Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Sjælden arkæologisk opdagelse i Israel – fire romerske sværd fundet i grotte

De 1900 år gamle romerske sværd er udstillet på Israels arkæologiske institut i Jerusalem. (Foto: Flash90)
Israelske arkæologer mener at sværdene blev gemt af jødiske oprørere for 1900 år siden.

Israelske arkæologer har gjort en utrolig opdagelse af fire 1900 år gamle romerske sværd gemt i grotte i Judæaørkenen. Eksperter mener, at sværdene blev stjålet af jødiske oprørere under Bar Kochba-opstanden og har ligget gemt i en smal sprække i grotten, skriver Times of Israel.

– Vi taler om en ekstremt sjælden opdagelse. Det er første gang vi har gjort sådan en opdagelse i Israel, forklarer Eitan Klein fra Israel Antiquities Authority.

De fire sværd lå gemt i en smal sprække i en grotte tæt på nationalparken Ein Gedi ved Det Døde Hav. Arkæologerne kendte allerede til grotten, der gemmer på en drypstensformation med gammel hebraisk skrift, der menes at stamme fra Første Tempel periode.

Mens geologer var i grotten for at undersøge drypstensformationen, blev et af sværdene opdaget. Fundet blev rapporteret til israelske myndigheder, som sendte et hold arkæologer afsted for at gennemgå grotten.

Under undersøgelsen fandt arkæologerne flere sværd. Tre af sværdene havde stadig klingen i sliren. Arkæologerne gjorde også andre fund i grotten.

Her ses israelske arkæologer i grotten, hvor de fire sværd blev fundet. I baggrunden ses Det Døde Hav. (Foto: IAA)”

Det tørre klima i Judæaørkenen og Det Døde Hav hjælper med at bevare skrøbelige genstande, der ellers ville være gået tabt med tiden.

Tre af sværdene fundet i grotten var romerske spatha-sværd med en 60-65 centimeter lang klinge. Det fjerde våben var lidt kortere med en klinge på 45 centimeter. Sværdene tilhørte sandsynligvis romerske soldater og blev stjålet af jødiske oprørere, der gemte dem i grotten til senere brug eller for at undgå at blive taget med dem.

– Sværdene er virkelig velbevarede og ser ud som om du kunne bruge dem nu, 2000 år efter de blev smedet, siger geolog Boaz Langford fra Hebrew University.

Bar Kokhba-opstanden var et jødisk oprør mod det romerske styre i Judæa, ledet af Simon Bar Kokhba fra år 132 til 135 e.Kr. Arkæologerne mener, at sværdene blev gemt i grotten i løbet af den tidsperiode, fordi det var farligt for jøder at blive taget med romerske våben.

Der er blevet gjort flere fund fra samme tidsperiode i området.

De seneste år har Israel gennemført en gennemgang af over 800 grotter i Judæaørkenen for at forhindre plyndring af historiske genstande.

Den omfattende undersøgelse af grotterne i Judæaørkenen begyndte i 2017 og har hjulpet arkæologer med at opdage mindst 20 nye grotter, som tidligere var ukendte.

I 2021 meddelte arkæologerne, at en af grotterne indeholdt fragmenter af en Dødehavsrulle, omkring 60 år efter dele af Dødehavsrullerne blev opdaget ved Wadi Qumran.

Se klip af det utrolige fund af de romerske sværd her:

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem