Arkæologerne Hagay Hamer og Oriah Amichai undersøger fund ved indgangen til skrækkens hule i Judæaørkenen. Dødehavsrullerne blev fundet i samme hule for 60 år siden. (Foto: Eitan Klein, Israel Antiquities Authority)

Fandt to tusind år gamle bibelfragmenter i «skrækkens hule»

Arkæologerne fandt også en over 10.000 år gammel kurv og en 6000 år gammel mumie.

Nye fragmenter af en Dødehavsrulle er fundet under omfattende kortlægning af alle kirker, krukker og huler i Judæaørkenen. Meldte Israels antikvitetsmyndigheder (IAA) 16. marts. Det er den første nye Dødehavsrulle opdaget i løbet af 60 år, skriver den israelske avis Ha’aretz.

Den nyopdagede rulle er hovedsageligt skrevet på græsk og indeholder deler af bogen om de 12 mindre profeter, inklusiv Sakarias og Nahum. Rullen blev fundet i hvad der omtales som «skrækkens hule». I samme hule blev der i 1960 fundet skeletter af omkring 40 jødiske flygtninge fra Bar Kokhba-oprøret mod romerne i år 133 og 135 efter Kristus.

Den nye opdagelse er en savnet del af Dødehavsrullerne som blev opdaget i 1952, inklusiv Mikas profeti om verdens ende og at der vil komme en mand fra Betlehem «som skal være hersker over Israel».

Arkæologer rappellerer ned til Hovedskalsgrotten i Judæaørkenen. (Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority)

Et andet spændende fund gjort i den omfattende kortlægning var af en helt anden kategori. Arkæologerne kan have fundet hvad der er verdens ældste kurv. Kurven, lavet af vævet siv, er komplet med lukning og dateres til at være 10.500 år gammel baseret på radiokarbondatering. Kurven er fra den neolitiske periode, før ankomsten af keramik i regionen.

I lighed med Dødehavsrullerne har kurven overlevet i alle de år takket være ekstrem varme og tørke i hulerne hvor de har ligget i alle de år. Kurven har en stor kapacitet på 90-100 liter, derfor mener arkæologerne at den er blevet brugt til opbevaring. Der var ingen rester i kurven som kan løfte sløret for hvad har været opbevaret i kurven.

Kurven fundet i Murabba‘at-grotten dateres til at være 10.500 år gammel. (Foto: Yaniv Berman, Israel AA)

Kortlægningen afdækkede også resterne af et naturligt mumificeret barn, formentligt en pige, pakket ind som om nogen kærligt havde lagt et tæppe over hende. Hun har fortsat sit hår og dateres til at være omkring 6000 år gammel, omtrent fire tusind år ældre end de fundne tekstruller. Undersøgelser har vist at barnet var 6-12 år.

Derudover fandt arkæologerne også mønter fra tiden omkring Bar Kokhba-oprøret. Møntene har de typiske jødiske symboler for tiden. Der blev også fundet pil- og spydspidser, vævet stof, sandaler og sågar lusekamme.

Se også Times of Israels omfattende reportage om fundene – klik HER.

Arkæolog Hagay Hamer holder en af mønterne fundet i ørkenen. (Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority)
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp