Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Argumenter om Israel du ellers ikke hører

Israelsk flag (Foto: Johnk85, flickr.com)
Flere israelske-arabere taler Israels sag trods hetz på sociale medier, skriver Ben-Dror Yemini. (Foto: Johnk85, flickr.com)
Mange af de bedste argumenter vedrørende Israel bliver sjældent præsenteret i de norske medier - og heller ikke i de danske! Her er nogle argumenter i punktform. Tallene er fra 2013 - vi opdaterer dem snarest muligt, ligesom vi tilføjer links til uddybende materiale!

Israel er en nødhavn for flygtninge

I næsten to tusinde år før 1948 havde jøderne ikke et land. De blev diskrimineret og forfulgt både i Europa og i den arabiske verden, hvor de ofte boede i ghettoer.

Fra ca. 1880 begyndte en indvandring af jøder til det land, som var deres i oldtiden, det land som nu er Israel.

Da Israel blev oprettet i 1948, gik de lokale arabere og de arabiske nabolande i krig mod dem. Ca. 700.000 arabere flygtede på grund af krigen (Palæstinaflygtningene). De palæstinensiske flygtninge hører vi stadig om, men det bliver glemt, at millioner af jøder er flygtet til Israel. Der er flygtet flere jøder fra de arabiske lande (over 900.000) end der er flygtet arabere (palæstinensere) fra Israel. De fleste jøder måtte efterlade næsten alt de ejede. I dag er der næsten ingen jøder tilbage i de arabiske lande. De har ikke noget andet sted at tage hen end til Israel. Hvis alle jødiske og arabiske flygtninge skulle have fuld erstatning, for alt det de mistede, da de flygtede, har jøderne meget store summer til gode. Israel er på størrelse med Jylland. Jøderne udgjorde traditionelt ca. 2% af befolkningen i den arabiske verden, mens lille Israel kun udgør sølle 0,2% af arealet der.

Jøderne skal have deres eget land, fordi de bliver diskrimineret og chikaneret i mange lande. Måden de forskellige religiøse og etniske grupper har behandlet og behandler hinanden på i den arabiske verden, fortæller, at behovet for en jødisk stat er lige så stort nu som før (for eksempel Libanon, Algeriet, Syrien, kurderne). Eftersom Europa bliver mere og mere muslimsk, ser stadig færre jøder en fremtid for sig og sine børn der.

Et falsk billede af Israels krigsførelse

Israelerne er påtvunget en stadig krig. Men vores medier dækker Israels krige meget mere end andre krige, endog krige som er langt mere blodige. Dermed skabes der et falsk indtryk. I virkeligheden er Israels krigsførelse mindre brutal end den krigsførelse Nato har bedrevet og bedriver i Afghanistan, Irak, Libyen og andre lande. Israel bruger den nødvendige magt for at standse angrebene.

To stater for to folk

Et stort flertal af jøderne i Israel går ind for en to-statsløsning, hvor palæstinenserne og jøderne har hver sin stat, to stater for to folk. Det, som hovedsagelig hindrer en sådan løsning, er, at palæstinenserne ikke bare forlanger en stat på Vestbredden og Gaza-striben, men også ”retten til at vende tilbage” (flytte ind i Israel) for sine flygtninge fra 1948 og deres 5-10 millioner af efterkommere. Med det ville jøderne komme i mindretal også i deres eget land.

Jødiske bosættelser

Israel har tilbudt palæstinenserne, at de vil opgive det meste af Vestbredden. I bytte for bosættelser, som Israel beholder, skal palæstinenserne få lige så store områder af Israel. Efter 45 år med bosætningsaktivitet, fylder bosættelserne maksimalt 3% af området. Men palæstinenserne har sagt nej, hvis de ikke får ”ret til at vende tilbage”, altså kan overtage selve Israel, det eneste område i verden, som jøderne har.

Israel er en stor succes

Israel er en vellykket stat og et ægte demokrati. Her finder du en fri og levende debat, frie og retfærdige valg og næsten ingen vold mellem politiske grupper. Her er nogle tal fra 2013:

Israel har for eksempel en højere gennemsnitslevealder end Norge.

På HDI (Human Development Index, FNs index for menneskelig udvikling) ligger Norge øverst af 187 lande. Danmark ligger på plads nr. 15. Lige derefter kommer Israel! De palæstinensiske områder på Vestbredden og Gaza-striben ligger på plads 110 foran Egypten (112), Syrien (116 – før borgerkrigen) og 75 andre lande.

På Forbes’ ”lykkeindeks” (om hvor tilfredse folk føler sig ifølge omfattende meningsmålinger), ligger Israel på en delt 8. plads (sammen med Australien, Canada og Schweitz). Palæstinenserne ligger på plads nr. 96. Tyrkiet ligger på plads 103, Egypten og Syrien på en delt 115. plads. 155 lande var med i undersøgelsen. Tallene fra Syrien er fra før borgerkrigen. Der er gode argumenter for at regne Israel for et af 1900-tallets mest vellykkede lande, og der kan argumenteres for, at Israel er det bedste land i Mellemøsten at bo i – også for arabere.

Kilder og henvisninger
Artiklen blev oprindeligt udgivet på norsk (med mange uddybende henvisninger) den 4. juni 2013. På dansk ved Jane Hoffmann, februar 2018. Artiklen er en del af introduktionsartiklerne, som indholder vigtige fakta om Israel. Den norske samling på miff.no er forholdsvist stor. Den danske samling er under opbygning.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem