Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Yoseph Haddad om første israelsk-arabisk delegation i Auschwitz: – Alle bør med egne øjne se det værste sted på jorden

- Da jeg skulle oversætte de personlige vidnesbyrd fra vores jødiske ven Eric Rubin om hvad hans familie gennemgik Auschwitz til arabisk, brød vi begge sammen og alle græd, skriver Yoseph Haddad.(Foto: Privat)
- Næste år vil vi sende en endnu større delegation afsted - alle bør besøge Auschwitz for med egne øjne at se det værste sted på jorden, skriver israelsk-kristen Yoseph Haddad.

– I sidste uge var jeg så priviligeret at lede en delegation med israelske arabere – muslimer, kristne og drusere til Polen, skriver israelsk-kristen Yoseph Haddad i Jerusalem Post. Haddad er israelsk rettighedsaktivist og administrerende direktør for NGO’en Together – Vouch for Each Other, som har til formål at skabe en bedre forståelse og samarbejde mellem israelske arabere og israelske jøder.

Delegationen som blev organiseret af Together Vouch for each Other NGO’en, rejste til Polen for at lære om Holocaust tæt på, for at se rædslerne og for at gøre Holocaust-mindet tilgængeligt for det arabiske samfund i Israel og den arabiske verden.

– Det var især vigtigt for os, fordi vi i det arabiske samfund i Israel, ikke lærer nok om Holocaust og især ikke set i forhold til hvad jødiske israelere lære i skolen. Der er ingen besøg i Israels Holocaust-museum, Yad Vashem, ingen lektionsplaner om emnet og ingen mindeceremonier på Holocaust-mindedagen. Langt de fleste af os har aldrig mødt en Holocaust-overlevende og har bestemt ikke været på en rejse til Polen, skriver Haddad.

Dagen efter vi ankom til Kraków, besøgte vi Oskar Schindlers fabrik. Schindler er den største blandt Righteous Among the Nations.

– Det var et stærkt og særligt besøg for os. Som en delegation af ikke-jøder kom vi for at ære en ikke-jødisk mand, der reddede jøders liv ved at miste sin formue og risikere sit liv. Vi blev alle meget bevæget og begyndte at forstå den dybere mening og betydning af ​​vores rejse.

Vi rejste herefter til den nazisitiske dødslejr, Auschwitz. Det var vores første besøg der.

Vi skrev historie ved at være den første israelske delegation som holdt en mindeceremoni i Auschwitz på arabisk. Det er svært at beskrive hvor bevægede vi alle var, at høre mindeord på arabisk med pigtråd omkring os, at tænde stearinlys til minde om Holocaust-ofrene og at høre personlige vidnesbyrd fra vores amerikanske jødiske ven Eric Rubin, som sluttede sig til delegationen og fortalte sin families historie i dødslejren. Da jeg skulle oversatte hvad han fortalte fra engelsk til arabisk, brød vi begge sammen og alle græd, skriver Haddad.

På Holocaust-mindedagen vendte vi tilbage til Auschwitz og deltog i March of the Living. Vores gruppe modtog en masse kærlighed og støtte fra andre deltagere, som var spændte på at høre arabisk der og endnu mere spændte på at høre, at vi var en delegation af arabiske israelere fra Israel.

For 80 år siden marcherede jøder mod deres død. I 2022 marcherede vi sammen, jøder og arabere, alle fulde af håb og sang Hevenu Shalom Aleichem (vi kommer til jer i fred).

Jeg mødte Edward Mossberg, en 96-årig Holocaust-overlevende som mødte op i sit fangetøj fra Holocaust. Han understregede, at ingen kunne forstå, hvad der foregik der, og selvfølgelig var vi alle enige med ham, men jeg lovede ham, at vores mission ville være at formidle hans historie til vores lokalsamfund i Israel og i den arabiske verden.

– Vi vendte rystede tilbage til Israel efter en dybt bevægende og meget svær oplevelse. Vi indså, at selvom vi troede, at vi allerede vidste meget om Holocaust, vidste vi ikke engang 20 % af det som vi lærte under vores rejse til Polen, understreger Haddad.

Vi oplevede også en lidt ubehagelig oplevelse, men vi formåede at vende den til noget positivt. Under March of the Living kom en person hen til os og sagde, at vi ikke var velkomne, fordi vi var arabere, og at vi har en plads i Israel.

Et af medlemmerne i vores delegation, Amir Abu Raiya som er israelsk-arabisk muslim fra Sakhnin, talte med vedkommende og fortalte ham, at han selv har været soldat i Israels forsvarshær (israelske arabere har ikke værnepligti i landets forsvarshær, alligevel vælger flere og flere at melde sig frivilligt). Efter en kort samtale mellem de to, trak personen sine udtalelser tilbage og undskyldte, skriver Haddad.

– Der er fortsat få Holocaust-overlevende tilbage blandt os som kan fortælle os om rædslerne. Desværre spredes Holocaust-benægtelse også i dag. Derfor er det vores opgave at lære om hvad der skete og undervise andre. Det er vores ansvar at sprede mindet om Shoah (Holocaust) i verden. Det er vores ansvar at sværge eden om “Aldrig igen” – både når det gælder det jødiske folk og alle andre befolkningsgrupper. På denne måde kan vi bekæmpe Holocaust-benægtelse, antisemitisme og racisme.

– Jeg sværger hermed over for jer: Mine venner og jeg vil fortsætte med at arbejde hen mod det mål. Næste år vil vi sende en endnu større delegation til Polen, fordi alle mennesker bør besøge Auschwitz for med egne øjne at se det værste sted der findes på jorden, slutter Haddad.

Se også MIFFs interview med Yoseph Haddad i 2021:

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem