– Irans regime ligner Sovjetunionen på sine sidste dage

Dalende respons på attentatet af atomvåben-chefen.

Den iranske atomforsker Mohsen Fakhrizadeh (indfelt) blev dræbt i et attentat udenfor Teheran. (Foto: IRIB)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.

Den 27. november blev chefen for Irans hemmelige atomvåbenprogram, Mohsen Fakhrizadeh, dræbt ved et attentat – læs mere HER.

Hillel Frisch er professor i statsvidenskab og mellemøststudier ved Bar-Ilan University, han har set på hvordan den iranske befolkning reagererede på attentatet.

Kun få demonstranter kom ud i gaderne for at vise deres vrede over drabet. For tredive år siden ville drabet af en topperson af hans kaliber have ført til kæmpe demonstrationer med mange tusind demonstranter i gaderne med kampråb som «død over Israel», «død over lille Satan [Israel] og død over store Satan [USA]. «Billeder fra gaderne i Iran efter Fakhrizadehs død viser demonstrationer hvor deltagerne kunne tælles på fingrene. Det samlede antal demonstranter var i flere byer maksimalt nogle få hundrede. Den ideologiske iver blandt almindelige iranere er ved at forsvinde,» skriver Frisch.

Det ses også ved persiske søgeord på Google – her ser Frisch samme tendens. Der har i senere år været færre søgeord som «lille Satan» og «død over Israel», det er sket i takt med at flere og flere iranere har fået internetadgang.

– Det lille antal demonstranter og den dalende interesse for regimets paroler og ritualer minder om de sidste år af Sovjetunionen, hvor det kun var de fanatiske kommunister som støttede systemet, skriver Frisch. Han tror at Irans store udgifter på at støtte krigsførende parter i Libanon, Syrien, Yemen og andre lande er upopulær i befolkningen, akkurat som Sovjetunionens krig i Afghanistan var upopulær.

– Mange iranere ønsker at deltage sammen med resten af verden i videnskab, teknologi og international forretning, og de forstår ikke hvorfor det forventes af dem at de skal bruge deres tid på at råbe «død over Amerika og «død over Israel», skriver professoren.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)