Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Historien bag en fars kuffert og myrdet søns sko vakt til live i Auschwitz-museet

På billedet ses Amos, hans far Ludwig og hans mor Ida. Amos blev myrdet i gaskammeret sammen med sin mor, han blev 6 år. (Foto: @AuschwitzMuseum)
I sommers skrev MIFF om hjerteskærende beskeder fundet i børnesko tilhørende nogle af de jødiske børn som blev myrdet i Auschwitz. Nu har museets detektivarbejde vakt en af historierne bag til live.

Efter ekstraordinært detektivarbejde i Auschwitz-museet er en kuffert blevet knyttet til en barnesko som i juli blev identificeret til at have tilhørt en lille dreng ved navn Amos Steinberg – læs MIFF’s artikel om det rørende fund af barneskoen her. Kufferten tilhørte ifølge museet næsten helt sikkert drengens far – og han overlevede Holocaust. Det skriver avisen Times of Israel.

Amos Steinberg blev født i Prag 26. juni 1938. Den 10. august 1942 blev Amos, hans far Ludwig og hans mor Ida først fængslet i Theresienstadt og derefter deporteret fra Tjekkoslovakiet til dødslejren Auschwitz-Birkenau i Polen.

Dokumenter viser, at mor og søn ankom til koncentrationslejren den 4. oktober 1944 og sandsynligvis blev myrdet samme dag i gaskammeret.

Forskere mener, at Ida Steinberg skrev noten i sin søns sko for at vise, hvem den tilhørte.

Men familien blev delt i Theresienstadt, og Ludwig blev efter alt at dømme sendt til dødslejren Auschwitz-Birkenau på en tidligere transport.

– Vi ved, at han blev overført fra Auschwitz til Dachau den 10. oktober 1944. Han blev befriet i Kaufering-underlejren. Så seks dage efter at hans kone og søn var blevet myrdet, blev Ludwig stadig “behandlet” i nazisystemet, siger en talsmand for museet.

I sommers kontaktede medlemmer af familien Steinberg, der bor i Israel, Auschwitz-museet. Familien sendte flere oplysninger og familie-fotografier til museet.

Ludwig Steinberg skiftede navn til Yehuda Shinan og emigrerede i 1949 til Israel. Han var lærer og rektor på flere skoler i Israel. Han var meget værdsat og både elever og lærere var glade for ham. Han elskede stadig musik og var kantor i flere synagoger. Han dirigerede også kor. Han døde i 1985. Hans anden kone, Chana, som han havde mødt før krigen i Prag, døde i 2014. De fik seks børnebørn og 14 oldebørn.

Forbindelsen mellem Amos sko og familiens forfærdelige skæbne var ikke let at opklare. Sagen lå allerede i museets samling, og dokumentation viste, at mindst to mænd ved navn Ludwig eller Ludvik Steinberg havde været fanger i dødslejren Auschwitz-Birkenau.

Cifrene 541 på Ludwigs kuffert var næsten usynlige for det blotte øje. Ved brug af infrarød teknologi kunne forskere tyde hvad der stod og dermed fastslå, at det var det nummer som Amos var blev registreret med på transportlisten til Theresienstadt Ghetto. Koblet sammen med materialet i sagen og datoen hvor familien Steinberg var ankommet til dødslejren Auschwitz-Birkenau, har fået museet til at konkludere, at kufferten tilhørte Amos far.

– Jeg er dybt taknemmelig over for Steinberg-familien for de oplysninger, de har givet os og for at supplere vores viden. Med den gestus er objekter knyttet til dødslejren Auschwitz-Birkenau ikke længere anonyme, der bliver sat navn og ansigt på dem og dermed får de en dybere og mere individuel betydning, siger direktøren for Auschwitz-museet, Dr. Piotr Cywinski.

– Som et objekt med stor dokumentationsværdi er skoen et bevis på en bestemt persons lidelse og er sammen med tusindvis af andre objekter som vi bevarer på Auschwitz-Birkenau museet, endnu et bevis på folkedrabet som fandt sted her.

Planen er nu at flytte kufferten med Ludwig Steinbergs navn på til museets hovedudstilling – og guiderne i dødslejren Auschwitz-Birkenau vil også få fortalt den hjerteskærende forbindelse mellem en fars kuffert og hans myrdede søns lille sko, så de kan formidle historien til museets gæster. Læs mere om historien på museets hjemmeside her.



Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem