MIFF har skrevet mange artikler om det jødiske folks forbindelse til sit land – Israel.
Se MIFFs tidslinje over det jødiske folks- og Israels historie her.
Gang på gang har arkæologiske fund vist at der altid har levet jøder i landet.
Nu har arkologer gjort et sjældent fund i Judæas ørken – en 2.000 år gammel halv-shekel i sølv med den hebraiske inskription “Hellige Jerusalem” er blevet fundet, fortæller Israel Antiquities Authority (IAA) – skriver Jewish News Syndicate (JNS).
Den sjældne mønt er dateret til år 66/67 – under det første jødiske oprør mod romerne. Mønten blev opdaget ved indgangen til en hule tæt på Ein Gedi. Fundet var en del af en huleundersøgelse, der kører på sjette år, som IAA forvalter i samarbejde med Israels kulturarvsministerium og en arkæologisk medarbejder i Israels civile administratration.
Under IAA’s undersøgelse af området, nåede de en del af en klippe, beliggende langs et af vandløbene i Ein Gedi-området, hvor de opdagede mønten, der stak op af jorden ved indgangen til en af klippehulerne.
Yaniv David Levy, der er forsker i IAAs møntafdeling fortæller: – På mønten, der er fra det første år af jødernes oprør, er en inskription skrevet på uvokaliseret hebraisk. Det kan være et bevis på processen med at formulere inskriptioner… i de senere år af oprøret blev inskriptionen ‘Hellige Jerusalem’ skrevet med vokaliseret hebraisk.
Levy tilføjer at der er tre granatæbler i midten af mønten: – Et velkendt symbol på israelske pund – israelske pund blev brugt i Israel frem til 1980.
På den anden siden af mønten ses en pokal og over det er indskrevet det hebraiske bogstav alef (det første bogstav i det hebraiske alfabet) – bogstavet alef angiver det første år af oprøret. Derudover bærer mønten inskriptionen Hatzi Shekel [halv shekel] som er møntens værdi.
Pokalen var et typisk symbol på de mønter som jøderne brugte under den sene Andet Tempel-periode. Mønterne blev præget med værdien shekel og halv shekel under jødernes første oprør mod romerne i Israel fra år 66 til år 70. Oprøret endte med af jødernes Andet Tempel i Jerusalem blev ødelagt.
Jøderne inskriberede deres mønter i overensstemmelse med det bibelske bud om at man ikke må afbillede personer. Derfor blev der brugt symboler taget fra planteverdenen og motiver inspireret af religiøse genstande.
Som en trodshandling mod rommerne, prægede de jødiske oprørere deres egne sølv- og bronzemønter, indgraveret med jødiske motiver og symboler. Det antages, at mønterne blev præget i Jerusalem, og muligvis også i tempelkomplekset. De jødiske oprører bruge den gamle hebraiske skrift, der havde været almindeligt brugt flere hundrede år tidligere under Første Tempel-periode, i stedet for græsk, der blev brugt under Andet Tempel.
Levy forklarer: – Mønter fra det første år af oprøret, som den vi netop har fundet i Judæas ørken, er sjældne. Under Andet Tempel, betalte pilgrimme en skat på en halv shekel til templet. Den accepterede valuta brugt til at betale skatten i knap 2.000 år var den tyriske shekel. Da oprøret brød ud, udstedte oprørerne som nævnt erstatningsmønter med inskriptionen ‘Israel shekel’, ‘halv shekel’ og ‘kvart shekel.’ Det lader til at tilbedelsen af templet også fortsatte under oprøret, og mønterne blev også brugt af oprørerne med det formål.
Amir Ganor, der er direktør for IAA’s afdeling, der arbejder for at forebygge tyveri, fortæller: – At finde en halv-shekel sølvmønt fra det første år i et organiseret arkæologisk projekt sker kun sjældent i Israel – især i Judæas ørken.
Ganor understreger at det sjældne arkæologiske fund viser, hvor vigtigt det er at undersøge hele Judæas ørken “systematisk og professionelt,” og tilføjer at: “Hver… genstand opdaget i undersøgelsen giver os flere oplysninger om vores folk og vores lands historie.”
Hvis undersøgelsen ikke var blevet gennemført, kunne mønten være havnet i hænderne på arkæologi-tyve og endt på det sorte marked.
I løbet af seks år har IAA dokumenteret over 800 huler og opdaget flere tusind værdifulde og vigtige fund.
Kulturarvsminister Rabbi Amihai Eliyahu udtaler at: – Den spændende opdagelse er endnu et bevis på de dybe og indiskutable bånd mellem det jødiske folk, Jerusalem og Israels Land.
IAA’s direktør Eli Escusido slutter: – Mønten er et direkte og rørende bevis på det jødiske oprør mod romerne – en turbulent periode i vores folks historie for 2.000 år siden, hvor ekstremisme og splid splittede folket og førte til ødelæggelse. Vi er vendt tilbage hertil efter 2.000 års længsel, og byen Jerusalem er igen vores hovedstad, men der er ikke noget nyt under solen – stridighederne er ikke afsluttet. At finde denne mønt minder os om vores fortid, og hvorfor vi skal stræbe efter enighed.