Israel vil indkludere historien om forfølgelse af nordafrikanske jøder under nazisterne som en del af gymnasiernes obligatoriske historie-læseplan, skriver Times of Israel.
Holocaust som historisk emne blev fjernet som obligatorisk emne i gymnasieelevernes afsluttede eksamener (bagrut) for fire år siden af daværende uddannelsesminister Shai Piron – lærerne fik dog lov til at undervise i Holocaust som et forskningsprojekt. Dengang blev beslutningen kritiseret af kademikere og historielærer.
Forhenværende uddannelsesminister Naftali Bennett genindførte undervisning i Holocaust som obligatorisk fag i gymnasieelevernes bagrut-eksamen kort før han blev fyret fra sin stilling i begyndelsen af juni af premierminister Benjamin Netanyahu.
Nuværende uddannelsesminister Rafi Peretz, har besluttet at jødernes skæbne i Nordafrika (Mizrahi jøder) under Anden Verdenskrig indkluderes som obligatorisk emne i bagrut-eksamen.
Ifølge Yedioth Ahronot, vil der blive undervist i emnet i 12. klasse (hvilket svare til 3.g).
”I årevis har historien om jøder, der bor i muslimske lande under den nazistiske besættelse, været fraværende fra vores diskurs,” sagde Peretz i en udtalelse. ”De smertefulde historier fra tusinder af jøder, der blev sendt til koncentrationslejre og tvunget til at deltage i dødsmarcherne.”
Ifølge Holocaust-museet Yad Vashem, blev de 415.000 jøder i Marokko, Algeriet og Tunesien pålagt antisemitisk lovgivning efter oprettelsen af Vichy-regimet i Frankrig. Derudover blev tusindvis af jøder fra Libyen sendt i koncentrationslejre.
Bagdads pro-tyske regering forhindrede ikke angreb mod landets jøder, alligevel er Farhud-pogromerne i byen ikke blevet universelt anerkendt som en del af Holocaust.
Tidligere i år ændrede Yad Vashem to af sine centrale bønner til Holocaust-mindedagen – Yizkor-bøn og El Maleh Rahamim – til at omfatte jødiske ofre fra Nordafrika.
I samarbejde med den israelske ambassade afholder MIFF for første gang mindedag for jødiske flygtninge fra arabiske lande i Danmark
Tilmeld dig her.