Israel markerede Holocaust-mindedag i skyggen af Corona

kl. 10.00 i dag, israelsk tid markerede sirenen mindedagen for 6. mil. jøder dræbt under Holocaust. De overlevende mindes ofrene i ensomhed i skyggen af Corona.

I år mindes Holocaust ofrene i skyggen af Corona med virtuelle ceremonier uden deltagere. (Foto: @fernando_stwart)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.

En to minutters sirene i hele Israel klokken 10, lokal tid markerede i dag mindedagen for de 6 mil. jøder som blev ofre for nazisternes Endelige Løsning under Holocaust.

I år markeres mindedagen (Yom Ha Shoah) for Holocaust-ofrene i skyggen af Corona med ceremonier uden publikum. Corona-pandemien har desværre kostet livet for flere Holocaust-overlevende. Derfor må de overlevende følge ceremonierne i ensomhed fra deres hjem, skriver Times of Israel.

Normalt stopper livet i to minutter når sirenen i Israel markerer Holocaust-mindedagen. Alle står stille på gaden, folk stier ud af bilerne, busserne stopper – alt står stille.

I år er gaderne tomme, cafeer og restauranter er lukket. Israel har været næsten helt nedlukket i mere end en måned i kampen mod Corona. Over 180 israelere er døde af Corona og en 1/4 af den israelske arbejdsstyrke står uden arbejde.

Holocaust-mindedagen er en af de mest højtidelige dage i Israel. Overlevende deltager normalt i mindeceremonier, deler deres historier med den unge generation, deltager ved ceremonier og March of the Living i koncentrationslejre i Europa. Også det er aflyst i år grundet Corona.

Den store ceremoni ved Yad Vashem blev filmet på forhånd uden publikum og vist på tv. Yad Vashem er lukket grundet forsamlingsforbud, i stedet vises mindesmærker og udstillinger på internettet.

Yad Vashem, Knesset og United States Holocaust Memorial Museum (USHMM) sender i dag minde-ceremonier på Facebook og YouTube, med bemærkninger fra tidligere talere, eksempelvis Elie Wiesel og den sidste overlevende anklager fra Nürnbergprocessen, Benjamin Ferencz.

Jewish Agency er vært for Holocaust-mindedagen og sender også live på Facebook med Holocaust-overlevende Leah Hason.

Corona-pandemien har medført at mange ældre i Israel føler sig ensomme, alene og isoleret fra omverden.

Nogle Holocaust-overlevende fortæller at Corona-krisen også har udløst vanskelige Holocaust-minder.

-Det ene har intet med det andet at gøre. Dette kan aldrig sammenlignes med de fem år jeg gik igennem under Holocaust. Dette er en midlertidig sygdom som vil passere, sagde Dov Landau (92), som overlevede Auschwitz og flere andre dødslejre, men mistede hele sin familie.

Der er i dag ca. 180.000 Holocaust-overlevende tilbage i Israel og ca. samme antal overlevende i andre dele af verden. Israels første Corona-offer var en Holocaust-overlevende og mindst halvdelen af de 14 beboere som døde på et plejehjem i den sydlige by Beersheba var Holocaust-overlevende.

Aviva Blum-Wachs (87) som overlevede nazisternes invasion af Polen fortæller at det værste ved Corona-krisen er adskillelsen fra børnene, børnebørnene og oldebørnene. Alligevel kan det ikke sammenlignes med det hun oplevede under Holocaust.

-Vi blev lukket inde i ghettoen. Vi havde ingen mad, ingen telefon. Der var stor frygt for hvad der var udenfor. Der er intet at være bange for nu. Vi bliver bare nødt til at blive hjemme. Det er helt anderledes, siger Blum-Wachs.

Yad Vashem har opfordret alle til at deltage ved navne oplæsningsceremonien, hvor alle Holocaust-ofre hvis navn er kendt læses op med video hjemmefra og deles på de socialemedier. Yad Vashem forsøger at samle navnene på alle Holocaust-ofre, men mange navne mangler fortsat.

-Selvom omstændighederne i år er usædvanlige er budskabet det samme: Vi vil aldrig glemme deres navne, sagde Yad Vashem formand Avner Shalev.

For første gang nogensinde blev March of The Living i Auschwitz i år aflyst. Normalt deltager der mange unge fra hele verden, men i år er der kun en online ceremoni.

-Fysisk er vi der ikke men vi fortsætter vores arbejde. Vi vil fortsætte med at uddanne den næste generation, sagde Shmuel Rosenman, verdensformand for March of the Living.

For mange af de skrøbelige Holocaust-overlevende handler det om at klare sig igennem Corona-krisen både fysisk og psykisk.

-Vi har ikke brug for Corona for at huske. Alle os som overlevede, har vores bagage med os. Vi har hver vores grunde til at have problemer med at sove om natten, sagde Zohar Arnon (92), der mistede sine forældre og to søstre under Holocaust.

I dag markeres Holocaust-mindedagen i Israel. Corona-krisen kaster sin skygge over dagen. Aldrig mere Holocaust. (Foto: @Jews4Trump)

Tidligere artikelIrans nye droner en trussel mod Israel
Næste artikelHer underskriver de regeringsaftalen
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.
Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)