samme tendens. Der har i senere år været færre søgeord som «lille Satan» og «død over Israel», det er sket i takt med at flere og flere iranere har fået internetadgang.

– Det lille antal demonstranter og den dalende interesse for regimets paroler og ritualer minder om de sidste år af Sovjetunionen, hvor det kun var de fanatiske kommunister som støttede systemet, skriver Frisch. Han tror at Irans store udgifter på at støtte krigsførende parter i Libanon, Syrien, Yemen og andre lande er upopulær i befolkningen, akkurat som Sovjetunionens krig i Afghanistan var upopulær.

– Mange iranere ønsker at deltage sammen med resten af verden i videnskab, teknologi og international forretning, og de forstår ikke hvorfor det forventes af dem at de skal bruge deres tid på at råbe «død over Amerika og «død over Israel», skriver professoren.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp