Israel har længe set sin luftoverlegenhed som et centralt element i sin nationale sikkerhedspolitik, og deltager årligt i internationale konferencer og øvelser.
I sidste uge blev konferencen “International Air Force Commander Convention”afholdt i Israel. Kommandører og senior kommandanter fra over 20 lande deltog i konferencen, som også tjente til at fejre 70 årsdagen for Israels luftvåben (Israeli Air Force – IAF).
Konferencens fokus er “luftoverlegenhed som en bro til regional stabilitet”. Det israelske luftvåbens kommandør, Amikam Norkin, fortæller:
“Vi viser dem direkte Israels unikke størrelse og udfordringerne med at forsvare nationens luftrum”, sagde Norkin. “Sådan viser vi dem de operationelle dilemmaer, vi behandler dagligt … Konferencens hovedemne – luftoverlegenhed – er af særlig betydning i lyset af de øgede spændinger mellem Israel og Iran i Syrien, samt de regionale konflikter generelt. Konferencens timing er blevet strategisk relevant, fordi den giver mulighed for på første hånd at se den aktuelle regionale dynamik.”
Konferencen kommer mindre end to uger efter et stort, men mislykket iransk raketangreb mod israelske militærbaser på Golanhøjderne, som førte til, at israelske jetfly bombarderede snesevis af iranske mål i Syrien samt det syriske luftforsvar. Norkin pointerede også, at det falder sammen med de nuværende bitre kampe på Sinai-halvøen mellem egyptiske styrker, og en afdeling af islamisk stat. Ifølge Norkin, er det israelske luftvåbens fremtrædende magt sammen dets tætte bånd med militære styrker i andre lande “en kilde til stabilitet” i Mellemøsten, hvilket forhindrer spændte situationer i at komme ud af kontrol.
Blandt deltagerene var USA, Det Forenede Kongerige, Frankrig, Indien, Vietnam, Polen, Rumænien, Canada, Finland, Brasilien, Holland, Cypern, Tjekkiet , Kroatien, Italien, Grækenland, Belgien og Østrig. Luftvåbenet nægtede at give en komplet liste over deltagerne, sandsynligvis af hensyn til de lande, som ikke skilter med deres militære bånd til Israel. Israel har længe brugt militæret, især luftvåbenet, som en slags ambassadør til lande, som helst holder deres forhold til den jødiske stat under radaren. Luftvåbenet henviser ofte til dette som “luftdiplomati”. Israelske piloter er somme tider i stand til at gøre, hvad israelske politikere ikke kan. IAF har for eksempel deltaget i flyøvelser med De Forenede Arabiske Emirater og Pakistan, to lande, der ikke formelt anerkender staten Israel.