Search
Droner med eksplosiver er den nye trussel mod Israels sydlige og nordlige grænse. (Illustrationsfoto: Getting above the crop canopy with a UAV. (Texas A&M AgriLife photo by Kay Ledbetter)

Den nye terrortrussel mod Israels nordlige og sydlige grænse

Fjendtlighederne i Gaza er på lavt blus, men kan let komme ud af kontrol. Israel og Hamas ønsker ro - især inden det israelske valg. Iransk-støttet Islamisk Jihad derimod har egen dagsorden. De sender droner med eksplosiver ind i Israel for at destabilisere situationen. Har IDF mon et svar på truslen?

Uroen i det sydlige Israel i løbet af weekenden viser følgende: De næste par dage vil sandsynligvis være voldelige, og Israel vil igen stå overfor de velkendte dilemmaer om, hvor meget magt der skal bruges mod terrorgrupperne i Gaza, skriver Yoav Limor fra Israel Hayom.

Hovedårsagen til fjendtlighederne i den seneste weekend er det kommende israelske valg. Logikken i Gaza er, at Israel ønsker at undgå sammenstød og derfor er mere modtagelig for pres. Før det forrige valg i april øgede de væbnede grupper i Gaza også deres angreb og de gør tilsyneladende det samme igen.

I april reagerede Israel til sidst kraftigt, hvilket fik angrebene fra Gaza til at stilne af. Nu vælger Israel imidlertid en mere afdæmpet reaktion på angrebene. Ifølge Yoav Limor, er der tre hovedårsager hertil:

-Terrorangrebene – også dem udført fredag ​​og lørdag, blev enten afværget eller opfanget af IDF. Angrebene forårsagede heldigvis ikke store skader eller tilskadekomne. Ifølge Yoav Limor er den israelske tilgang om at reagere i forhold til angrebenes omfang, ikke retfærdig overfor Israels sydlige indbyggere. Især ikke når Israel ved den nordlige grænse reagerer på Hizbollahs og Irans intention med angrebene frem for skadernes omfang.

-Situationen i nord. Selv om det høje alarmbredskab langs grænsen gradvist er blevet sænket i løbet af den seneste uge efter Hizbollahs panserværns-missilangreb i Avivim, er Hassan Nasrallahs løfte om at angribe igen (sandsynligvis via luften) som hævn for det påståede israelske droneangreb i Libanon stadig i spil. Det forpligter IDF til at forblive meget årvågen.

-Situationen i Gaza. Hamas ønsker ikke kampe med Israel. Det er tilsyneladende, hvad de formidler gennem enhver meddelelse og diskussion, de har med Egyptens og FN’s mæglere – udsagn som når israelske ører. Hamas’ problem lige nu er internt: Ved den seneste runde af angreb målrettet Hamas-politimænd, fremstod Hamas som om de samarbejder med Israel. Det tvang Hamas til at nedtone deres kampagne mod deres rivaler i Gaza.

Resultatet var mere vold end normalt ved Gaza-grænsen i fredags. IDF blev tvunget til at reagere med snigskttere, hvilket førte til at to demonstranter døde.

Islamsk Jihad – der konstant er på udkig efter grunde til at forstyrre roen, uanset om det er grundet kedsomhed eller på vegne af deres støtter – Iran, skød raketter mod Sderot, IDF angreb som gengældelse, og Islamisk Jihad sendte drone med eksplosiver ind over grænsen til Israel. Her ramte dronen et pansrede IDF-køretøj, der patruljerede grænsen, hvilket igen førte til de israelske luftangreb i Gaza lørdag aften.

Den nuværende udveksling af angreb mellem parterne er på lavt blus, men den kan let spiral komme ud af kontrol. Israel og Hamas står overfor den svære udfordring, at skulle undgå en eskalering – især i de kommende anspændte dage før Knessetvalget og efter, i løbet af den kommende ferie. Det betyder, at IDF også vil være i højt beredskab i det sydlige Israel, især mod trusler fra luften – nedskydning af raketter og stoppe droneangreb.

Droneangrebet i lørdags var Islamisk Jihads’ andet forsøg. Ved det første angreb forsøgte terrorgruppen at kaste en mortergranat ned på en kampvogn. I lørdags brugte de tilsyneladende en lille eksplosivanordning eller improviseret granat. På trods af de stramme restriktioner der er på, hvilke varer må komme ind i Gaza, har terrororganisationerne der stadig været i stand til at smugle droner ind og omdanne dem til våben og tilsyneladende også redskaber til indsamling af informationer.

Ifølge Yoav Limor, kan vi forvente, at truslen på kort sigt vil blive større. Små droner kan købes billigt overalt i verden; de er lette at betjene og kan styres hen imod ethvert mål med høj præcision, derudover er de vanskelige at få øje på eller stoppe. Det gør dem til det ideelle våben for terrorgrupper. I august blev opgaven med at neutralisere drone-truslen tildelt det israelske luftforsvar, som nu etablerer specifikke systemer og metoder til at imødegå udfordringen. Som en del af indsatsen tester luftforsvaret adskillige civile teknologier til at aflytte eller hacke droner og vil snart integrerer dem operationelt.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp