Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Iran øger økonomisk bidrag til Hamas mod at få efterretninger om Israels missiler

Irans øverste leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikipedia)
Irans øverste leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikipedia)
Ifølge rapport har Teheran bedt Hamas om oplysninger vedrørende placeringen af Israelske missillagre til gengæld for økonomisk bidrag.


Iran har øget sit økonomiske bidrag til Hamas fra ca 100 mil. dollars om året til ca 30 mil. dollars om måneden til gengæld for oplysninger om Israels missillagre, skriver Jerusalem Post.

Stigningen i Irans økonomiske bidrag til Hamas sker efter et møde afholdt fornyligt i Teheren mellem Hamas’ ledere og Irans’ Ayatollah Ali Khamenei (du kan læse MIFFs artikel om mødet her). Under mødet udtrykte Ayatollah Ali Khamenei villighed til at øge det økonomiske bidrag til Hamas, rapporterede kanal 12.

Hamas delegationen bad angiveligt også Iran om at fungere som forhandlere mellem Hamas og den syriske præsident Bashar Assad for at genoprette forbindelserne, som blev afbrudt efter uoverensstemmelse under den syriske borgerkrig.

Selvom forbindelsen mellem Hamas og Iran led under Teherans støtte til Bashar Assad, har Arouri været varm fortaler for at genoprette de gode forbindelser og således at øge støtten fra Irans revolutionære soldater Quds Force. Arouri har besøgt Teheran adskillige gange og er mødtes med Quds Forces kommandør, Major General Qassem Soleimani, såvel som med andre fremtrædende iranske embedsmænd.

Under sit besøg blev Arouri citeret i Iran’s Far News Agency for at sige: “Vi har samme mål som den islamiske republik (Iran). Vi vil bekæmpe den zionistiske enhed (Israel) og alle andre arrogante enheder.”

Ifølge en artikel publiceret for nylig i Haaretz er Iran og Hamas blevet enige om at åbne endnu en front fra Gaza i syd, hvis en krig skulle bryde ud i nord. Israelske embedsmænd har advaret om, at en krig, der bryder ud i nord ikke vil være begrænset til den syriske eller libanesiske grænse – krigen vil bryde ud ved begge fronter.

Dr. Yossie Mansharof, Iran og Shi’ite militia ekspert ved Jerusalem Institute for Strategi og Sikkerhed og Ezri Center på Haifa Universitet, har til Jerusalem Post fortalt, at Iran ønsker at få fat i bombemål til den næste krig mod Israel og at Iran har bedt Hamas om at slutte sig til dem. Aurouri takkede ja til de økonomiske bidrag, fordi, som han sagde, så anser Hamas sig selv for at udgøre fronten i beskyttelsen af Iran. Han var af den mening, at Hamas vil slutte sig til Iran og at Hamas vil angribe Israel, hvis Iran skulle blive angrebet af USA eller Israel.

“Da Hamas afbrød forbindelsen til Syrien, reducerede Iran den økonomiske hjælp til Hamas,” sagde Mansharof og tilføjede, at presset fra Gazas indbyggere skubbede Hamas hen imod Iran i håb om økonomisk hjælp. Ifølge Mansharof viser øgningen af den økonimiske hjælp, at det er lykkedes Iran at omgå sanktionerne, idet de har eksporteret 710.000 tønder olie og gas pr. dag i hele juli måned. Mansharof tilføjede: “Iran er ikke under så stort økonomisk pres” og libanesiske medier fortæller, at Hezbollah også har været i stand til at omgå den økonomiske krise. Endvidere siger Mansharof, at Irans udenrigsminister, Mohammad Javed Zarif har udtalt, at: “Vi har en PhD i smugling” og Zarif ved, hvad han taler om. Mansharof mener også, at det er meget muligt, at Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) også har modtaget øget økonomisk bidrag fra Teheran.

“Vi kan se, at forbindelsen mellem Iran og PIJ er meget tæt, da lederen af PIJ, Ziad Nakhaleh, er meget tæt på Soleimani. Vi kan derfor antage, at PIJ også vil modtage øget økonomisk støtte;” siger Mansharof. Men ifølge Mansharof er det ikke sandsynligt, at Iran eller Hezbollah vil gengælde tjenesten og hjælpe Hamas, hvis en krig vil bryde ud mellem Hamas og Israel.

“Det er mit indtryk, at hverken Iran eller Hezbollah vil hjælpe Hamas med andet end smugling,” sagde han. “Hezbollah ønsker ikke angreb fra Israel og at ofre deres missiler til fordel for Hamas og palæstinenserne kommer nok ikke på tale. Og Iran ønsker heller ikke militær angreb fra Israel som straf for at hjælpe Hamas.”

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem